2020-09-09 13:53:19
Φωτογραφία για Χάος στη Μόρια, κάηκε το κέντρο μεταναστών – Στο δρόμο 12.500 άνθρωποι, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 4 μήνες το νησί
Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο

Χαώδες είναι το σκηνικό που επικρατεί στη Μυτιλήνη μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το

κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια, καθώς οι 12.500 άνθρωποι που διαβιούσαν σε αυτό, βρίσκονται πλέον στο δρόμο ενώ είναι άγνωστο το που θα φιλοξενηθούν, εξέλιξη που με τη σειρά της προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του νησιού αλλά και έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση βλέπει ότι η πολιτική της απέναντι στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος παραμένει εξαιρετικά ελλειμματική και προβληματική, καθώς όχι μόνο λύσεις δεν έχει δώσει απέναντι στο τεράστιο αυτό θέμα, αλλά πλέον καλείται να αποφασίσει τι θα γίνει με την τύχη αυτών των χιλιάδων ανθρώπων.

Την αγωνία στην τοπική κοινωνία επιτείνει - μεταξύ άλλων - και το ότι ανάμεσα στους 12.500 μετανάστες, υπάρχουν και 35 θετικοί στον κορωνοϊό, οι οποίοι υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ πιθανό να διασπείρουν τον ιό όχι μόνο στους υπόλοιπους μετανάστες αλλά και σε όλο το νησί.


Υπό αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να εκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η διαχείριση αυτής της κρίσης ενώ με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 4 μήνες.

Σε δηλώσεις του κατόπιν της σύσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι στη Λέσβο μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο (οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας) προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη Μόρια ενώ ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στις 18:00 το απόγευμα.

Επιπλέον, στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου για τις εξελίξεις στη Μόρια.

Ο κ.Πέτσας είχε αναφέρει νωρίτερα σε δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται κανείς από τους μετανάστες να φύγει από το νησί ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες.

Ο κ.Πέτσας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι πρόσφυγες και μετανάστες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του κλειστού κέντρου, με τις φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων να περνούν μέσα στο κέντρο με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς η δομή.

Όπως αναφέρεται, της φωτιάς προηγήθηκαν επεισόδια που ξεκίνησαν γύρω στις 23:00 το βράδυ και μετά την ανακοίνωση των 35 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στον καταυλισμό και την άρνηση κάποιων εξ αυτών να μπουν σε καραντίνα.

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη - Παρών και ο διοικητής της ΕΥΠ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 9/9 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να αποτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μυτιλήνη μετά την πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια που είχε ως αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς η δομή και να βρεθούν στο δρόμο 12.500 μετανάστες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πέρα από την ανάλυση του τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματα της για τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης και υπό το πρίσμα τόσο της επιδημίας του κορωνοϊού όσο και των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, μια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, αναφέροντας ότι στις 18:00 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σημειώνεται πως στη Λέσβο μετέβη και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Πέτσας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Λέσβος

Τη θέση ότι η Λέσβος θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από την φωτιά και την καταστροφή του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας γνωστοποιώντας ότι θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό

«Δόθηκε πραγματική μάχη όλη νύχτα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ.Πέτσας είπε ότι οι φωτιές μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες με αφορμή τον εντοπισμό 35 ατόμων, θετικών στον κορωνοϊό, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες και γι' αυτό όπως σημείωσε θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Έως αύριο 10/9 η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τη μεταφορά προανήγγειλε σήμερα το πρωί με ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά και διαμονή τους στην ενδοχώρα.

Τον συντονισμό της μεταφοράς και στέγασής τους έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με τη μεταφορά των 400 μηδενίζεται ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονταν στη Μόρια.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των παιδιών που βρίσκονταν στο ΚΥΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που διέμεναν εκτός ΚΥΤ στη Μόρια είχε ήδη μηδενιστεί.

Συνολικά, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών μειώθηκε κατά 54% από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο 2020.

Σχοινάς σε Μητσοτάκη για Μόρια: Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο

αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φωτιά στη Μόρια.

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια.

Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η Επίτροπος Ylva Johansson είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.

Johansson (Eπίτροπος ΕΕ): Χρηματοδότηση για άμεση μεταφορά και διαμονή των 400 ασυνόδευτων παιδιών στην ενδοχώρα

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson σε ανάρτησή της στο twitter.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια.

Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά.

Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει.

Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε.

Michel: Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουν υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές

«Οι σκέψεις μου είναι με αυτούς που βρέθηκαν σε κίνδυνο στη Μόρια» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια.

«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε υποστήριξη» συμπλήρωσε.

Image

Αργά τη νύχτα της Τρίτης ξέσπασε φωτιά στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια, ενώ οι 12.500 άνθρωποι που διαβιούσαν σε αυτό, βρίσκονται πλέον στο δρόμο ενώ είναι άγνωστο το που θα φιλοξενηθούν.

Σχεδόν ολική η καταστροφή

Σε δηλώσεις του ο κ.Λογοθέτης, υποστήριξε ότι η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική».

«Με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί.

Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί.

Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο κ.Λογοθέτης.

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού, καθώς το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Επιπλέον, έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν από την Αθήνα στη Λέσβο

Στη Λέσβο αποστέλλονται τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αστυνομικές αρχές κατόπιν της μεγάλης φωτιάς και της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια που οδήγησε στους δρόμους τους 12.500 μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις διμοιρίες ΜΑΤ έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος 130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00 το πρωί..

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των 35 κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό.

Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Πλέον το ερώτημα είναι το που θα διαμείνουν οι 12.500 μετανάστες, με τις τοπικές αρχές να απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην πόλη της Μυτιλήνης λόγω και των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τραγωδία στη Μόρια αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη – Μηταράκη

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια Λέσβου εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλογίζει εγκληματικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στον υπ.Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκη.

«Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη.

Η ΝΔ προεκλογικά έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας.

Το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών.

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια.

Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους.

Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου.

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη.

Η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα.

Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους.

Απαιτούμε τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές.

Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Μόριας, να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι

Tην παραίτηση των υπευθύνων για την καταστροφή στη Μόρια, ζητά το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το κόμμα στη σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των "δομών".

Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες "ζούγκλας".

Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου».

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει πως «εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Όμως, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες.

Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί.

Πρέπει να παραιτηθούν».

«Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης. Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο.

Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη.

Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΜεΡΑ25: Αναπόφευκτη η τραγωδία στη Μόρια – Είναι ντροπή για την ΕΕ

Τη θέση ότι ήταν αναπόφευκτη η τραγωδία στη Μόρια διατυπώνει το ΜεΡΑ25, το οποίο υποστηρίζει πως το εν λόγω κέντρο ήταν ντροπή για την Ευρώπη.

«Ήταν αναπόφευκτο να συμβεί η τραγωδία στη Μόρια.

Ο εγκλεισμός 12.000 ανθρώπων σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης χωρητικότητας 1.200, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε τραγωδία.

Πόσο μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Κλειδωμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδο όπου είναι αδύνατη ακόμα και η πιο στοιχειώδης «κοινωνική απόσταση», η είδηση ότι υπήρξαν δεκάδες κρούσματα έφερε την εξέγερση.

Αν ήμασταν εμείς και τα παιδιά μας κλειδωμένοι σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, ο ένας πάνω στον άλλον, δεν θα ψάχναμε να βρούμε, απελπισμένα, τρόπο να βγούμε;

Κάποιοι από τους πρόσφυγες θεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες του στρατοπέδου συγκέντρωσής τους ήταν να βάλουν φωτιά.

Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ε.Ε.

Είναι μια διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων που τη χτίσανε και την μετατρέψανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Και είναι μια καταδίκη της Angela Merkel και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Erdogan που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες» υποστηρίζει το ΜεΡΑ25, το οποίο τονίζει την ανάγκη «αντί για ξενοφοβικές αντιδράσεις», «να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν ρότα».

«Τουλάχιστον η φωτιά αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε, να αλλάξουμε πολιτική» αναφέρει το ΜεΡΑ25, το οποίο ζητά να καθιερωθεί ξανά η ελευθερία μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ