medlabnews.gr iatrikanea
Αντίστροφη μέτρηση για τη ενδέκατη πανσέληνο του 2020.
Μια δεύτερη πανσέληνο έχει σήμερα, τελευταία μέρα του μήνα, ο Οκτώβριος. Η πρώτη είχε συμβεί στην αρχή του μήνα.
Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018 που σε ένα μήνα συμβαίνουν δύο πανσέληνοι.
Το φαινόμενο της διπλής πανσελήνου στον ίδιο μήνα συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 2,7 χρόνια. Η επόμενη φορά θα είναι τον Αύγουστο του 2023.
Μπλε ΦεγγάριΜπλε φεγγάρι αποκαλείται η δεύτερη πανσέληνος που είναι δυνατό να συμβεί στη διάρκεια ενός μήνα και ο όρος δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού αν και το φεγγάρι μπορεί υπό κάποιες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να έχει τέτοια απόχρωση.
Για όσους λαούς γιορτάζουν το Χαλοουίν στις 31 Δεκεμβρίου, η διπλή πανσέληνος, η οποία στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940 αποκαλείται «θλιμμένο ή μπλε φεγγάρι» («blue moon»), έχει μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα.
Κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Οκτωβρίου, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του από τη Γη (σεληνιακό απόγειο), σε απόσταση περίπου 406.400 χιλιομέτρων.
Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.
Η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη υπερπανσέληνο, αναμένεται σε έναν περίπου χρόνο, τον Μάιο του 2021.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ