2020-12-11 09:40:40
Φωτογραφία για Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Παράδοξο να ετοιμάζονται οι ΗΠΑ για κυρώσεις και εμείς όχι


Νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες για την απάντηση της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα - «Το Συμβούλιο βαλτώνει σε "αν" και "αλλά"» είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Politico - Διαπραγματεύσεις επί τρίτου σχεδίου συμπερασμάτων - To Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε 'αν' και 'αλλά'» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που επικαλείται το Politico οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν διαπραγματεύσεις σε τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, έπειτα από ημίωρο διάλειμμα, αλλά τα πράγματα δεν εμφανίζονται πολύ ευοίωνα καθώς «δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή».


Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, πριν από το διάλειμμα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία τοποθετήθηκαν για την Τουρκία. «Οι θέσεις φαίνονται πράγματι πολύ μακριά», είπε ο διπλωμάτης. Εντούτοις, δεν τηρούν όλες οι χώρες σκληρή στάση, καθώς η Βιέννη, για παράδειγμα, εμφανίζεται ικανοποιημένη και με το τρέχον, δεύτερο προσχέδιο, είπε ένας άλλος διπλωμάτης.

Το τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Politico, διατηρεί την αναφορά προηγούμενου σχεδίου στη Σύνοδο του ερχόμενου Μαρτίου, «σκληραίνει» κατά τι τη γλώσσα έναντι της Τουρκίας και προσθέτει «πινελιές» για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, καλεί την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και σε αύξηση των προσπαθειών καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.

Η γλώσσα για τις κυρώσεις παραμένει η ίδια με ελάχιστες αλλαγές -όπως ότι καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ένωσης, να κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα το Μάρτιο. Στην αναφορά αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η «λειτουργία της τελωνειακής ένωσης».

Επίσης, καθιστά πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία, όπως ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά μία κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται μπροοστά στο «τείχος» των χωρών που δεν επιθυμούν διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία: στο δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά σε νέα αναβολή στις σχετικές αποφάσεις ως την επόμενη σύνοδο, τον Μάρτιο.

Εν όψει του δείπνου των ηγετών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία -και διαπραγματεύονται σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μάλιστα, το Politico έγραψε ότι η Ελλάδα συζητούσε τη διοργάνωση ειδικής συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας τον Φεβρουάριο -ωστόσο μετέφερε τη δήλωση «ανώτατου διπλωμάτη» ότι προς το παρόν «δεν βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Χαρακτηριστική των κινήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο είναι οι σημερινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας, ότι υπογράψουν να υπογράψουν μία αύξηση κατά 50% της διμερούς εμπορικής συμφωνίας με την Ιταλία -φθάνοντας το συνολικό ύψος της στα 30 δισ. δολάρια.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του προσερχόμενος στη σύνοδο με την λατινική φράση που επικαλούνταν συνεχώς η γερμανική πλευρά, αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την εποχή των Μνημονίων: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - pacta sunt servanda.

H αναφορά Μητσοτάκη είχε να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο του Οκτωβρίου -όταν μετά από σκληρό παζάρι περιελήφθησαν στα συμπεράσματα αναφορές για διεύρυνση των κυρώσεων στην Τουρκία, με κατάληξη το αποψινό δείπνο κορυφής, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν άλλαζε την επιθετική της τακτική, όπως και συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με την δήλωση του κυρίως προς την γερμανική αντιπροσωπεία -όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει εμπάργκο στην προμήθεια επιθετικών όπλων στην Άγκυρα, τη στιγμή που έξι «αόρατα» υποβρύχια κατασκευάζονται στα γερμανικά ναυπηγεία μετά από παραγγελία του κ. Ερντογάν.

Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο δείπνο με αρκετές συμμαχίες στα ευρωτουρκικά -είναι χαρακτηριστικό ότι ο καγκελάριος Κουρτς της Αυστρίας δεν δίστασε να επαναλάβει την θέση του υπέρ του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ