medlabnews.gr iatrikanea
Με το κείμενό τους, το οποίο διακινείται μέσω διαδικτύου στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι έχοντες την πρωτοβουλία καλούν το ΑΠΘ καθώς και άλλα πανεπιστήμια να δείξουν “την πρέπουσα υπευθυνότητα και να αποφύγουν την υιοθέτηση ανάλογων προγραμμάτων” εάν δεν ικανοποιηθούν προηγουμένως οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν δύο κοσμήτορες και ένας πρόεδρος Τμήματος του ΑΠΘ. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μαυροσκούφη κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και τον Άρη Στυλιανού, πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών
Στοιχειοθετώντας τη διαφωνία τους με την ίδρυση του αγγλόφωνου ΠΠΣ της Ιατρικής οι κ. Μαυροσκούφης, Ζαρωτιάδης και Στυλιανού, αφού αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, καθώς και την “αποφασιστική συμβολή της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας στην εξαγωγική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρουν ότι “η ‘εξαγωγή’ υπηρεσιών των ελληνικών ΑΕΙ και η συνεπακόλουθη υιοθέτηση διδάκτρων για πολίτες άλλων χωρών που δεν συνεισφέρουν φορολογικά στον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αλλοίωσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης για τους Έλληνες πολίτες”.
Επιπλέον, εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς, όπως σημειώνουν, “πέρα από την αυτονόητη ενσωμάτωση αλλόγλωσσων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των ανωτέρω, αυτές δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την εκπαίδευση και την έρευνα στην ελληνική γλώσσα. Αντιθέτως, τα ΑΕΙ της χώρας οφείλουν να συνεχίσουν και να εντείνουν τη συνεισφορά τους στη συνεχή εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, δεδομένης της ολοένα ταχύτερης ανάπτυξης της γνώσης και της τεχνολογίας διεθνώς”.
Οι τρεις ακαδημαϊκοί αναγνωρίζουν ότι “κάποιες από τις παραπάνω θέσεις μας υπηρετούνται στο υπό ίδρυση αγγλόφωνο ΠΠΣ όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας στους ξένους πολίτες που θα μετέχουν” ωστόσο, όπως λένε, “διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς αυτό θα εξελιχθεί” και σε σχέση με “τα ζητήματα εισαγωγής και ισοτιμίας ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων”. Εκφράζουν παράλληλα φόβους ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση ή και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.