2020-10-07 19:24:56
Έκθεση - κόλαφος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την (ανύπαρκτη αξιοπιστία) τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε συνδυασμό με τις κρίσεις στον Κάυκασο, με την ΕΕ και για τους S-400, επαναφέρουν το τουρκικό νόμισμα με νέα πτώση σε πρωτοφανή επίπεδα
Σαν ραγισμένο δοχείο που στάζει ασταμάτητα παρά τα διαλείμματα που επιτρέπουν τα προσωρινά μπαλώματα, η λίρα επιστρέφει στη μοιραία της τροχιά προς τον πάτο:
Μετά από πέντε μέρες σχετικής σταθερότητας η αξία του τουρκικού νομίσματος άρχισε και πάλι να γλιστρά έναντι του αμερικανικού νομίσματος – σε μια φάση μάλιστα που και το αμερικανικό νόμισμα παρουσιάζει αδυναμία σε σχέση με τα κυρίοτερα νομίσματα.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό των 7,8871 τουρκικών λιρών έναντι ενός δολαρίου έπεσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη σύγκρουση στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, αλλά και για την πιθανή επιβολή αμερικανικών κυρώσεων μετά τις αναφορές του Bloomberg ότι η Αγκυρα αποφάσισε να κάνει δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400.
Η επιδείνωση της ισοτιμίας από το πρωί ξεπερνά αυτή την ώρα το 1%.
Μέχρι στιγμής, από τις αρχές του έτους έχει χάσει σχεδόν το 25% της αξίας της λόγω ανησυχιών για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Νωρίτερα το πρωί η ισοτιμία λίρας/δολαρίου έφτασε στο 7,85:1.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εντάσεις μεταξύ Αγκύρας και ΕΕ που φάνηκαν να ενισχύονται χθες, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι οι αποφάσεις της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν επαρκούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.
Επίσης, ο Ερντογάν και ο ηγέτης του τουρκικού ψευδοκράτοπςυ στην Κύπρο ανακοίνωσαν το άνοιγμα της Αμμοχώστου, κίνηση που καταδίκασαν τόσο η κυβέρνησης της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.
Χαστούκι από την ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε αξιολογηση κόλαφο για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας – και πιο συγκεκριμένα την έλλειψή της.
Η αναφορά καταρρακώνει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας ενισχύοντας το κύμα εξόδου από το τουρικικό νόμισμα:
Συγκεκριμένα η ΕΚΤ σημειώνει για την κεντρική τράπεζα.
«Το νομικό καθεστώς της ανεξαρτησίας της ΤτΤ ενισχύηκε το 2001, κάνοντας δυνατά αυτόνομα μέτρα νομισματικής πολιτικής που οδήγησαν αποτελεσματικά στην υποχώρηση του πληθωρισμού.
Ωστόσο κάτω από συνεχή πολιτική πίεση, η de jure και de facto ανεξαρτησία της ΤτΤ έχει περισταλεί τα τελευταία χρόνια. Βασική ανησυχία είναι η προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον η πολυπλοκότητα (αδιαφάνεια) της εφαρμογής των νομισματικών μέτρων της ΤτΤ εμποδίζουν την αποτελεσματική επικοινωνία τους στο κοινό.
Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό έχουν μείνει σημαντικά πάνω από τους στόχους της τράπεζας εδώ στα πρόσφατα χρόνια, αντανακλώντας της διαβρωμένη αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας».
Μεταφράζοντας από την τεχνοκρατική διάλεκτο της ΕΚΤ, η κριτική στην κεντρική τράπεζα είναι ότι οι λειτουργοί της είναι προσωπικά εξαρτημένοι από το καθεστώς – συστηματικά και για χρόνια – τα μέτρα που ανακοινώνει είναι πολύπλοκα και κομμένα και ραμμένα για το καθεστώς και όχι για τις αγορές όπως θα έπρεπε και οι οποίες τα απορρίπτουν, και η νομισματικη πολιτική της τράπεζας έχει εκτροχιαστεί και αποτυγχάνει διαχρονικά να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Σπίτι με το MEGA» και τον Γιάννη Πλούταρχο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σκιές πάνω από τις φυλακές Νιγρίτας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ