2020-11-03 09:08:44
Φωτογραφία για Αυτοψία στα εγκαταλελειμμένα ακίνητα της Αθήνας: Κίνδυνος κατάρρευσης για εκατοντάδες κτήρια


Αθήνα: Εκατοντάδες ερειπωμένα, εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα ακίνητα μπροστά σε έναν ισχυρό σεισμό, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν σα χάρτινοι πύργοι Ο φονικός σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο πριν από τέσσερις ημέρες, ήρθε να μας θυμίσει για πολλοστή φορά την επικινδυνότητα των παλαιών κτιρίων. Τέτοιους είδους σπίτι αποτελούν «βόμβες», όπως τις χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι, οι οποίες είναι έτοιμες να «εκραγούν» σε κάθε ισχυρό σεισμό. Μόνο στην Αθήνα, τα ερειπωμένα, εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα ακίνητα είναι εκατοντάδες και η πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα, ώστε σε έναν μελλοντικό ισχυρό σεισμό να μην θρηνήσουμε αθώα θύματα.

Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Πλάκα, Μοναστηράκι, αλλά και στην πολυσύχναστη οδό Καραγιώργης Σερβίας μπορεί κανείς να παρατηρήσει δεκάδες τέτοια ακίνητα, τα οποία μπροστά σε έναν ισχυρό σεισμό, θα καταρρεύσουν σα χάρτινοι πύργοι.


Το πρόβλημα των συγκεκριμένων σπιτιών έχει αναδείξει πολλές φορές και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, αλλά και ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης. Οι τρεις παραπάνω επιστήμονες από το 1999 και μετά τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας κρούουν κώδωνα κινδύνου για τα ετοιμόρροπα σπίτια, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Όπως είπεη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων κυρία Όλγα Πλούμπη «είναι πάρα πολλά τα επικίνδυνα σπίτια. Πλάκα, Κεραμεικός, Μεταξουργείο συγκεντρώνουν την πλειοψηφία όλων αυτών των ιδιοκτησιών οι οποίες πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν γιατί αποτελούν μεγάλο κίνδυνο».

Όπως εξήγησε η κυρια Πλούμπη, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών βρίσκουν εμπόδιο στην συντήρηση ή ανακατασκευή των ακινήτων αυτών το Υπουργείο Πολιτισμού, πολλά από τα οποία τα έχει χαρακτηρίσει διατηρητέα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να αδυνατούν οικονομικά να ακολουθήσουν τις διαδικασίες της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού αφού είναι και χρονοβόρες και με μεγαλύτερο κόστος, απ’ότι αν το έφτιαχναν ή το κατεδάφιζαν μόνοι τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν τους ενημερώνει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ότι για να το φτιάξετε και να το διατηρήσετε θα πρέπει να πληρώσετε πολύ περισσότερα απ’ότι αν το έφτιαχναν ή αν το γκρέμιζαν, όπως θέλουν οι περισσότεροι, τότε το αφήνουν στη μοίρα τους με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσει μόνο του. Όπως είχε γίνει στο Γκάζι αρχές του 2019 με ένα ακίνητο που κατάρρευσε μόνο του και ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα».

Κατά τη θητεία του Γιώργου Καμίνι στον δημαρχιακό θώκο είχε γίνει μια καταγραφή αυτών των ακινήτων με κύριο αρμόδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή του Δήμου της Αθήνας. Αλλά αυτή η καταγραφή παραμένει σε κάποιο γραφείο ξεχασμένη του Υπουργείου. Ενώ ο Δήμος είχε προγραμματίσει να κάνει δέκα κατεδαφίσεις σε ετοιμόρροπα σπίτια, αλλά έγιναν πολύ λιγότερες. Τώρα εκτός από τις υπόλοιπες αναμένεται να πάρουν σειρά ακόμη δέκα κατεδαφίσεις παλιών και ετοιμόρροπων σπιτιών.

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα σπίτια σε Αθήνα και Πειραιά αγγίζουν τα 1800. Από αυτά περίπου τα 200 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως διατηρητέα, ενώ διπλάσια, δηλαδή σχεδόν 400, είναι αυτά που έχει χαρακτηρίσει το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ