medlabnews.gr iatrikanea
Μέσω μηχανήματος εντοπίστηκε πρόσφατα, το μικρότερο μελάνωμα στον κόσμο –μόλις 0.2 χιλιοστά- στο πόδι ενός ασθενούς
H Αυστραλία μετρά τα περισσότερα θύματα στον κόσμο από τον καρκίνο του δέρματος και, ιδιαίτερα, στο βόρειο Queensland όπου οι υπεριώδεις ακτινοβολίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
Με στόχο την πρόληψη αυτών των θανάτων, το Αυστραλιανό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με $10 εκατομμύρια την έναρξη κλινικών δοκιμών ενός μηχανήματος τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει ταχύτατα τον καρκίνο του δέρματος.
Πρόκειται για ένα μηχάνημα γερμανικής κατασκευής, στο μέγεθος περίπου ενός υπολογιστή, που βγάζει ολόσωμες φωτογραφίες του ασθενούς. Οι φωτογραφίες αποστέλλονται σε μία βάση δεδομένων όπου οι αλγόριθμοι του λογισμικού αναλύουν τους κινδύνους που εμπεριέχουν κάποιες ελιές στο δέρμα, να εξελιχθούν σε κακοήθη.
Με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό, το μικρότερο μελάνωμα στον κόσμο –μόλις 0.2 χιλιοστά- στο πόδι ενός ασθενούς, δήλωσε στο ABC ο κλινικός διευθυντής του Δερματολογικού Κέντρου του βόρειου Queensland, Δρ Jeremy Hudson, προσθέτοντας ότι το ανθρώπινο μάτι δεν έχει την ικανότητα να εντοπίσει μελάνωμα τέτοιου μεγέθους.
Στη συγκεκριμένη κλινική έχει ήδη ξεκινήσει η χρήση του συστήματος στις δερματολογικές εξετάσεις ρουτίνας.
«Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον καρκίνο παρά από αυτοκινητικά δυστυχήματα στην περιοχή μας», τόνισε ο Δρ Hudson, εστιάζοντας στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία ώστε να μην χάνεται ούτε μία ζωή από τον καρκίνο του δέρματος στο μέλλον.
Μπορεί αυτό το διαγνωστικό τεστ να γίνεται πιο διαδεδομένα σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μέχρι στιγμής είναι πολύ ακριβό και ελάχιστοι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Χάρη όμως στα $10 εκατομμύρια που χορηγεί το Αυστραλιανό Ίδρυμα ‘Έρευνας Καρκίνου, το τεστ θα γίνει διαθέσιμο σε 15.000 Αυστραλούς.
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα σκοπεύει να στήσει αυτά τα μηχανήματα σε 15 επαρχιακές πόλεις και αστικά κέντρα (εκ των οποίων οι πέντε στο Queensland) για να ξεκινήσει του χρόνου η δοκιμαστική λειτουργία τους σε όλη την Αυστραλία.
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτές τις δοκιμές μπορεί να απευθυνθεί στον Γενικό Ιατρό του για περισσότερες πληροφορίες.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του Αυστραλιανού Ιδρύματος Έρευνας Καρκίνου, Kerry Strydom, δήλωσε ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην επαρχία, καθώς οι μονάδες σκανάρουν το δέρμα μέσα σε χιλιοστά δευτερολέπτου, μεταδίδοντάς τις πληροφορίες μέσω της τηλειατρικής στα αστικά κέντρα όπου έχουν την έδρα τους οι περισσότεροι δερματολόγοι.
Οτιδήποτε μπορεί να κάνει μία καλύτερη και πιο γρήγορη δουλειά, ιδιαίτερα στην περίπτωση του μελανώματος, έχει αποδειχθεί σωτήριο, γιατί όπως γνωρίζουμε όσο πιο σύντομα ανιχνευτεί, τόσο καλύτερες οι προβλέψεις για τον ασθενή, δήλωσε η Strydom.
medlabgr