2020-12-24 07:11:14
Φωτογραφία για Στο 0,67 ο δείκτης μετάδοσης - Έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών


Ποια είναι η εικόνα στο ΕΣΥ

Αν το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αττική μπορούσε να περιληφθεί στους... δείκτες πρόγνωσης της επιδημίας, η αναζωπύρωση της επιδημίας μετά τις γιορτές θα μπορούσε να θεωρηθεί βέβαιη. Σίγουρο είναι πάντως πως οι ημέρες των Χριστουγέννων θα αποτελέσουν «ρυθμιστή» για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, να έχει κάνει σαφές ότι αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, θα υπάρξουν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί κατά την Πρωτοχρονιά.

Με σχεδόν 100 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προχθεσινή ενημέρωση, οι 937 νέες διαγνώσεις που κατέγραψε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ρίχνουν μικρή σκιά στην αισιοδοξία των αρμοδίων ότι παγιώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε τριψήφιο αριθμό τα ημερήσια κρούσματα.

Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε εκτός από τα συνήθη «σκληρά δεδομένα» για κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τον δείκτη μεταδοτικότητας, Rt και τη θετικότητα των κρουσμάτων επί του συνόλου των τεστ που διενεργούνται
. Έτσι, η εικόνα των 937 νέων κρουσμάτων συμπληρώνεται με τους 495 διασωληνωμένους και τους 62 νεκρούς – βαρύς απολογισμός χωρίς αμφιβολία, ιδίως για τις οικογένειες των θυμάτων και των ασθενών, όπως και για το σύστημα υγείας που παραμένει υπό μεγάλη πίεση.

Ο δείκτης μετάδοσης, δηλαδή ο αριθμός που δείχνει την αναπαραγωγή της λοίμωξης, έχει υποχωρήσει στο 0,67, που σημαίνει ότι 100 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό θα κολλήσουν άλλα 67 άτομα. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό, που προφανώς πρέπει να υποχωρήσει στο μισό ώστε να θεωρηθεί ότι ελέγχεται η διασπορά του ιού.

Επίσης, την εβδομάδα 14 - 20 Δεκεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,01% σε σύνολο 98.374 τεστ μοριακού ελέγχου και 97.971 Rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Το ποσοστό ήταν μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει θέσει ως όριο επικινδυνότητας το ποσοστό θετικότητας στο 4-4,5%.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα 212 από τα 179, έφερε τη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στην Αττική, η οποία διατηρεί σταθερά την «αρνητική πρωτιά» με 261 διαγνώσεις και έντονο επιδημιολογικό φορτίο στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών, με 56 και 43 κρούσματα αντίστοιχα.

Την ελαφρώς αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση συμπληρώνουν με μικρές διαφοροποιήσεις στα διψήφια νούμερα διαγνώσεων οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (10), Βοιωτίας (12), Καβάλας (19), Καρδίτσας (16), Κιλκίς (22), Λάρισας (37), Μαγνησίας (29), Ξάνθης (22), Πέλλας (13), Πιερίας (23), Ροδόπης (19), Σερρών (17) και Τρικάλων (11).

Η εικόνα στο ΕΣΥ

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 2.538 ασθενείς, οι 1.867 σε απλές κλινικές και οι 671 σε Μονάδες. Ειδικά στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 522 ασθενείς εκ των οποίων οι 472 διασωληνωμένοι.

Μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων παραμένει στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, συνολικά 1.138 ασθενείς σε κλινικές και άλλοι 251 σε ΜΕΘ.

Άλλοι 374 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοπονήσου και της Ηπείρου. Από αυτούς οι 98 σε ΜΕΘ.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι είναι 425 σε απλές κλινικές και 154 σε ΜΕΘ.

Στον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και οι οικείοι τους αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παράλληλα επανέλαβε την έκκληση για Χριστούγεννα να εορταστούν σε στενό οικογενειακό κύκλο «με πολλή αγάπη και προσοχή, καθώς κάθε φορά που κάποιος συμπολίτης μας δεν προσέχει, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένειά του και τον περίγυρο».

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα και αύριο, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, με τη χρήση του κωδικού 6 επιτρέπεται η συγκέντρωση γύρω από το γιορτινό τραπέζι έως εννέα ατόμων, προερχόμενων αυστηρά από δύο οικογένειες.

Η ψυχολογική επίπτωση της επιδημίας

Στο φλέγον ζήτημα της ψυχολογικής κούρασης, του άγχους και της μοναξιάς εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκαν χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η πολιτεία στηρίζει τον ελληνικό λαό που επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα και προσαρμοστικότητα, μεριμνώντας για την αύξηση του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ «ώστε να φτάσουμε στο 2% των παροχών για την Υγεία, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον του υπουργείου – όπως και της κυβέρνησης- για το αποτύπωμα της επιδημίας στον ψυχισμό των πολιτών, αποδείχθηκε εμπράκτως με τη διεύρυνση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τον καθ' ύλην αρμόδιο επιστήμονα, τον καθηγητή Ψυχιατρικής, διευθυντή της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμων Μποζίκο.

Για την ψυχολογική πίεση και τη χαμένη ελευθερία που έφεραν τα μέτρα προστασίας, από την ψυχαγωγία και την εργασιακή καθημερινότητα έως την τέλεση της θρησκευτικής λατρείας μίλησε η κ. Ράπτη, καθώς και για τα εύλογα αισθήματα φόβου, κατάθλιψης και ανησυχίας για το μέλλον. Η υφυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση των δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εν καιρώ πανδημίας. Μεταξύ αυτών, θα δίνεται η δυνατότητα εξ΄ αποστάσεως ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών που νοσηλεύονται, που είναι σε κατ'οίκον απομόνωση, καθώς και των φροντιστών τους ενώ στα προγράμματα που προωθεί το υπουργείο Υγείας είναι και η ψυχολογική υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας.

«Δεν είσαστε μόνοι» υπογράμμισε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση στην οποία η προσαρμογή είναι δύσκολη».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ