2020-09-10 10:05:44
Φωτογραφία για «Πράσινο φως» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το γήπεδο του ΠΑΟΚ
Tο Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ως προς τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Θετικά γνωμοδότησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει με ευρεία πλειοψηφία τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, που περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή του νέου σταδίου, όσο και την ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπα, καθώς και οι επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή και λειτουργία του στην ευρύτερη περιοχή.

Για τις προδιαγραφές του έργου, ενημέρωσε το σώμα ο αρχιτέκτονας – μελετητής, Δημήτρης Δούμας. Όπως ανέφερε, το νέο γήπεδο διατηρήσει τις σημερινές του διαστάσεις με χωρητικότητα 30.000 – 35.000 θεατών, με διαφορετικό όμως ύψος στις κερκίδες και τέσσερις περιοχές πρόσβασης.


Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Δούμας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων και των κατοίκων, ενώ θα υπογειοποιηθεί τμήμα της οδού Κλεάνθους. Ο κ. Δούμας εξέφρασε την εκτίμηση πως το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2025.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης, ανέφερε πως οι χρόνοι είναι πιεστικοί και οι ανάγκες για να γίνει το γήπεδο επιτακτικές. Ο ίδιος τόνισε πως το έργο δεν θα είναι μόνο του ΠΑΟΚ, αλλά η ανάπλαση αφορά όλη την ανατολική πλευρά της πόλης και πρόσθεσε πως υπάρχει η στήριξη από την κυβέρνηση, ώστε ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίησή του.

Στη σημασία που έχει το έργο στην οικονομία της πόλης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία επένδυση ύψους περίπου 140 εκ. ευρώ για την πόλη που θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας και περίπου 7.000 τις επόμενες μέρες της λειτουργίας του γηπέδου.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες, έτσι ώστε μέσα στο 2021 να γίνει η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όπως αντίστοιχα θα γίνει και για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

«Πιστεύω πάρα πολύ στην ανάπλαση της ΔΕΘ, πιστεύω πάρα πολύ και στην ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το έργο θα τονώσει την τοπική οικονομία.

Ενστάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στις επιπτώσεις στην κυκλοφορία αλλά και στην τοπική αγορά από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πολλοί από τους οποίους πάντως υπερψήφισαν το σχέδιο.

«Ψηφίζουμε θετικά. Είμαστε υπέρ του γηπέδου, παρά τις αντίθετες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να αλλοιώσουν τις ειλικρινείς θέσεις όλης της παράταξης μας», δήλωσε ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Ο Γιώργος Ορφανός, εκ μέρους της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», εκτίμησε ότι το έργο με την ολοκλήρωση του θα «μπορέσει να δώσει δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και αθλητικά στον ΠΑΟΚ».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», ανέφερε πως η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του αθλητικού σωματείου, την πολεοδομική οργάνωση, ανάδειξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. «Είχαμε δώσει την υπόσχεση μας στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να προχωρήσει το έργο της κατασκευής της Νέας Τούμπας και είμαστε χαρούμενοι που προχωράει», τόνισε η κ.Νοτοπούλου.

«Ναι» στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της Τούμπας ψήφισε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη», Σπύρος Βούγιας, καταθέτοντας πρόταση να επανεξεταστεί το θέμα της υπογειοποίησης της οδού Κλεάνθους, γιατί, όπως είπε, εκτός από το οικονομικό της κόστος, μπορεί να επιφέρει ορισμένες αρνητικές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Ναι και ανεπιφύλακτα» για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά κάτω από όρους, είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος εξέφρασε ενστάσεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι σχεδιαζόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ανάλογες ενστάσεις για την τοπική αγορά αλλά και το κυκλοφοριακό εξέφρασαν ο Αντώνης Γαζάκης της παράταξης «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» και ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Επίσης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», υπερψηφίζοντας το θέμα, είπε πως το γήπεδο δεν θα πρέπει να έρχεται σε «σύγκρουση» με την οικονομική ζωή της Τούμπας και η ανάπλαση να σημάνει την αναβάθμιση όλης της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη έχει ήδη εγκριθεί από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και μετά την έγκρισή του και από τον δήμο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ