medlabnews.gr iatrikanea
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού «σφυροκοπά» την Ευρώπη, καθώς οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο», σπάζοντας συνεχώς ρεκόρ κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, η ήπειρος ξεπέρασε σήμερα τα 8.000.000 κρούσματα και τους 256.000 θανάτους από την Covid-19. Η Γερμανία, η οποία αποτέλεσε υπόδειγμα για την καλή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, την άνοιξη, κατέγραψε σχεδόν 11.300 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Οι θάνατοι πλησιάζουν τους 9.900.
«Η κατάσταση έχει γίνει παγκοσμίως πολύ σοβαρή», σχολίασε ο Λόταρ Βίλερ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσβλήθηκε και αυτός από τον νέο κοροναϊό. Οι γερμανικές αρχές απαγορεύουν τις συναθροίσεις, μια περιφέρεια στον νότο έχει τεθεί σχεδόν σε καραντίνα και η προστατευτική μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους δρόμους του Βερολίνου.
Ο αριθμός των ασθενών με κοροναϊό στο Βέλγιο και τη Βρετανία διπλασιάστηκε σε δύο εβδομάδες, ενώ στην Τσεχία τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν φόβους για έλλειψη προσωπικού. Ο αριθμός των ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία σε ολόκληρη την ήπειρο αυξάνεται σταθερά κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Όπως μεταδίδουν οι «NYT», οι πολίτες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων χωρών, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία- είναι πλέον πιθανότερο να νοσηλευθούν λόγω του κοροναϊού από εκείνους στις ΗΠΑ.
Ο χάρτης του κοροναϊού στην Ευρώπη
Στη Γηραιά Ήπειρο έχει σημάνει συναγερμός και όπως φαίνεται στον χάρτη του ECDC οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο», που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.
Στην Ελλάδα, η Καστοριά χρωματίζεται με κόκκινο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σε «πορτοκαλί», ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, στις οποίες από το Σάββατο θα ισχύουν δύο νέα μέτρα: μάσκα παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.
Θλιβερά ρεκόρ σε Γαλλία και Ιταλία
Την Πέμπτη, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 41.622 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, το απόλυτο ημερήσιο ρεκόρ μέχρι σήμερα. Το θλιβερό ρεκόρ δημοσιεύθηκε λίγο αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που είχε εφαρμοστεί πριν από μία εβδομάδα στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Την ίδια ώρα, και στην Ιταλία σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ, καθώς καταγράφηκαν 16.079 νέα κρούσματα και 136 θάνατοι. Αναφορικά με τις διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται στη Λομβαρδία (4.125), ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο (1.550), η Καμπανία με κύρια πόλη τη Νάπολη (1.541), το Βένετο ( 1.325) και η περιφέρεια του Λατίου, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (1.251).
Ο Bruno Ciancio, ένας εκ των επικεφαλής του ECDC, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο τώρα, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κοροναϊού την άνοιξη, ενδέχεται να μην έχουν ενισχύσει τη νοσοκομειακή τους ικανότητα και τις ΜΕΘ. «Τα σήματα ήταν όλα εκεί τον Σεπτέμβριο», τονίζει ο Ciancio. «Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία τους για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης που έρχεται», επισημαίνει.
Το τρέχον κύμα μόλυνσης στην Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στη σχετική ομαλότητα με την οποία κύλησε το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πανδημία του κοροναϊού είχε διαδοχικές αυξήσεις, μία δεύτερη τον Ιούλιο και μία τρίτη αυτόν τον μήνα, οι ταξιδιώτες μετακόμισαν στην Ευρώπη, οι φοιτητές επέστρεψαν στις πανεπιστημιουπόλεις και πολλές μεγάλες συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν, ενώ ο ιός εξαπλώθηκε.
Τώρα τα νοσοκομεία προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια έξαρση ασθενών με κοροναϊό, σε μια στιγμή που τα κρεβάτια και η ικανότητα των ΜΕΘ θα βρεθούν υπό πίεση εξαιτίας της γρίπης.
Η Ιρλανδία ελπίζει να... γιορτάσει τα Χριστούγεννα
Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα: όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ωστόσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Το Δουβλίνο σήμερα έμοιαζε με πόλη φάντασμα. «Είναι παράξενο και ανατριχιαστικό», είπε η Σουνίβα Ο’Φλιν, μια 57χρονη γυναίκα που κυκλοφορούσε σε έναν σχεδόν έρημο δρόμο. «Υπάρχει ξανά αυτή η αίσθηση θλίψης, αυτή η εντύπωση ότι η πόλη έχει εγκαταλειφθεί».
Η Ουαλία θα τεθεί με τη σειρά της σε καραντίνα δύο εβδομάδων από αύριο Παρασκευή. Στη Βρετανία, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (44.158) στην Ευρώπη, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αφορούν 28 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν κλείσει παμπ και εστιατόρια. Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει μερική καραντίνα για μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο και να κλείσει όλα τα σχολεία (εκτός από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού) από την Δευτέρα μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Οι κάτοικοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να κάνουν ψώνια ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Νέα μέτρα για τον κοροναϊό στη Γαλλία
Στη Γαλλία, όπου σήμερα ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ 41.622 νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο, η κυβέρνηση παρέτεινε για έξι εβδομάδες τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας (από τις 9 μέχρι τις 6 το πρωί) που από το Σάββατο θα αφορά τα δύο τρίτα των Γάλλων, δηλαδή περίπου 46 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
«Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι σκληρές και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες μας θα δοκιμαστούν σκληρά», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προβλέποντας ότι τον Νοέμβριο θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών. «Όλη η Ευρώπη φλέγεται», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Βέλγιο και Τσεχία υπό την σκιά του κοροναϊού
Η Τσεχία, που καταγράφει μακράν το μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, από σήμερα επέβαλε μερική καραντίνα μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου: περιορίζονται οι μετακινήσεις και οι επαφές, κλείνουν όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα και υπηρεσίες.
Το Βέλγιο επέλεξε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας ενώ κλείνει καφετέριες και εστιατόρια για έναν μήνα. Οι αρχές χαρακτηρίζουν την κατάσταση «χειρότερη» σε σύγκριση με την άνοιξη. Η υπουργός Εξωτερικών Σοφί Βιλμές, που προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, νοσηλεύεται στην εντατική. Στη βόρεια Ιταλία, η Λομβαρδία, ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από σήμερα και για τρεις εβδομάδες. Αύριο θα την ακολουθήσει η Καλαβρία.
«Κουρασμένοι, μολυσμένοι, άρρωστοι»
Στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, τη Βουλγαρία, αποφασίστηκε σήμερα να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου επικρατεί πολυκοσμία. Ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ιατρικό προσωπικό: «είναι όλοι τους κουρασμένοι, πολλοί από αυτούς έχουν μολυνθεί, είναι άρρωστοι, ορισμένοι νοσηλεύονται. Χρειαζόμαστε βοήθεια».
Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ισπανία (34.366 νεκροί), που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα. Οι αρχές επέβαλαν αμέσως νέους περιορισμούς, απέκλεισαν περίπου δέκα πόλεις και ορισμένες περιφέρειες. Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψαν σήμερα πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης: η Δανία (760 κρούσματα), η Κροατία (1.563), η Βοσνία (999).
Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Πορτογαλία
«Η επιδημία διασπείρεται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη που τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο», παρατήρησε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν.
Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Πορτογαλία, όπου τρεις πόλεις του βορρά (συνολικά 150.000 άνθρωποι) θα τεθούν από αύριο σε πλήρη καραντίνα. Σε όλη τη χώρα θα απαγορευθούν οι μετακινήσεις μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, σε όλον τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.133.136 άνθρωποι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 41.304.000.
medlabgr