2020-12-15 23:51:14
Φωτογραφία για Απ. Βαλτάς στο ΘΕΜΑ 104,6: «Στα δύσκολα καλούνται οι φαρμακοποιοί να λύσουν προβλήματα»
Πώς θα συμβάλλουν τα φαρμακεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού - Τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει να αλλάξει το ραντεβού εμβολιασμού του

Στον τρόπο που θα συμβάλλουν τα φαρμακεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στα δύσκολα πάντα καλούνται οι φαρμακοποιοί να λύσουν προβλήματα».

protothema · 2020.12.15 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ

Εξηγώντας αναλυτικά τον ρόλο που θα παίξουν τα φαρμακεία, ο κ. Βαλτάς ανέφερε: «Ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία να συνδράμει ο κλάδος στην εθνική προσπάθεια, όπως έχει χαρακτηριστεί. Πρώτα να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, γιατί αυτό είναι το μεγάλο θέμα, να πείσουμε τον κόσμο. Για αυτό ορίστηκαν τα φαρμακεία σαν κέντρα ενημέρωσης και συμβουλευτικής. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό και ίσως είναι το σοβαρότερο από όλα, διότι το να πετύχουμε ανοσία της αγέλης απαιτεί να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πάνω από 70%
. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι όλη η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε αυτούς που φοβούνται, για δικούς τους λόγους ή γιατί πρέπει να φοβηθούν. Αλλά θα πρέπει και ειδικοί, επιστήμονες και όλοι μας, να πείσουμε τον κόσμο ότι θα πρέπει να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστεί».

Συμπλήρωσε επίσης, ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπαίδευσής τους για «να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω σε κάτι καινούργιο», όπως επεσήμανε ο κ. Βαλτάς. «Το εμβόλιο του κορωνοϊού είναι κάτι καινούργιο και σύγχρονης τεχνολογίας και επομένως οι φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, θα μπουν σε μια διαδικασία επικαιροποίησης των γνώσεων, μέσω ταχύρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης, πριν ξεκινήσει η διαδικασία», υπογράμμισε.

Εξηγώντας πιο αναλυτικά τον τρόπο που οι πολίτες θα μπορούν να μαθαίνουν τις λεπτομέρειες για το ραντεβού εμβολιασμού τους από το φαρμακείο, ο ίδιος ανέφερε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε με τον πολίτη, αυτό είναι το βασικότερο που είτε έχει συμπτώματα είτε ανήκει σε ομάδα προτεραιότητας για τον εμβολιασμό και έπειτα θα μπαίνουμε στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας, θα πληκτρολογούμε τον ΑΜΚΑ του και κατευθείαν θα εμφανίζεται η ημερομηνία, η ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο για το ραντεβού του εμβολιασμού του. Αυτό δεν το καθορίζουν οι φαρμακοποιοί, αλλά το υπουργείο Υγείας».

Σχετικά με τις τυχόν αλλαγές σε ραντεβού, ο κ. Βαλτάς επεσήμανε ότι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα επιτρέπονται οι αλλαγές. « Για παράδειγμα, επειδή το υπουργείο Υγείας έχει αντλήσει τα στοιχεία του καθενός από τις πρόσφατες φορολογικές του δηλώσεις, αν κάποιος ενώ έχει μόνιμο τόπο κατοικίας την Αθήνα, βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του, μόνο τότε μπορεί να αλλάξει το ραντεβού και για μία φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν τα φαρμακεία θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν και αυτά τα εμβόλια στους πόλιτες, ο κ. Βαλτάς υπογράμμισε ότι «αν αλλάξουν οι συνθήκες διατήρησης των εμβολίων και μπορούν να διατηρηθούν στα φαρμακεία και όχι στους -70 βαθμούς Κελσίου, τότε θα εμβολιάζουν και τα φαρμακεία επιτυχώς και με ασφάλεια, όπως εμβολίασαν φέτος 3.800.000 ανθρώπους για τη γρίπη».

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ