2020-09-29 17:07:12
Φωτογραφία για Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μην ρίχνεις... λάδι στη φωτιά, λέει ο Πούτιν στον Ερντογάν
«Οποιεσδήποτε δηλώσεις περί κάποιας στρατιωτικής υποστήριξης ή στρατιωτικής δραστηριότητας αναμφίβολα ρίχνουν λάδι στη φωτιά» λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,

Ντμίτρι Πεσκόφ - Καλεί την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει πολιτικά και διπλωματικά μέσα, προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κρίσης

Το... αυτί του Ερντογάν «τραβάει» ο Πούτιν για τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πιο συγκεκριμένα, δια του εκπροσώπου του, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι δηλώσεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που βρίσκονται σε διένεξη εξαιτίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», θεωρώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν στα πολιτικά και διπλωματικά μέσα διευθέτησης της διένεξης.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έχει συνεχείς επαφές με το Ερεβάν, το Μπακού και την Άγκυρα, ενώ παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην περιοχή, για να διαμορφώσει την στάση του.


«Το Κρεμλίνο ξεκινάει πρωτίστως από το ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει το ταχύτερο κατάπαυση του πυρός και τερματισμός των εχθροπραξιών. Οποιεσδήποτε δηλώσεις περί κάποιας στρατιωτικής υποστήριξης ή στρατιωτικής δραστηριότητας αναμφίβολα ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Είμαστε κατηγορηματικά εναντίον αυτής της προσέγγισης και δεν συμφωνούμε με μία τέτοια τοποθέτηση του ζητήματος» δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες, αλλά και την εταίρο της Ρωσίας, την Τουρκία, να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της πειθούς, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, για να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.

«Καλούμε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που είναι εταίροι μας, όπως η Τουρκία, να κάνουν το παν ώστε να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της παλιάς διένεξης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία από την περιοχή που διαδραματίζεται η σύγκρουση, παρακολουθεί όλες τις σχετικές ειδήσεις, αναλύει την κατάσταση και αξιοποιεί αυτές τις γνώσεις για να διαμορφώσει την μελλοντική της στάση και τα περαιτέρω της βήματα μαζί με τους εταίρους της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μαίνονται οι μάχες - Γιατί η Τουρκία ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, καθώς πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αντίπαλες δυνάμεις αποπειράθηκαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν, εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ. Οι ολοένα φονικότερες μάχες μαίνονταν χθες, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Αρμενία, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης.

Από προχθές Κυριακή, δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016. Χθες βράδυ, οι Αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 26 αρμένιοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στις μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ο Αρτσρούν Χοβανισιάν, έκανε λόγο για «μαζική» επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, για πλαγιοκόπηση στο νότιο και το βορειοανατολικό πλευρό της γραμμής του μετώπου.

Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν έως χθες το βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.

Το Αζερμπαϊτζάν, τουρκόφωνη χώρα με σιιτική πλειοψηφία, απαιτεί να επιστρέψει στον έλεγχό του το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ορεινή επαρχία όπου κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί Αρμένιοι, η απόσχιση της οποίας το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε περίπτωση που γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα στο Ερεβάν και το Μπακού, απειλείται αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου, ειδικά εάν επέμβουν η Τουρκία και η Ρωσία, περιφερειακές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Δευτέρα από την Αρμενία να βάλει τέλος σε αυτή που αποκαλεί «κατοχή» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκει στο πλάι της «αδελφής και φίλης» της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν, «με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα», παροτρύνοντας το Μπακού να «πάρει τα πράγματα στα χέρια του».

Άλλες δυνάμεις -η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ- κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας

Η αιφνίδια αναζωπύρωση ενός παγωμένου πολεμικού μετώπου με αζέρικη πρωτοβουλία δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τους σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες της Άγκυρας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι πιθανόν ο Ερντογάν να επιδιώκει να «πουλήσει» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ότι, όταν το θέλει, μπορεί να στριμώξει τη Ρωσία και πως η Τουρκία συνεχίζει να είναι ανάχωμα στη ρωσική κάθοδο προς Νότο.

Η Άγκυρα ανοίγει το νέο αυτό μέτωπο σε μία περίοδο που βρίσκεται εκτεθειμένη σε πολλά μέτωπα στον περίγυρό της και επιπροσθέτως έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις δυτικές πρωτεύουσες, παρότι δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για διπλωματική απομόνωση. Είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει την ραγδαία καθοδική πορεία της, υποχωρώντας σε επίπεδο-ρεκόρ.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έκανε βουτιά 1,5%, έχοντας πλέον ισοτιμία 7,79 λίρες ανά δολάριο. Οι δε τιμές των κρατικών ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδώσει το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υποχώρησαν κατά 3-4 σεντς.

Παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, η οικονομία της έχει γονατίσει και τα μέτωπα στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, η στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη, οι πειρατικές ενέργειές της στην Κύπρο και στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ επιβαρύνουν το κλίμα. Εκτός κι αν η Δύση σπεύσει να «αγοράσει» αυτό που προσπαθεί να της «πουλήσει» ο Ερντογάν, οπότε το σήριαλ θα έχει κι άλλα ενδιαφέροντα επεισόδια.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ