2012-06-23 09:41:29
Φωτογραφία για Ποδοσφαιρικά παιχνίδια υπό πολιτική πίεση - Διαβάστε πόσα τέτοια έχουν γίνει
Το παιχνίδι Ελλάδας - Γερμανίας δεν ήταν το πρώτο παιχνίδι που έγινε υπό ασφυκτική πολιτική ατμόσφαιρα! Διαβάστε πόσα άλλα έχουν γίνει:

1962 Παγκόσμιο Κύπελλο - Χιλή 2 Ιταλία 0

Μπροστά απο 66, 000 οπαδούς το παιχνίδι εγινε γνωστο ώς η 'Μάχη του Σαντιαγκο' καθώς οι διοργανωτές έψαχναν να βρουν κάποιο τρόπο να εκδικηθούν του Ιταλούς για τα αρθρα του Ιταλικού τύπου.

Το παιχνίδι είχε ενδιαφέρον καθώς οι Ιταλοί ήταν αυτοι που ατύχησαν πρωτοι, αφου έχασαν δύο παίχτες με τον έναν απο αυτούς - Τζιορτζιο Φερρίνι- να συλλαμβάνεται απο την αστυνομία.

Οι παικτες της Χίλης στάθηκαν τυχεροί όταν ένας απ αυτους χτύπησε ένα αλλο πίσω απο τον Αγγλο διαιτητή Κεν Αστον. Δυστυχώς το θύμα μετατράπηκε σε εκδικητή όταν κλώτσησε τον αντίπαλο του στο κεφαλι. Αυτος όμως δεν στάθηκε τόσο τυχερός καθώς τον είδε ο διαιτητής. Σύμφωνα με δηλώσεις του διαιτητή, ο οποίος ήταν πρών αντισυνταγματάρχης κατά την Διάρκεια του Δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου, το παιχνίδι ήταν εκτός ελέγχου.


Ο Άστον ήταν αυτος που καθιέρωσε τις κόκκινες και κίτρινες κάρτες στο παγκόσμιο κύπελλο του 1966, εμπνευσμένος απο τα φανάρια της τροχαίας!

1970 Παγκόσμιο Κύπελλο - Ονδούρες v Ελ Σαλβαντόρ

Όπως και η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου το 1914 που οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το παιχνίδι που προκάλεσε τον λεγόμενο «Ποδοσφαιρικό Πόλεμο," ήταν η σπίθα σε μια μακρόχρονη διαμάχη της αγροτικής μεταρρύθμισης και της μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών της Κεντρικής Αμερικής.

Με αυτό το σκηνικό, οι οπαδοί της Ονδούρας δεν απογοήτευσαν και κράτησαν τους παίκτες του Σαλβαδόρ ξύπνιους την νύχτα της παραμονης του αγώνα. Δεν κατάφεραν να κερδίσουν όμως το πρώτο σκέλος χάνοντας 1-0.

Για το δεύτερο σκέλος, οπαδοί του Ελ Σαλβαδόρ πέταξαν νεκρούς αρουραίους και άλλα βλήματα στα δωμάτια του ξενοδοχείου των παικτών της Ονδούρας και γι αυτο τον λόγο έπρεπε να πάνε στο παιχνίδι με θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Η Ελ Σαλβαδόρ κέρδισε με 3-0. Στη συνέχεια, δύο οπαδοί της Ονδούρας δολοφονήθηκαν και ώς αντίποινα σκοτώθηκαν και οπαδοί του Ελ Σαλβαδόρ.

Ως αποτέλεσμα, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες διακόπηκαν και σχεδόν ένα μήνα αργότερα το Ελ Σαλβαδόρ βομβάρδισε τις Ονδούρες. Μέχρι οι δύο χώρες να φτάσουν σε εκεχειρία περασαν τεσσερεις μέρες και χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους. Για να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης χρειάστηκαν άλλα 11 χρόνια.

1986 Παγκόσμιο Κύπελλο - Αργεντινή v Αγγλία

Η συνάντηση του 1966 μεταξύ των δύο χωρών ήταν αρκετά τεταμένη κάτι που στην συνέχεια οδήγησε τον τότε προπονητή της Αγγλίας Alf Ramsey να αποκαλέσει τους Αργεντινούς "ζώα".

Αλλά στο σκηνικό του 1986 στο Estadio Azteca στην Πόλη του Μεξικού δεν παιζότανε μόνο μια θέση στους ημιτελικούς.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά τον πόλεμο των Φώλκλαντς το 1982, ο οποίος άρχισε όταν ο Αργεντινός στρατός κατέλαβε το μικροσκοπικό προτεκτοράτο της Νότιας Βρετανίας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η Βρετανία τελικά ξαναπήρε τα νησιά, στον ουσιαστικά τελευταίο αποικιακό πόλεμο του Λονδίνου.

Η Αργεντινή κέρδισε το παιχνίδι 2-1, χάρη σε δύο γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα - το ένα γκόλ ήταν μια εκπληκτική ατομική προσπάθεια, αλλά το πρώτο γκόλ ήταν ένα καθαρό φαόυλ αφού ο παίκτης χτύπησε την μπάλα με το χέρι του και νίκησε τον Αγγλο τερματοφύλακα Peter Shilton.

Ο Μαραντόνα, ο οποίος ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι ήταν «το χέρι του Θεού", κατέστησε σαφές πόσο σημαντική ήταν η νίκη για την ομάδα.

"Αν και είχαμε πει πριν από το παιχνίδι ότι το ποδόσφαιρο δεν είχε τίποτα να κάνει με τον πόλεμο, γνωρίζαμε ότι είχαν σκοτώσει πολλούς Αργεντινούς και τους σκότωσαν σαν μικρά πουλάκια. Αυτό, είπε, ήταν η εκδίκηση »

1998 Παγκόσμιο Κύπελλο - Ιράν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών

Υπήρξε μια συλλογική σιωπή όταν έγινε η κλήρωση για τους τελικούς στη Γαλλία και κληρώθηκαν δύο χώρες που δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε τους παίκτες του να κάνουν χειραψία με τους Αμερικανούς, όπωε είναι το πρωτόκολλο της FIFA και ο αγώνας στη Λυών έγινε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Το Ιράν γέλασε όμως τελευταίο αφού κέρδισε με 2-1 και εξασφάλισε την έξοδο των Αμερικανών απο το τουρνουά.

Ωστόσο,ήταν σαφές, ότι οι παίκτες αισθάνθηκαν ότι ο συμβολισμός της συνάντησης ήταν πιο σημαντικός απο το παιχνίδι.

Μετά το μάτς ο Αμερικανός αμυντικός Τζέφ Αγκους δήλωσε ότι «Κάναμε περισσότερα σε 90 λεπτά από ό, τι έκαναν οι πολιτικοί σε 20 χρόνια".
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ