2020-12-17 10:51:11
Οι επόμενες 20 ημέρες που ακολουθούν φοβίζουν τους επιστήμονες, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας και του συγχρωτισμού Σκληρά συνεχίζεται η μάχη των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών της χώρας για τον έλεγχο της επιδημίας κορωνοιού στην επικράτεια. Η υποχώρηση του "αόρατου εχθρού" γίνεται με αργό ρυθμό, ενώ σε κάποιες περιοχές η κατάσταση εξελίσσεται ακόμη πιο δύσκολα καθώς ο κορωνοϊός φαίνεται να κυριαρχεί ακόμη παρά τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόστηκαν.
Οι επόμενες 20 ημέρες που ακολουθούν, οι ημέρες που ορίζονται από τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, φοβίζουν και προβληματίζουν τους επιστήμονες και την κυβέρνηση καθώς καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την επιχείρηση ελέγχου της επιδημίας κορωνοιού λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας και του συγχρωτισμού. Έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας κατά τις γιορτές απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, χθες, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού "Ελευθερία".
Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που χαρακτηρίζεται «εύθραυστη» από τους ειδικούς σε συνδυασμό με την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί με όσο δυνατό λιγότερο ιικό φορτίο στον πληθυσμό, αποτελούν μία δύσκολη "εξίσωση" για ολες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ βρίσκονται μια ανάσα πριν από την έγκριση του πρώτου εμβολίου των Pfizer/BioNTech και την παραλαβή των σκευασμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις για την εμβολιαστική εκστρατεία από τον υπουργό Υγείας έγιναν αμέσως μετά από την αναφορά για την κρίσιμη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν 11 περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ξάνθη, Δράμα, Ροδόπη, Πιερία, Πέλλα, Κοζάνη, Γρεβενά, Λάρισα, Δυτική Αττική). Ο κ. Κικίλιας προειδοποίησε πως θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα, τοπικά, και ανέφερε μία προς μία τις “κόκκινες” περιοχές εμφατικά.
Η δυτική περιοχή του Λεκανοπεδίου, μάλιστα, μονοπώλησε χθες την βραδινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το επιδημιολογικό φορτίο και τις συνθήκες που επιτρέπουν τη μετάδοση, έπειτα από τόσες εβδομάδες lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τη δυτική Αττική τα μέτρα αυστηροποιούνται και προβλέπεται αυξημένη επιτήρηση της περιοχής, ενισχυμένο testing προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θετικοί φορείς του ιού και να απομονωθούν, καθώς και απαγόρευση της δυνατότητας αγορών με παραγγελία και παραλαβή από τα καταστήματα, με στόχο να περιοριστεί η κινητικότητα. Αυτές ήταν οι χθεσινές εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που πάντως, αναμένεται να συνεχίσουν και σήμερα τη συζήτηση. Είναι, επομένως, θέμα ωρών να ανακοινωθούν νέα μέτρα που αφορούν στην περιοχή.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για ακόμη μία ημέρα τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, συγκεκριμένα 1.190. Ωστόσο, ο δείκτης μετάδοσης Rt της λοίμωξης Covid-19 κυμαίνεται στο 0,86, παραμένοντας υψηλός παρά τη μείωση που καταγράφεται κάτω από 1, που ήταν και ο στόχος για το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως και τώρα που θεωρείται σε πτώση η επιδημία, για κάθε 100 κρούσματα κορωνοιού που επιβεβαιώνονται υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εφόσον δεν τηρούνται ολα τα μέτρα προστασίας να κολλήσουν άλλα 86 άτομα. Η με άλλη αναγωγή, τα 1.190 θετικά στον κορωνοιό άτομα που επιβεβαιώθηκαν χθες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, σε άλλα 1.023 άτομα, τόσο υψηλός παραμενει ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας.
Τα 281 εντοπίζονται σε ολόκληρη την Αττική και τα 270 στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα όσον αφορά στην Αττική, η δυτική Αττική και ο δυτικός τομέας Αθηνών συγκέντρωσαν κατά τη χθεσινή ημέρα 89 νέα περιστατικά. Παράλληλα, στον κεντρικό τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 58 νέα περιστατικά κορονοϊού και στον Πειραιά 52.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 85 θανάτους, με το ρυθμό αύξησης όσων προστίθενται στη θλιβερή λίστα να μην ανακόπτεται. Μάλιστα, το 62% των νεκρών καταγράφηκαν χθες σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά.
Οριακή είναι η υποχώρηση στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων, οι οποίοι χθες το βράδυ είχαν μειωθεί σε 527. Υπενθυμίζεται ότι προ μιας εβδομάδας οι ειδικοί είχαν διατυπώσει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι ως τα Χριστούγεννα οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 300, όμως φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται για μια ακόμη εβδομαδα ή και περισσότερο. Η επιβάρυνση στις ΜΕΘ όπως και γενικότερα στο σύστημα υγείας επίσης παραμένει μεγάλη - συνολικά 3.115 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αριθμός που καταγράφει σταθερή μείωση. Οι 1.474 ασθενεις βρίσκονταν σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων οι 258 διασωληνωμένοι.
Το περασμένο 24ωρο, τέλος, σημειώθηκαν 229 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 61 σε νοσοκομεία στην Αττική και οι άλλες στην υπόλοιπη χώρα. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ