medlabnews.gr iatrikanea
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και υπογράμμισε ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια.
Για το εμβόλιο της Pfizer γίνονται δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων. Ξέρουμε ότι για να έχεις πολύ καλή ανοσία πρέπει να περάσει και μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση. Ξέρουμε όμως ότι ακόμη και μετά την πρώτη δόση ένα 80-85% έχει ανοσία
Το 20% του πληθυσμού δεν είναι αρκετό, αλλά σε αυτό θα προστεθεί όσοι έχουν κολλήσει κορωνοϊό και έχουν αποκτήσει ανοσία, σημείωσε, ενώ τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνων που θα εμβολιαστούν. «Αν δηλαδή εμβολιαστούν αυτοί που είναι πιο πιθανό να μπουν στα νοσοκομεία, τότε θα σταματήσει η πίεση στο σύστημα υγείας
«Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατός τους με το εμβόλιο», σχολίασε και πρόσθεσε πως όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Εχουν διαπιστωθεί ελάχιστες, όπως πονοκέφαλος, μυαλγία στο σημείο που έγινε η ένεση, αίσθημα κόπωσης ή πυρετός.
Όλα αυτά φεύγουν, πολύ σύντομα. Οι πιο "δύσκολες" παρενέργειες είναι ότι σε 64 άτομα βρέθηκε μια λεμφαδενοπάθεια, τοπική στο 90% των περιπτώσεων, δηλαδή εκεί που έγινε η ένεση μια αντίδραση των λεμφαδένων η οποία έφυγε σε δέκα μέρες. Σε 4 περιπτώσεις υπήρξε και μια μικρή πάρεση προσώπου που ήταν όμως παροδικό φαινόμενο», συμπλήρωσε και τόνισε ότι πρόκειται για απειροελάχιστο ποσοστό, με βάση τη συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές. Σε ό,τι αφορά τα δύο επεισόδια αλλεργικής αντίδρασης που παρατηρήθηκαν στη Βρετανία, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε έχει μια αλλεργία πρέπει να φοβάται να κάνει το εμβόλιο.
Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα, εξήγησε ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί λίγες μέρες μετά την ημέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο αυτό καθαυτό, διότι θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.
Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού στη Βρετανία ο κ. Μόσιαλος είπε ότι γίνεται ομαλά η διαδικασία. Προτεραιότητα έχουν το υγειονομικό προσωπικό και οι υπερήλικες. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι 60 ετών και άνω, διότι δεν φτάνουν οι δόσεις για όλους. Αργότερα όμως, όταν εγκριθεί και το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει τοπική παραγωγή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα βοηθά στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Τα παιδιά, σημείωσε, από 12 έως 17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι περνάνε την ασθένεια «στο πόδι», δίχως προβλήματα.
medlabgr