2020-09-10 09:21:40
Φωτογραφία για Παγκόσμιος συναγερμός! Διακόπηκαν οι δοκιμές του εμβολίου του κορονοϊού της Οξφόρδης!
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών παρουσιάστηκαν σοβαρές παρενέργειες. Αγωνία για το αν θα καθυστερήσει η παρασκευή του εμβολίου που περιμένει όλος ο πλανήτης.

Η είδηση άρχισε να κάνει τον γύρο του κόσμου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σύμφωνα με το Statnews.com η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διακόπηκε μετά τις σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε συμμετέχοντα στην Βρετανία. Με το που έγινε γνωστή αυτή η εξέλιξη οι μετοχές του φαρμακευτικού κολοσσού έπεσαν 8%.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca, που ηγείται της παγκόσμιας κούρσας για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό τόνισε σε ανακοίνωση ότι κατά την διαδικασία ελέγχου της εταιρείας στις δοκιμές προκλήθηκε μια παύση στις δοκιμές έτσι ώστε να γίνει επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας.


Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ποιος ζήτησε τη διακοπή των κλινικών δοκιμών. Αν έγινε εθελοντικά από την ίδια την AstraZeneca ή αν διατάχθηκε από κάποια εποπτική αρχή. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή ποια και πότε ήταν η ανεπιθύμητη αντίδραση που προκλήθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο συμμετέχων στην έρευνα αναμένεται να αναρρώσει.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφερόμενος στην διακοπή μίλησε για κίνηση ρουτίνας η οποία πρέπει να συμβαίνει όταν υπάρχει η εμφάνιση ανεξήγητης αδιαθεσίας σε κάποια από τις κλινικές δοκιμές. Στην συνέχεια πρέπει να ερευνάται έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα των δοκιμών.

Είπε ακόμα ότι η εταιρεία, εργάζεται πυρετωδώς για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ σοβαρή καθώς το ρεπορτάζ επικαλείται δυο πηγές που έχουν γνώση των γεγονότων. Η μια πηγή αναφέρει ότι από την εταιρεία ενημερώθηκαν οι ερευνητές ότι η διακοπή των δοκιμών στο εμβόλιο έγινε για να ελεγχθούν όλα τα ενδεχόμενα καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω τους.

Η δεύτερη πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Είπε ότι η ανακάλυψη που οδήγησε στην παύση των δοκιμών έχει επιπτώσεις και σε άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca αλλά και σε κλινικές δοκιμές που κάνουν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Αυτού του είδους οι διακοπές δεν είναι ασυνήθιστες κατά την διάρκεια κλινικών δοκιμών αλλά είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει.

Η πρόοδος στις δοκιμές τόσο της συγκεκριμένης εταιρείας όσο και άλλων φαρμακευτικών παρακολουθούνται στενά και ελέγχονται σε κάθε βήμα τους έτσι ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα για να καμφθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 9 υποψήφια εμβόλια που είναι στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Και οι έρευνες της AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου είναι οι πρώτες που διακόπτονται στην φάση 3.

Μετά την εξέλιξη αυτή έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός προκειμένου ερευνητές άλλων εταιρειών να ελέγξουν για την ύπαρξη τυχόν ανεπιθύμητων αντιδράσεων και στις δικές τους κλινικές δοκιμές.

Η AstraZeneca ξεκίνησε την φάση 3 των κλινικών δοκιμών για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό στα τέλη Αυγούστου.

Οι δοκιμές στις ΗΠΑ γίνονται σε 62 περιοχές σε όλη την χώρα.

Πως φτάνουμε στην διακοπή των κλινικών δοκιμών

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν αρκετές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην παύση των κλινικών δοκιμών. Μερικές από αυτές μπορεί να οδηγήσουν τον συμμετέχοντα να εμφανίσει συμπτώματα που να χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και να προκαλέσουν ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια ζωής.

Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών το 60% από τους 1.000 συμμετέχοντες παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετό, πονοκεφάλους, μυικούς πόνους.

Πηγή: Statnews.com,Newsit.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ