2020-09-11 11:56:11
Φωτογραφία για 11 Σεπτεμβρίου: Οι Αμερικανοί τιμούν με μάσκες τα θύματα στους Δίδυμους Πύργους
Θλιβερή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 - 19 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο - Ο Αμερικανός πρόεδρος θα τηρήσει, μακριά από τις κάμερες, ενός λεπτού σιγή στο Οβάλ Γραφείο

Δεκαεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο: τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη που αποκάλυψαν το φρικτό πρόσωπο της τρομοκρατίας.

Το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία των ΗΠΑ έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των Αμερικανών παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ούτε να φοβίσει τους Αμερικανούς.

Σήμερα, στις 08.46 τοπική ώρα, την ώρα που το πρώτο αεροσκάφος έπεφτε σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί θα προσεύχονται τιμώντας τους χιλιάδες νεκρούς τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει μακριά από τις κάμερες, ενός λεπτού σιγή στο Οβάλ Γραφείο.


O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς θα δώσει το «παρών» σε επιμνημόσυνη τελετή στο Πεντάγωνο.

Oι περισσότερες φωτογραφίες από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δείχνουν καπνούς, φωτιά, αεροπλάνα και συντρίμμια, ότι απέμεινε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον τότε ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Kάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία των ΗΠΑ

Πράγματι, ο ίδιος και η τρομοκρατική του οργάνωση ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στις 13 Δεκεμβρίου του 2001.

Συνολικά, 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα συμμετείχαν στο «χτύπημα».

Ο Αμερικανός φωτογράφος Ρίτσαρντ Ντριου με την κάμερά του ήταν αυτός που απαθανάτισε τον απεγνωσμένο άνθρωπο που είχε εγκλωβιστεί από τη φωτιά σ΄έναν από τους Δίδυμους Πύργους αποφασίζοντας να πέσει στο κενό: μία από τις 100 φωτογραφίες που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη όσων έζησαν από κοντά ή από μακριά την τρομοκρατία, σύμφωνα το περιοδικό Time.

Η φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο από το περιοδικό «Time»

Ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε επίθεση κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επειδή παρείχαν άσυλο στον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Έπειτα, το 2003, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ.

Η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις σε συμμάχους της χώρας, μία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης το 2004 και άλλη στο μετρό του Λονδίνου το 2005.

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την υπογραφή της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους, όμως όσοι βίωσαν την τραγωδία δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεχάσουν.

Μέχρι τώρα, κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της 11 Σεπτεμβρίου 2001 με την επίκληση των ονομάτων των νεκρών, τις κωδωνοκρουσίες εκκλησιών, αλλά και τον ειδικό φωτισμό στο σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη.

Κάθε χρόνο από τη μαύρη επέτειο, τα ονόματα των 2.983 θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου θα διαβαστούν αργά από συγγενείς τους, υπό τη συνοδεία κλασικής μουσικής, στη διάρκεια ειδικής τελετής μνήμης που πραγματοποιείται στο Μανχάταν, ενώ θα τηρηθούν έξι λεπτά σιγής: τα τέσσερα λεπτά σιγής, για τα τέσσερα αεροσκάφη στα οποία εκδηλώθηκαν αεροπειρατείες, ενώ τα υπόλοιπα δύο λεπτά, για την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

«Τι δίδαξε στους Αμερικανούς η 11η Σεπτεμβρίου» ; διερωτώνται οι ειδικοί σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση με τους μασκοφόρους πολίτες εν μέσω της πανδημίας να αντιμετωπίζουν μία ακόμη κρίση: αυτή τη φορά υγειονομική.

Οι Αμερικανοί υπέστησαν ένα μαζικό τραύμα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια παρατεταμένη κατάσταση «χρόνιας απειλής και να βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης για την επιβίωσή τους, όπως διατείνοντας οι ειδικοί.

Περίπου το 20% των ατόμων που επιβίωσαν από την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ανέφεραν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες πέντε έως έξι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο αντίκτυπος του τραύματος μπορεί επίσης να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, προειδοποιούν οι ειδικοί στο CNN.

Το 2016, σε δείγμα 36.897 σωστικών συνεργείων που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στα ερείπια, το 14,2% των διασωστών και το 15,3% των πολιτών ανέφεραν διαταραχή και κατάθλιψη ύστερα από το μετατραυματικό στρες που υπέστησαν.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ