2020-09-07 10:30:33
Φωτογραφία για Ερντογάν κάνει... υποδείξεις στην Ευρώπη: Να είστε αμερόληπτοι, να μην κάνετε προκλητικά σχόλια
Προκλητικά σχόλια και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς για περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν το «καρφί» Ερντογάν για τον Μακρόν - Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα πάει Καστελόριζο

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο με τον Τουρκο πρόεδρο να φτάνει στο σημείο να κάνει... υποδείξεις προς την ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου όπου θα τεθούν επί τάπητος οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ και των υπουργών Εξωτερικών Αυστρίας και Γαλλίας με κοινή συνισταμένη το μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές κινήσεις.

Όπως είπε Ζαν Υβ λε Ντριάν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας». «Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα... μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.


«Η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά και την επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο θερινό φεστιβάλ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αναγκάστηκε να σχολιάσει την κατάσταση. «Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκία αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε -για ακόμη μία φορά- την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις. Ξεκαθάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο πως «η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και πως επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης(!), η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άκουσε τα παράπονα που της έκανε ο Ερντογάν για τις κινήσεις της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Της ζήτησε «η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»!

Η αντίδραση και οι... υποδείξεις του Ερντογάν ήρθαν με την ανακοινωση της τουρκικής προεδρίας για το τι φέρεται να είπε ο προεδρος της Τουρκίας στον Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας να χαρακτηρίζε τεστ για την ειλικρινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στάση της ΕΕ για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο ζητώντας από τις Βρυξέλλες να κρατήσουν μια αμερόληπτη στάση στη διαμάχη με την Ελλάδα.

Προκλητικά σχόλια και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς για περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να υπάρξει λύση φέρεται να είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας όσον αφορά το διεθνές δικαίο και την περιφερειακή ειρήνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να δείξουν υπευθυνότητα και να παραμείνουν δίκαιοι, αμεροληπτοι και αντικειμενικοί για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο» συμπληρώνετα στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες, ενώ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Είχε προτείνει «πολυμερή διάσκεψη»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι η ΕΕ εξετάζει «πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή της Τουρκίας, κατά την οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα θέματα των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδιώκει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στο πρότυπο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι θα διευρυνθεί η ατζέντα, προκειμένου η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ για την Ελλάδα, θα δοθεί ως αντάλλαγμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχεδιάζει επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρεμιέρα για το Happy Day
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρεμιέρα για το Happy Day
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ