medlabnews.gr iatrikanea
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού παρουσιάστηκε απαισιόδοξη για την αναχαίτιση του κοροναϊού παρά τη λήψη επιπρόσθετων μέσων δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά φοβάμαι ότι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τα 3.200 κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση, φοβάμαι» τόνισε.
Η κ. Λινού ήταν κάθετη και θεωρεί αυτονόητο ότι η 1η Δεκέμβρη δεν υπάρχει καν στο τραπέζι ως ημέρα επανεκκίνησης της οικονομίας και κυρίως της εστίασης.
«Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες» σημείωσε.
Παράλληλα, έκανε έκκληση, καθώς «δεν γίνεται αυτή τη στιγμή καμία προσπάθεια να στηρίξουμε τους λειτουργούς υγείας ψυχολογικά. Θα έχουμε κατάρρευση από επαγγελματική εξουθένωση και όπως δεν βρίσκουμε τώρα κλίνες, δεν θα βρίσκουμε γιατρούς».
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν – Πρέπει να βρούμε και άλλα μέτρα
Ο κοροναϊός κυκλοφορεί διάσπαρτος στα σπίτια και στις οικογένειες τονίζει η Αθηνά Λινού. Προτείνει τα ψώνια να γίνονται με διανομείς και όχι με φυσική παρουσία στα σούπερ μάρκετ. Ζήτησε να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα παντού για να ανανεώνεται ο αέρας.
Ο κοροναϊός καλπάζει και στην Ελλάδα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού να χαρακτηρίζει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και τονίζει πως πρέπει να βρεθούν και άλλα μέτρα αναχαίτισης.
Μάλιστα όπως τονίζει η κ. Λινού “πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας». Για τα μέτρα ανέφερε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες».
Η κ. Λινού χαρακτήρισε καθοριστικό να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα καθώς τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις νέες μελέτες στην Αγγλία όπου αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.
Όσο για το πότε θα βελτιωθεί αυτή η κατάσταση παραδέχθηκε πως “κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».
medlabgr