2020-11-15 18:50:25
Φωτογραφία για Ο Λαγκαδά Ιωάννης, πατέρας, φίλος και αδελφός ημών, κεκοίμηται!
Τρύφων Τσομπάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Αν ισχύει η άποψη, ότι Θεός παίρνει τους ανθρώπους κοντά Του στην καλύτερη στιγμή της ζωής τους, τότε η καρδιά μας μπορεί να βρει ανάπαυση και η λύπη μας να γίνει χαρά και ελπίδα Αναστάσεως, μετά την αδόκητη κοίμηση του Μητροπολίτου μας Λαγκαδά κυρού Ιωάννου.

Με τον αείμνηστο π.Ιωάννη γνωριστήκαμε στα δεκαεννιά μας χρόνια ως συμφοιτητές στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ήμασταν επίσης συμφοιτητές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Μετά την αποφοίτησή μας μπήκε στις τάξεις του κλήρου και συνέχισε μια αξιόλογη πορεία με ένα πλούσιο ποιμαντικό έργο στη νεολαία, αλλά και πλουσιότατο φιλαθρωπικό, σε σημείο οι ευεργετηθέντες να τον αποκαλούν ο π.Ιωάννης ο ελεήμον.

Συνεργάτης του τότε πρωτοσυγκέλου και νυν Μητροπολίτου Βερροίας κ.Παντελεήμονος κάτω από την πνευματική επιστασία του Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β’ του Χρυσοφάκη, έδωσε στην διακονία του έναν αέρα πρωτοπορίας για τα ποιμαντικά δεδομένα της εποχής.


Η περίοδος της Πρωτοσυγκελίας του επίσης λαμπρά αφού από της θέσεώς του ήταν αρωγός και συμπαραστάτης σε εμπερίστατους φοιτητές και οικογένειες , που ακόμα τον μνημονεύουν με ευγνωμοσύνη.

Ο Θεός ήθελε μετά από χρόνια ο αδελφός και συμφοιτητής μου π.Ιωάννης να κατασταθεί μητροπολίτης της γενέθλιας πόλης μας και να γίνει εκτός από φίλος και αδελφός και πατέρας μας.

Γύρω του τράβηξε και μια ομάδα παλαιών συμφοιτητών που ήλθαν επίκουροι στο έργο της διακονίας της μητροπόλεως.

Η σχέση του άλλωστε με τους φίλους και συμφοιτητές της νιότης του παρέμεινε ισχυρή μέχρι και την πρόσφατη συνάντηση των συμφοιτητών, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, όπου ανανεώσαμε την αγάπη και τον σεβασμό μας για το μέλλον, καθώς το 2022 θα εορτάζαμε τα 40χρονα της αποφοίτησής μας από τη Θεολογική Σχολή!

Η πορεία του στη Μητρόπολη Λαγκαδά ήταν αναγεννητική, καθώς η μικρή μας Μητρόπολη γνώρισε δόξες και απέκτησε υποδομές που δεν φανταζόταν κανείς.

Ανακαίνισε και ανέδειξε το μητροπολιτικό μέγαρο, εγκαινίασε τους ναούς που δεν είχαν εγκαίνιο, αφού φρόντισε για τον καλλωπισμό τους, επίσης αναστήλωσε τους 12 μεταβυζαντινούς ναούς της Επαρχίας και τους κατέστησε πραγματικά στολίδια και επισκέψιμα μουσεία.

Ανακαίνισε το ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΑ, το οποίο εγκαινίασε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.Ιερώνυμος, και στο οποίο λειτουργούν ο ραδιοφωνικός σταθμός, τα κοινωνικά φροντιστήρια, η σχολή βυζαντινής μουσικής, τα σεμινάρια των κληρικών, σχολή αγιογραφίας και ψηφιδωτού, ενώ παράλληλα κατά τακτά διαστήματα γίνονται τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με το οποίο είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας.

Ίδρυσε και λειτουργεί το Εκκλησιαστικό μουσείο της Μητροπόλεως, που εγκαινίασε η Α.Θ Παναγιότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, και στο οποίο επίσης στεγάζεται η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ, καθώς και Βιβλιοθήκη με 18.000 τόμους, προσφορά του Μητροπολίτου Ιωάννη στην πόλη του Λαγκαδά.

Δημιούργησε παράλληλα το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Μητροπόλεως καθώς και την Μόνιμη ΈΚθεση Παλαιτύπων βιβλίων, και βοήθησε στην οργάνωση δύο ακόμα τοπικών εκκλησιαστικών μουσείων στο Σωχό και τη Λητή, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο στο Σωχό για τη νεότητα και τα ΑΜΕ της επαρχία μας.

Αναδιοργάνωσε τις μονές και στήριξε την λειτουργία των ησυχαστηρίων της Επαρχίας, δημιούργησε και λειτούργησε το Κέντρο Μελέτης για την νόσο Αλτζχάϊμερ, έχτισε και δημιούργησε τον Ναό των Θεοφανείων, αγ. Ιωάννου & αγ.Αναστασίας, το οποίο αφιέρωσε στη νεότητα της Μητροπόλεως, αναμορφώνοντας σε νέες βάσεις την κατήχηση της νεότητας με γραφείο νεολαίας και πολιτισμού.

Η πρόνοια του Θεού τον αξίωσε μετά από επίμονες έρευνες να βρεθούν τα λείψανα των Νεομαρτύρων Κυράννης και Ακυλίνης και ανέδειξε τη μνήμη του Νεομάρτυρα ιερομονάχου Γαβριήλ του εκ Βερτίσκου-Λαγκαδά, και κατάφερε να καταστήσει την επαρχία πόλο θρησκευτικού- προσκυνηματικού τουρισμού. Ακόμα μερίμνησε για την αναγνώριση και αγιοκατάταξη δύο σημαντικών αγίων επισκοπικών μορφών, του αγ.Ακακίου και του αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, επισκόπων Λητής και Ρεντίνης.

Στον τομέα της φιλανθρωπίας δημιούργησε το κοινωνικό εστιατόριο όπου οι εμπερίστατοι πολίτες έβρισκαν το καθημερινό φαγητό τους, και η φιλανθρωπία δεν σταμάτησε από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, αφού οι ενδεείς αδελφοί περίμεναν καθημερινά την βοήθεια και την αγάπη του επισκόπου μας.

Η φροντίδα για τους ασθενείς και το ενδιαφέρον δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τον π.Ιωάννη που έβρισκε πάντα λύσεις καλύπτοντας νοσοκομεία και επεμβάσεις εξ΄ιδίων.

Στην ιστορία της μητροπόλεως θα μείνουν τα Αγιολογικά συνέδρια που γινόταν κατά την εορτή της αγ.Κυράννης και του αγ.Δαμασκηνού επισκόπου Λητής κ Ρεντίνης, καθώς και τα άπειρα θεολογικά συνέδρια και ημερίδες.

Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής & Ρεντίνης Ιωάννης, παρουσίασε τόσο ποιμαντικό έργο που ίσως άλλος θα ήθελε μια ολόκληρη ζωή, και γι αυτό το έργο πάντα ευχαριστούσε τον Θεό που ήταν βοηθός και σκεπαστής της Μητροπόλεώς μας.

Ήταν θα λέγαμε πλούσιος από τις ευεργεσίες του Θεού και γι αυτό χαρούμενος, αλλά και ανύστακτος, στην καθημερινή διακονία του λαού και των ιερέων του.

Πάνω σ΄αυτή την ωραία και δημιουργική πορεία, όπου η χαρά της διακονίας και η πληρότητα της καρδίας ήταν στην κορύφωσή της, η πρόνοια του Θεού, θέλησε τον Επίσκοπό μας Ιωάννη κοντά Του, για να διακονήσει και στο υπερουράνιο θυσιαστήριο μαζί με τους αγίους Ακάκιο και Δαμασκηνό, τον ιερομόναχο- νεομάρτυρα Γαβριήλ και να γνωρίζει από κοντά τις νεομάρτυρες αγίες Κυράννα και Ακυλίνα που τόσο αγάπησε και τις έφερε στη καθημερινότητα της ζωής μας.

Αγαπητέ πατέρα Ιωάννη, σεβαστέ Δεσπότη μας, σ’ ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες, και χάρισες στην πόλη και την επαρχία μας, το πέρασμά σου θα μείνει ανεξίτηλο στην τοπική μας εκκλησία και σε παρακαλούμε όπως νοιάστηκες για τα παιδιά της Μητροπόλεώς σου επί γης, να νοιάζεσαι και να πρεσβεύεις για όλους μας για να βρούμε χάριν παρά Θεού.

Αιωνία σου η μνήμη!!!

Πηγή: romfea
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ