Άλμα ψηφιακής ανταγωνιστικότητας έκανε την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα ανεβαίνοντας 7 θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας. Πλέον η χώρας μας καταλαμβάνει την 46η θέση της διεθνούς κατάταξης με τις π
ιο ανταγωνιστικές ψηφιακά οικονομίες, έναντι της 53ης, που είχε το 2019 και το 2018 και της 50ης, όπου είχε βρεθεί το 2017.
Η άνοδος αυτή της εξασφάλισε και μια θέση στη λίστα των χωρών που μεταξύ 2019 και 2020 κατέγραψαν την μεγαλύτερη πρόοδο στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Στην συγκεκριμένη λίστα ανήκουν επίσης η Εσθονία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Κύπρος και η Τουρκία.Να υπενθυμίσουμε ότι το «IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking» αξιολογεί 63 οικονομίες παγκοσμίως στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών με βάση μια τρεις πυλώνες, εννέα υπο-κριτήρια και 51 επιμέρους παράγοντες. Οι τρεις πυλώνες είναι: «Γνώση» (Ταλέντο, Εκπαίδευση-Κατάρτιση, Συγκέντρωση Επιστημόνων), «Τεχνολογία» (Ρυθμιστικό Περιβάλλον, Κεφάλαιο, Τεχνολογικό Περιβάλλον) και «Ετοιμότητα για το μέλλον» (Προσαρμοστικότητα, Επιχειρηματική Ευελιξία, Ενσωμάτωση Πληροφορικής).
Ειδικότερα στον πυλώνα της «Τεχνολογίας» η Ελλάδα έλαβε την 43η θέση για το 2020 από την 54η που είχε το περασμένο έτος, κι από την 51η και 52η που βρέθηκε το 2018 και 2017 αντίστοιχα. Στον τομέα «Γνώση», η χώρα κατέκτησε την 48η θέση από την 53η το 2019, ενώ σε αυτόν της «Ετοιμότητας για το Μέλλον» βρέθηκε στην 46η από 53η το 2019.
Σύμφωνα μάλιστα με το «IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking», το οποίο επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα αποδίδει πολύ καλά στον υπο-παράγοντα «Ρυθμιστικό Πλαίσιο», αναρριχόμενη στην 41η θέση το 2020 (από την 52η το 2019). Για παράδειγμα, στον δείκτη «Έναρξη Επιχείρησης», η Ελλάδα τοποθετείται, πλέον, στην 6η θέση ανάμεσα σε 63 οικονομίες, από την 26η που είχε το 2019.
Στις λοιπές σημαντικές βελτιώσεις που κατάφερε η χώρα συγκαταλέγονται σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ και ο δείκτης «Επιχειρηματική Ευελιξία», όπου από την 60η θέση το 2019 βρίσκεται πλέον στην 55η, καθώς και ο δείκτης «Ενσωμάτωση Πληροφορικής» όπου από την 50η που κατείχε την προηγούμενη χρονιά βρέθηκε το 2020 στην 45η.
Η «χρυσή» δεκάδα της ψηφιακής ανταγωνιστικότηταςΤην κορυφή της εν λόγω λίστας ψηφιακής ανταγωνιστικότητας κατέκτησαν και φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Σιγκαπούρη ακολουθούμενη από την Δανία.
Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, οι συγκεκριμένες οικονομίες κατάφεραν να διατηρήσουν τις πρώτες θέσεις χάρη στις σημαντικές επιδόσεις που καταγράφουν στη διατήρηση των ψηφιακών ταλέντων, στο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε αυτές αλλά και ταχεία υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.
Για παράδειγμα στην περίπτωση των ΗΠΑ, η εκπαίδευση και ο τομέας Ε & Α αποτελούν τη σημαντική δύναμη πίσω από την ψηφιακή ανάπτυξη. Η Σιγκαπούρη, από την πλευρά της, έρχεται πρώτη στους ρυθμιστικούς δείκτες, ενώ Σουηδία και Δανία ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές βαθμολογίες τους στη δημιουργία και προσφορά γνώσης.
Γενικά τόσο η Βόρεια Αμερική όσο και η Δυτική Ευρώπη και η Ανατολική Ασία θεωρούνται ως οι πιο προοδευτικές ψηφιακά περιοχές.
Όσο για τις χώρες που συμπληρώνουν την χρυσή δεκάδα της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, η τέταρτη θέση για το τρέχον έτος ανήκει στη Σουηδία, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ (5η θέση), η Ελβετία (6η), η Ολλανδία (7η), η Δημοκρατία της Κορέας (8η), η Νορβηγία (9η) και η Φινλανδία (10η).
«Το μέλλον του κόσμου θα εξαρτηθεί από την ψηφιοποίηση. Η κατάταξη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας ρίχνει φως στο πώς θα μπορούσαν οι οικονομίες να ανακάμψουν από τον COVID-19. Η ψηφιοποίηση δεν είναι πλέον μια επιλογή. Είναι αναγκαιότητα», σχολιάζουν οι συντάκτες της σχετικής έρευνας.
«Ο καθορισμός τολμηρών εθνικών στόχων - συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών - δημιουργεί μια δυναμική διαδικασία, η οποία βοηθά και τον ιδιωτικό τομέα να κλιμακώσει τη δράση του, μέσω φιλόδοξων προγραμμάτων προμηθειών. Η ανάκαμψη της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από αυτή τη διαδικασία», προσθέτουν.
Παράλληλα τονίζουν ότι ο κορονοϊός έχει δείξει τη σημασία της ψηφιοποίησης ως ενός τρόπου αύξησης της ανθεκτικότητας. «Η ικανότητα μιας οικονομίας να προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες τεχνολογίες ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο τοπίο, που έχει προκαλέσει η πανδημία, θα επηρεάσει την ταχύτητα ανάκαμψης» καταλήγουν.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr