2020-09-21 08:51:50
Φωτογραφία για Δικαίωση του Σνόουντεν με επτά χρόνια καθυστέρηση
Επτά χρόνια αφότου ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε τη μαζική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των Αμερικανών, ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα ήταν παράνομο – και ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που το υπερασπίστηκαν δημόσια δεν έλεγαν την αλήθεια.

Σε απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη, το Εφετείο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κρυφή συλλογή μεταδεδομένων τηλεφωνικών αρχείων εκατομμυρίων Αμερικανών παραβίασε τον Νόμο περί Παρακολούθησης Ξένων Πληροφοριών και ενδέχεται να ήταν αντισυνταγματικός.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις του 2013 και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας των ΗΠΑ, δήλωσε στο Twitter ότι η ετυμηγορία ήταν δικαίωση της απόφασής του να δημοσιοποιήσει με αποδεικτικά στοιχεία την εγχώρια επιχείρηση υποκλοπής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).


  Quote

Seven years ago, as the news declared I was being charged as a criminal for speaking the truth, I never imagined that I would live to see our courts condemn the NSA’s activities as unlawful and in the same ruling credit me for exposing them.

And yet that day has arrived. https://t.co/FRdG2zUA4U

— Edward Snowden (@Snowden) September 2, 2020

Αποδεικτικά στοιχεία ότι η NSA δημιουργούσε κρυφά μια τεράστια βάση δεδομένων με τηλεφωνικά αρχεία των ΗΠΑ – το ποιος, το πώς, το πότε και το πού εκατομμυρίων κινητών κλήσεων – ήταν η πρώτη και αναμφισβήτητα η πιο εκρηκτική από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian το 2013.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, κορυφαίοι αξιωματούχοι πληροφοριών επέμειναν δημόσια ότι η NSA δεν συγκέντρωνε εν γνώσει τους πληροφορίες για τους Αμερικανούς . Μετά την έκθεση του προγράμματος, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέστρεψαν στο επιχείρημα ότι η κατασκοπεία είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγχώριου εξτρεμισμού, αναφέροντας συγκεκριμένα την περίπτωση τεσσάρων κατοίκων του Σαν Ντιέγκο που κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν βοήθεια σε θρησκευτικούς φανατικούς στη Σομαλία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι τέσσερις – οι Basaaly Saeed Moalin, Ahmed Nasir Taalil Mohamud, Mohamed Mohamud και Issa Doreh – καταδικάστηκαν το 2013 χάρη στην τηλεφωνική κατασκοπεία της NSA, αλλά το δικαστήριο αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί αυτοί «δεν αντιστοιχούν στο περιεχόμενο του διαβαθμισμένου αρχείου».

Η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις καταδίκες του Moalin και των συντρόφων του. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η παράνομη επιτήρηση δεν παραποίησε τα στοιχεία που εισήχθησαν στη δίκη τους. Παρ ‘όλα αυτά, ομάδες παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, οι οποίες βοήθησαν να ασκηθεί έφεση στην υπόθεση, χαιρέτισαν την απόφαση των δικαστών σχετικά με το πρόγραμμα κατασκοπείας της NSA.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια νίκη για τα δικαιώματα απορρήτου μας», δήλωσε η ACLU σε μια ανακοίνωση, λέγοντας ότι «αυτή καθιστά σαφές ότι η μαζική συλλογή τηλεφωνικών αρχείων των Αμερικανών από την NSA παραβίασε το Σύνταγμα».

Άδεια χρήσης περιεχομένου: CC-BY-SA

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ