medlabnews.gr iatrikanea
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η επιτροπή λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί την άρση του νέου lockdown, που ξεκινά στις 06:00 του Σαββάτου.
Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου, το τέλος του lockdown θα προταθεί σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι δουν ότι μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, το οποίο θα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% στις επόμενες 3 εβδομάδες, καθώς και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1000.
Η κυρία Κοτανίδου σημείωσε πως «τώρα με το lockdown, ελπίδα μας είναι ότι θα προλάβουμε την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία».
«Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η κυρία Κοτανίδου τόνισε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία, ενώ σε ερώτηση για το λόγο που συνέβη αυτό, απάντησε πως ο λόγος ήταν η ξαφνική τεράστια μετάδοση του κοροναϊού λόγω του ότι δεν ακολουθηθήκαν αυστηρά τα μέτρα.
Παράλληλα, ανέφερε πως αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κορονοϊού, όπως και οι ΜΕΘ, όμως τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που καταλήγουν, δεν καταλήγουν όλοι στις ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα προλάβουμε τις γιορτές η ίδια ανέφερε πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.
«Αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα, αν δεν κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον».
medlabgr