Τα βραδύπορα, οι πιο... σκληροί τύποι στη Γη, αντέχουν ακόμη και απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία, χάρη σε μια ασπίδα, που λάμπει στο σκοτάδι! Τα πιο σκληρά πλάσματα της Γης, τα μικροσκοπικά βραδύπορα, περιλαμβάνουν είδη, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και από τη θανατηφόρα υπεριώδη ακτινοβολία, λάμποντας στο σκοτάδι!
Αυτά τα παράξενα, μικροσκοπικά ζώα, που κατοικούν στο νερό και γενικά σε μέρη με υγρασία, είναι ικανά να επιβιώσουν ακόμη και στα πιο απίστευτα ακραία περιβάλλοντα.
Οι επιστήμονες τα έχουν παρατηρήσει σε θερμοπηγές, στις κορυφές των Ιμαλαΐων, κάτω από στρώματα πάγου στις πολικές περιοχές και σε ιζήματα των ωκεανών. Πολλά είδη απαντώνται σε πιο ήπια περιβάλλοντα, όπως σε μικρές και μεγάλες λίμνες και λιβάδια, ενώ άλλα μπορεί να βρίσκονται σε πέτρινους τοίχους ή σκεπές.
Είναι μία από τις λίγες ομάδες ζώων, που μπορούν να αναστείλουν τον μεταβολισμό τους και να μπουν σε κατάσταση κρυπτοβίωσης
Τα βραδύποδα, σε κατάσταση κρυπτοβίωσης, μπορούν να αντέξουν στις εξής ακραίες συνθήκες:
Θερμοκρασία: Μπορούν να επιζήσουν θερμαινόμενα για λίγα λεπτά στους 151°C ή ψυχόμενα για μέρες στους -200 °C ή για λίγα λεπτά στους -272°C (έναν βαθμό Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν).
Πίεση: Μπορούν να αντέξουν την εξαιρετικά χαμηλή πίεση του κενού, καθώς και πολύ υψηλές πιέσεις, χιλιάδων ατμοσφαιρών. Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν στο κενό του διαστήματος, καθώς και σε πίεση 6.000 ατμοσφαιρών, που είναι σχεδόν 6 φορές πιο μεγάλη από αυτή που επικρατεί στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών.
Αφυδάτωση: Τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν σχεδόν για μια δεκαετία σε κατάσταση αφυδάτωσης.
Δεν... καταλαβαίνουν τίποτα, δε, ούτε από την πυρηνική ακτινοβολία. Πέρυσι έγινε γνωστό πως υπάρχουν είδη, τα οποία θα επιβίωναν για 25 ώρες στο σημείο μηδέν του Τσέρνομπιλ!
Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται πως είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ερευνητές από την Ινδία έχουν αναφέρει την εύρεση ενός νέου είδους, που ονομάζεται "Paramacrobiotus", το φαίνεται ότι διαθέτει μια προστατευτική ασπίδα φθορισμού, που απορροφά την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία και την εκπέμπει πίσω ως αβλαβές μπλε φως. Για αυτό και το συγκεκριμένο είδος λαμπυρίζει στο σκοτάδι.
Το εκπληκτικό είναι πως οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν ακόμη και να μεταφέρουν μέρος αυτής της προστασίας σε άλλα ζώα. Μελλοντικά, ίσως ακόμη και στον άνθρωπο, όταν θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Άρη