2020-12-07 07:30:35
Η απαίτηση της Γαλλίας για ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν και η Γερμανία που κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, αλλά δεν επιθυμεί και τη ρήξη -Η ελληνική επιδίωξη για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Αγκυρα Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν οι Ευρωπαίοι με την Τουρκία εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να σφετεριστεί «μη οριοθετημένες» θαλάσσιες ζώνες -κατά την άποψη ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων- ή περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως επισημαίνει η Αθήνα και αρκετοί ακόμη εταίροι στην Ε.Ε.; Ή θα βρεθούμε μπροστά σε ακόμη ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου απλώς θα διαπιστωθεί η πολυφωνία των Ευρωπαίων και κατά συνέπεια δεν θα συμφωνηθούν μέτρα εναντίον της Αγκυρας, ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποθρασύνει ακόμη περισσότερο το τουρκικό καθεστώς;
Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει κατευθύνσεις για την επιβολή κυρώσεων και δεν αποφασίζει συγκεκριμένα μέτρα, δεν θα πρέπει να αναμένεται η ενεργοποίηση αντιποίνων στην Τουρκία την επομένη της Συνόδου Κορυφής. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών μπορούν ωστόσο να δώσουν σαφείς οδηγίες στον επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να συντάξει λίστα κυρώσεων η οποία να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει τις μονομερείς ενέργειες σε βάρος χωρών-μελών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος ή επιμείνει σε μια εχθρική ρητορική εναντίον της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πατήσει το πρώτο κουμπί, να περιγράψει δηλαδή τις κυρώσεις που θα πλήξουν την Τουρκία εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιμείνει να ακολουθεί επιθετική πολιτική», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής κυβέρνησης.
Η λίστα Μπορέλ που είχε συνταχθεί στα τέλη Αυγούστου είναι ένας προφορικός κατάλογος που περιλαμβάνει σοβαρές κυρώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις εμπορικές συναλλαγές των ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία, μείωση των κονδυλίων που διοχετεύονται στην Αγκυρα από τις Βρυξέλλες και περιορισμούς στη ροή Ευρωπαίων τουριστών προς τουρκικά θέρετρα. Τα μέτρα αυτά είναι βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία και μόνο με την ανακοίνωση της πιθανότητας να ενεργοποιηθούν. Υπάρχει επίσης μια δεύτερη λίστα μέτρων που συζητείται με στόχευση στα άτομα που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πλήρωμα του «Oruc Reis», αλλά και αξιωματούχους της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO.
Στις ζυμώσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών συγκρούονται δύο βασικές σχολές σκέψεις: από τη μία η Γαλλία ζητά μέτρα εναντίον της Τουρκίας ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν ότι δεν έχει την ανοχή της Ε.Ε., επιχειρηματολογώντας ότι δεν είναι δυνατόν για ακόμη μια φορά να μη ληφθούν αποφάσεις. Από την άλλη υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως το Βερολίνο, που τάσσονται υπέρ της επιβολής ήπιων μέτρων κατά της Τουρκίας, εμμένοντας σε μια πολιτική κατευνασμού που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εκλαμβάνεται από την Αγκυρα ως ένδειξη αδυναμίας και τελικώς αποθρασύνει τον Ερντογάν. Ανάμεσα στα δύο διακριτά γκρουπ υπάρχουν και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που μοιάζουν να ακολουθούν μια... επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντά τους.
Η στάση του Βερολίνου
Τι στάση θα τηρήσει η καγκελάριος της προεδρεύουσας Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ; Θα προσπαθήσει να σύρει τους Ευρωπαίους στη γραμμή της συνθηκολόγησης με την Αγκυρα, εισηγούμενη «ποινές-χάδι» με το επιχείρημα ότι δεν συμφέρει την Ε.Ε. να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Τουρκία ή θα αντιληφθεί τη δύναμη του Βερολίνου και θα κάνει το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση κυρώσεων στο καθεστώς του Ερντογάν; Ουδείς μπορεί εύκολα να προεξοφλήσει πώς θα χειριστεί η καγκελάριος της Γερμανίας την επιθετικότητα της Τουρκίας και ποια μέσα θα χρησιμοποιήσει για να κρατήσει υπό έλεγχο τον Τούρκο πρόεδρο.
Τα υποβρύχια στο στόχαστρο
Εκτός από τον προσδιορισμό συνεπειών για τους τσαμπουκάδες της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί κόκκινη γραμμή τον υπερεξοπλισμό της Αγκυρας με ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα. Στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία. Και επειδή μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να έχει καθολική εφαρμογή στην Ε.Ε., απομένει στα κράτη-μέλη της να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η γερμανική κυβέρνηση, που σήμερα εμφανίζεται απρόθυμη να μπλοκάρει τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία, το 2015 είχε πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή εκστρατεία για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Ρωσία. Την εποχή εκείνη, με αφορμή την αναμέτρηση Ρωσίας - Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Παρίσι είχε υποχρεωθεί να ακυρώσει την πώληση δύο γαλλικών ελικοπτεροφόρων «Μιστράλ» στη Μόσχα και να επιστρέψει τις προκαταβολές. Σήμερα, το Βερολίνο προσπαθεί να παρακάμψει τις φωνές που ακούγονται μέσα στη Γερμανία για ακύρωση της απόφασης για πώληση έξι υποβρυχίων στο καθεστώς του Ερντογάν. Είναι μάλλον ένας από τους λόγους που οδηγούν κορυφαίους συνεργάτες του προέδρου της Τουρκίας, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να «αποθεώνουν» δημοσίως τη Γερμανία ως τον μοναδικό έντιμο διαμεσολαβητή, εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό την καγκελάριο Μέρκελ για τους χειρισμούς της στην ευρωτουρκική κρίση. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
1.110 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ