2012-06-24 14:38:33
Φωτογραφία για ΗΕλλάδα μπορεί να περπατήσει σε δρόμους προκοπής και ανάτασης και να βγει από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗΕρ: Η εικόνα της κυβέρνησης, κ. πρόεδρε, εμφανίζεται με έντονο χρώμα μπλε. Φαίνεται ότι είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία συμμετέχουν και κάποιοι συνεργαζόμενοι.

Απ: Είναι γεγονός ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στη μεγάλη τους πλειονότητα ανήκουν στη ΝΔ. Αυτό βεβαίως έχει την εξήγησή του. Από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να μη συμμετέχει με κεντρικά πολιτικά στελέχη -την ίδια απόφαση είχε πάρει και το ΠΑΣΟΚ-, επόμενο ήταν η πλειονότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να ανήκουν στον χώρο της ΝΔ.

Βέβαια, το χαρακτηριστικό του κυβερνητικού σχήματος είναι ότι επίσης στον μεγαλύτερο βαθμό είναι νέα πρόσωπα - όχι ότι δεν υπάρχουν και πρόσωπα που ανήκουν στο παλαιότερο πολιτικό προσωπικό και κατείχαν στο παρελθόν κυβερνητικές θέσεις επί ΝΔ, αλλά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανήκουν στη νεότερη γενιά πολιτικών.


Αυτή όμως η κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, όπως την έχω ονομάσει, στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Αυτό που διεκδικούμε επίμονα και συστηματικά είναι τα όσα προγραμματικά έχουν συμφωνηθεί να καταγραφούν με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Ερ: Κάνοντας μια δεύτερη σκέψη, κ. πρόεδρε, δεν θα επιθυμούσατε να συμμετέχουν στην κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ κεντρικά στελέχη του κόμματος; Δίνεται η αίσθηση ότι η ΔΗΜΑΡ με το ένα πόδι βρίσκεται μέσα στην κυβέρνηση και με το άλλο είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Απ: Η λογική μας δεν είναι «ένα πόδι μέσα στην κυβέρνηση και ένα πόδι έξω». Επιμένω ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποτελείται από κομματικά φέουδα. Θα λειτουργεί ενιαία και με διαφάνεια, ενώ η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια.

Συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζεται στην ευελιξία, έτσι ώστε οι επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για το έργο της κυβέρνησης.

Ερ: Θα ξανακαλέσετε τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων να συμμετάσχουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα;

Απ: Η πρόσκλησή μου είναι πάντα ανοιχτή και νομίζω ότι είναι και πρόσκληση των άλλων πολιτικών αρχηγών, διότι εδώ διεκδικούμε τη διαπραγμάτευση για τη χώρα και την κοινωνία. Πρόκειται για μια υπόθεση εθνικού χαρακτήρα.

Το έχω πει προεκλογικά, το λέω και τώρα: όπου χρειάζεται η Ελλάδα να είναι παρούσα, δεν πρέπει να είναι μόνο με την κυβέρνηση, αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ευθύνη των άλλων πολιτικών αρχηγών πώς αντιμετωπίζουν την πρόσκληση.

Ερ: Οι 7 θέσεις που παρουσιάσατε ως σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης έχουν περιληφθεί στο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας;

Απ: Σχεδόν στο σύνολό τους. Οι 7 θέσεις του σχεδίου άμεσης διακυβέρνησης της χώρας που παρουσίασε η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά δεν ήταν περίληψη του προγράμματος του κόμματος. Ηταν 7 θέσεις που θα μπορούσαν και μπόρεσαν τελικά να αποτελέσουν κοινό πολιτικό τόπο. Γι' αυτό και μιλάμε για προγραμματική σύγκλιση και προγραμματική συμφωνία.

Ερ: Υπάρχει κάποιο σημείο που είχατε συμπεριλάβει στην πρότασή σας και δεν υπήρξε τελικά σύγκλιση με τα άλλα κόμματα;

Απ: Δεν υπήρξε συμφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εμείς προτείναμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Βέβαια οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μιλάνε για την ανάγκη του εξορθολογισμού του εκλογικού συστήματος, τη μεγαλύτερη αναλογικότητα του εκλογικού νόμου για την αναμόρφωση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών. Το αφήσαμε εκτός προγραμματικής συμφωνίας.

Η ΔΗΜΑΡ διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να το επαναφέρει μέσα στη Βουλή. Ολα τα άλλα αποτέλεσαν μέρος της προγραμματικής συμφωνίας, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ερ: Εχετε τη βούληση μαζί με τους κυβερνητικούς εταίρους να προωθήσετε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όπως για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση;

Απ: Αναμφισβήτητα. Η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Δεν είναι όμως μεταρρύθμιση να πετσοκόβεις τους κατώτερους μισθούς και να συμπαρασύρονται οι αμοιβές προς τα κάτω.

Ερ: Εάν το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσουν πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, τι προτίθεστε να πράξετε;

Απ: Θα ψηφίσουμε υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν δεσμευόμαστε από την προγραμματική συμφωνία να μην καταθέσουμε και δική μας αυτοτελή πρόταση. Δεν έχω βεβαιότητα ποια άλλα κόμματα θα καταθέσουν πρόταση για απλή αναλογική, κυρίως σε σχέση με την κατάργηση του μπόνους.

Ερ: Η ΔΗΜΑΡ με ποιον τρόπο θα εγγυηθεί εντός της κυβέρνησης την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως των μέτρων κοινωνικής προστασίας;

Απ: Με τη συνεχή διεκδικητική παρουσία μας στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Προσερχόμαστε ως μαχητές της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και όχι αναμένοντας την αποτυχία. Διεκδικούμε την επιτυχία της κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι επιτυχία της κοινωνίας και της χώρας συνολικότερα.

Ερ: Σε περίπτωση που η ΕΕ και η τρόικα επιμείνουν στις απολύσεις, τι προτίθεστε να πράξετε;

Απ: Υπάρχουν οργανισμοί που πρέπει να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν. Το πλεονάζον προσωπικό δεν πρέπει να απολυθεί αλλά να μεταταγεί σε άλλες θέσεις, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί.

Δεν συμφωνούμε με τις απολύσεις. Ενα νέο κύμα ανέργων θα είναι βαρύτατο πλήγμα για την κοινωνία. Η εφεδρεία όπως εφαρμόστηκε ήταν ένα φιάσκο, που αποδυνάμωσε το Δημόσιο από άξια και ικανά στελέχη και δεν είχε κανένα οικονομικό αποτέλεσμα.

Ερ: Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση;

Απ: Τη συνέπεια στην εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει. Θα υπερασπιστούμε τα φιλολαϊκά μέτρα που διεκδικήσαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Εκεί θα είμαστε αμετακίνητοι, θα είμαστε διαρκώς παρόντες προκειμένου να έχουμε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ερ: Τώρα που συνεργάζεστε με τον κ. Βενιζέλο στην κυβέρνηση, βλέπετε πιθανό το ενδεχόμενο να ενώσετε τις κομματικές σας δυνάμεις στο μέλλον για τον σχηματισμό ενός κόμματος της Κεντροαριστεράς;

Απ: Οχι. Η Κεντροαριστερά είναι μια φθαρμένη έννοια. Η συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ο τρίτος πόλος της πολιτικής σκηνής, θα πρέπει να γίνει με πρωτογενή κοινωνικά στοιχεία και όχι με συμφωνίες κορυφής. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει το πολιτικό σπίτι δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, των σοσιαλιστών, των μεταρρυθμιστών, των προοδευτικών πολιτών, των κινημάτων, της πολιτικής οικολογίας.

Επαναλαμβάνω, σε αυτή την κατεύθυνση, την πρόσκληση που είχα απευθύνει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να έρθουν στις γραμμές της Δημοκρατικής Αριστεράς για να διαμορφώσουμε τη μεγάλη συλλογικότητα του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Ερ: Τι έχετε να απαντήσετε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν «ντροπή στη ΔΗΜΑΡ για την επιλογή της να μπει στην κυβέρνηση»;

Απ: Ο καθείς και τα όπλα του. Οχι μόνο δεν αισθανόμαστε ντροπή, αλλά αισθανόμαστε ότι έχουμε κρατήσει υπεύθυνη στάση για τη χώρα και την κοινωνία. Οποιος επιλέγει τα έδρανα της αντιπολίτευσης και την άνεση της μη συμμετοχής, είναι εκτεθειμένος απέναντι στις μεγάλες ώρες ευθύνης για τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα.

Ερ: Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων, ποια θα είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ; Θα αποχωρήσετε από το κυβερνητικό σχήμα;

Απ: Με την Ευρώπη πρόκειται να προχωρήσουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Διεκδικούμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ταυτόχρονα τη σταδιακή αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Στην Ευρώπη αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση με στόχο να προωθηθεί πλέον η ανάπτυξη.

Η απουσία της ανάπτυξης δεν απειλεί μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εταίροι μας οφείλουν να αντιληφθούν -και το αντιλαμβάνονται σε σημαντικό βαθμό- ότι στον βαθμό που η ευρωπαϊκή πορεία δεν αποκτά συνεκτικά στοιχεία και κοινή οικονομική διακυβέρνηση, τότε θα είναι μία Ευρώπη που θα δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις.

Ερ: Με δεδομένη την κρίση που διέρχεται η Eυρωζώνη, η προσπάθεια οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ δεν θα πραγματοποιηθεί με τους όρους της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης που είναι η Γερμανία; Οδεύουμε προς μία γερμανική Ευρώπη τελικά;

Απ: Και η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να κινηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην πορεία για την οποία επιμένει η κ. Μέρκελ. Αυτή την αντίληψη δεν την έχουν μόνο εκτός Γερμανίας αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Η πολιτική της Aνγκελα Μέρκελ ηττάται στη Γερμανία.

Ερ: Θα επιμείνω κε πρόεδρε, σε περίπτωση που αθετηθούν οι συμφωνίες που έχετε πραγματοποιήσει για την προγραμματική συμφωνία, τι θα κάνετε;

Απ: Εάν η συμφωνία δεν τηρηθεί τότε η συνοχή δεν θα υπάρχει. Η ΔΗΜΑΡ όμως και γω προσωπικά προσερχόμαστε για να στηρίξουμε το έργο της κυβέρνησης. Γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη χώρα.

Η κυβέρνηση συνεργασίας δεν ήταν αυτοσκοπός μας. Ηταν η ανάγκη της χώρας. Διαφορετικά θα επιλέγαμε την «άνεση» της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό που μας έδωσε ο λαός το μετατρέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να περπατήσει σε δρόμους προκοπής και ανάτασης και να βγει από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει.

Ερ: Μέχρι σήμερα ελάχιστες εξαγγελίες περί αξιοκρατίας έχουν γίνει πράξη. Σας θυμίζω την προσπάθεια να επιλεγούν γενικοί γραμματείς από την πρώτη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με την αποστολή βιογραφικών. Υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην επιλογή των γραμματέων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το κράτος. Πρακτικά πώς θα εφαρμοστεί η αρχή της αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών του κρατικού μηχανισμού;

Απ: Η ίδια η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή σε επιλογές και μεθόδους του παρελθόντος. Η συνεχής παρακολούθηση του έργου της κυβέρνησης από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων αποτελεί μια εγγύηση για την επίτευξη του επιθυμητού πολιτικού αποτελέσματος. Εχω προτείνει επίσης, και νομίζω ότι η πρότασή μου θα γίνει αποδεκτή, να υπάρχει διαρκής έλεγχος του κυβερνητικού προγράμματος όχι μόνο ως προς τους στόχους αλλά και ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Ερ: Στην πρότασή σας περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός οργάνου που θα παρακολουθεί το πολιτικό έργο της κυβέρνησης;

Απ: Η επιτροπή διαπραγμάτευσης που εκπόνησε την εισήγηση για την προγραμματική σύγκληση να είναι μια επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, όχι με την έννοια της ποδηγέτησης ή ενός ελέγχου που μπορεί να δημιουργεί εμπλοκές, αλλά για την παρακολούθηση του αποτελέσματος που θέλουμε να έχουμε.

Θα συγκροτηθεί και μια διαπραγματευ-τική ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων μαζί με πρόσωπα που θα διαθέτουν και την εξειδικευμένη γνώση και τη συγκεκριμένη πολιτική ικανότητα, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ / ΕΘΝΟΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΟ ΓΚΙΝΕΣ Η... ΕΞΗΝΤΑΡΑ BILD
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ ΓΚΙΝΕΣ Η... ΕΞΗΝΤΑΡΑ BILD
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ