2020-12-06 21:16:04
Φωτογραφία για Στόχος η απόλυτη τρέλα: Για πρώτη φορά κατάκτηση της K2 κορυφής των Ιμαλαΐων μέσα στο χειμώνα
Ο Αντώνης Συκάρης μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας και 15 έμπειρους σέρπα θα προσπαθήσουν το αδιανόητο - Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 87 άτομα που επιχείρησαν την «κατάκτηση» της συγκεκριμένης κορυφής το καλοκαίρι Το να κατακτήσει κανείς τη θρυλική βουνοκορφή του Έβερεστ (8.848 μέτρα) είναι η απόλυτη περιπέτεια, το πλέον τρελό όνειρο, η απόλυτη πρόκληση στη ζωή ενός ορειβάτη. Κι όμως αυτό μέχρι που μάθαμε για την «θεότρελη» αποστολή του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, ο οποίος μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας και τους 15 πιο έμπειρους Σέρπα, ετοιμάζονται να κατακτήσουν την κορυφή του πιο φονικού βουνού του κόσμου. Την θρυλική κορυφή Κ2 των Ιμαλάϊων, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Γης, (8611 μέτρα) στην οποία κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανέβει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χειρότερη ημέρα στην ιστορία του Κ2 ήταν η 1η Αυγούστου του 2008, όταν 11 ορειβάτες από διάφορες αποστολές πέθαναν, ενώ τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν σοβαρά
. Συνολικά τη ζωή τους έχουν χάσει 87 άτομα που επιχειρήσαν την «κατάκτηση» του συγκεκριμένου βουνού και όλα αυτά σε περίοδο καλοκαιριού γιατί το χειμώνα δεν έχει καταφέρει κανείς στην παγκόσμια ιστορία της ορειβασίας να το καταφέρει.λίγα λεπτά μετά την καθημερινή προπόνησή του στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόϊ, όπου θα δουλεύει σκληρά για τη φυσική του κατάσταση και την ενδυνάμωση του σώματός του ώστε να ανταπεξέλθει στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο Κ2. «Τρέχω πρόγραμμα ημιμαραθωνίου, κάνω σκαρφάλωμα, ποδήλατο βουνού και δρόμου και φυσικά ενδυνάμωση» λέει στο ΘΕΜΑ και εξηγεί ότι λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ακύρωσε τις προηγούμενες αποστολές του στο Μακαλού και το Ντουαλαγκίρι των Ιμαλάϊων, την περασμένη άνοιξη.

«Πλέον έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε Πακιστάν και Ινδία και άνοιξαν και τα βουνά. Μια εταιρεία στο Νεπάλ διοργανώνει αυτή την παράτολμη αποστολή και επέλεξε τους 15 καλύτερους ορειβάτες του κόσμου,την ελίτ των ορειβατών και μαζί με τους 15 πιο έμπειρους σέρπα θα προσπαθήσουμε να ανέβουμε στο Κ2 χειμώνα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της ορειβασίας. Από το 1987 μέχρι και το 2018 έχουν επιχειρηθεί 6 αποστολές αλλά καμία δεν στέφθηκε με επιτυχία». Ο Αντώνης Συκάρης ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα το κατορθώσει. Στα 31 χρόνια ορειβατικής ζωής ο 58χρονος έχει ανέβει με επιτυχία σε 133 κορυφές στο εξωτερικό, έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές στον κόσμο και είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει σε 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων της Γης, το λεγόμενο Grand Slam, αλλά και ο μοναδικός στη χώρα μας που έχει «κατακτήσει» 45 κορυφές άνω των 4000 μέτρων στις Άλπεις.

«Ο Αριστοτέλης έλεγε: «Θεωρώ αυτόν που κατακτά τις επιθυμίες του, πιο θαρραλέο από αυτόν που κατακτά τους εχθρούς του, γιατί η πιο σκληρή νίκη, είναι η νίκη του εαυτού του», κάποιος φίλος μου στο άκουσμα της συμμετοχής μου σε αυτή την αποστολή, μου έγραψε: «Αντώνη δεν ησυχάζεις καθόλου έτσι;» και του απάντησα «αν ησυχάσω θα σταματήσω να ζω. Γιατί δεν με απασχολεί αν θα αποτύχω, θα με απασχολεί όμως για το υπόλοιπο της ζωής μου αν δεν αρπάξω την ευκαιρία και δεν προσπαθήσω», θα πει.

Η αποστολή στο «φονικό βουνό» και οι ακραίες συνθήκες

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η αποστολή θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με τις συνθήκες να είναι εξωπραγματικές. «Υπάρχουν 14 κορυφές στον κόσμο άνω των 8000 μέτρων. Κάθε ορειβάτης που θέλει να καταξιωθεί θέλει να ανέβει σε όσες περισσότερες μπορεί. Εγώ έχω ανέβει σε 4 τέτοιες κορυφές μεταξύ των οποίων και το Έβερεστ το 2017. Το Κ2 είναι μέσα σε αυτές που θέλω να ανέβω. Αλλά η ανάβαση γίνεται συνήθως καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα το χειμώνα η ανάβαση είναι ακόμη δυσκολότερη. Για να φτάσουμε στη βάση στα 4900 μέτρα θα έχουμε ένα ταξίδι δέκα ημερών σε παγετώνα. Στα 7600 μέτρα υπάρχει ένας μικρός χώρος για σκηνές και από εκεί και πάνω το βουνό βάλλεται από μεγάλα κομμάτια πάγου και σε εκείνα τα σημεία έχουν σκοτωθεί πολλοί ορειβάτες. Η θερμοκρασία στο βουνό είναι στους -75 με -80 βαθμούς και από τα 6500 μέτρα το βουνό παγώνει σα καραμέλα. Ούτε σκηνή δεν μπορείς να στήσεις, ενώ υπάρχουν και θυελλώδεις άνεμοι με 110 – 120 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης άλλη μια ιδιαιτερότητα του Κ2 είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση ανεβοκατεβαίνει με αποτέλεσμα το βουνό να παγώνει και να «ψηλώνει» φθάνοντας στα 9100 μέτρα αντί των 8611 που είναι όπου κανείς δεν έχει ανέβει τόσο. Άλλωστε η ψηλότερη κορυφή είναι το Έβερεστ στα 8.848 μέτρα που ανέβηκα το 2017».

Η αποστολή του Αντώνη Συκάρη θα ξεκινήσει στις 20 Δεκεμβρίου. Από την Αθήνα θα πετάξει για Ισλαμαμπάντ μέσω Ντουμπάι. Στις 22 Δεκεμβρίου θα φύγει για Κατμαντού ταξίδι μέσα από το Πακιστάν και μετά από μια ημέρα εκεί θα ξεκινήσει ταξίδι με τζιπ σε επικίνδυνους χωματόδρομους που θα είναι καλυμμένοι με πάγο και χιόνια. Ακολουθεί πεζή πορεία 73 χιλιομέτρων σε παγετώνα όπου θα διανυκτερεύουν σε σκηνές. Υπολογίζεται ότι μέχρι τις 2 Ιανουαρίου να έχουν φθάσει στο καμπ και μετά όλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα ετοιμάζονται μέχρι να υπάρξει «παράθυρο καιρού» δηλαδή ιδανικές συνθήκες, που σημαίνει η θερμοκρασία να είναι στους μείον 50 αντί μείον 75 και μείον 80 βαθμούς και οι άνεμοι να έχουν πέσει στα 50 χιλιόμετρα.

Who is who

Πατέρας δυο παιδιών και μιας εγγονής ο Αντώνης Συκάρης γεννήθηκε το 1962. Υπήρξε ιδιοκτήτης της κραταιάς οικογενειακής επιχείρησης στην εμπορία ηλεκτρικών συσκευών, Συκάρης Α.Ε., επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Από το 2006 είναι CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε που δραστηριοποιείται στο Real Estate και στην παραγωγή ενέργειας. To 1989, ενώ ακόμα εργαζόταν στο χώρο των ηλεκτρικών ειδών, γνώρισε κάποιον που του μίλησε για το βουνό και τον αλπινισμό.

Ο κ. Συκάρης ήδη αγαπώντας τη φύση από μικρό παιδί, αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη αυτή με όσα άκουγε για την ορειβασία. «Από μικρό παιδί αγαπούσα το φυσικό περιβάλλον, τα βουνά και ήθελα να βρίσκομαι πάντα εκεί… Αργότερα, κατάλαβα γιατί αυτή η λαμπρή φλόγα που καίει στις κορυφές και στα βράχια των βουνών του κόσμου με ελκύει, γιατί απλά εκεί βρίσκονται τα όνειρα και οι προσδοκίες μου!!!» αναφέρει στην ιστοσελίδα του. Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής ομοσπονδίας Ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Επίσης, είναι μέλος του Team 100 Mentors, του Διοικητικού συμβουλίου της Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, καθώς και ομιλητής σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο TEDx (Inspirational – Motivational speaker). Είναι επίσης πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου. Στις 22 Μαϊου του 2017 ανέβηκε με τον Μάϊκ Ευμορφίδη (ιδρυτή της εταιρείας coco- mat) στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ. Ενώ έχει «κατακτήσει» το Kangchenjunka (8.586μ.) στο Νεπαλ, το Manaslu (8.163μ.) στο Νεπαλ, το Dhaulagiri (8.167μ.) στο Νεπάλ, το Pumori (7.161μ.) στο Νεπάλ, το Lenin (7.134μ.) στο Τατζικιστάν, το Aconcagua (6.960μ.) στην Αργεντινή, το Noigin Kangsank (7.206μ.) στο Θιβέτ και το Huascaran (6.768μ.) στο Περού. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ