επιμέλεια επιστημονική ομάδα medlabnews.gr iatrikanea
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη Σουηδία που δημοσίευσαν οι J.F. Ludvigsson και συνεργάτες (DOI: 10.1056/NEJMc2026670) στο έγκριτο περιοδικό The New England Journal of Medicine στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Ενόψει της επαναλειτουργίας από την Δευτέρα, των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων στην χώρα μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα από την Σουηδία.
Κι αυτό γιατί ενώ στα μέσα Μαρτίου 2020 πολλές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία σε μια προσπάθεια να μειωθεί η μετάδοση του SARS-CoV-2, η Σουηδία ήταν μια από τις λίγες χώρες που αποφάσισαν να διατηρήσουν τις προσχολικές τάξεις (παιδιά 1 έως 6 ετών) και τα σχολεία (παιδιά 7 έως 16 ετών) ανοικτά., η οποία ήταν από τις λίγες χώρες που διατήρησε ανοιχτές τις σχολικές μονάδες.
Συμπερασματικά, παρά την απόφαση τη Σουηδίας να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία και τα προσχολικά τμήματα, υπήρχε χαμηλή επίπτωση σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 μεταξύ παιδιών 1 έως 6 και 7 έως 16 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τι έδειξαν τα δεδομέναΤα δεδομένα καταγράφονται με προοπτικό τρόπο σε σουηδικές βάσεις δεδομένων και αφορούσαν τις νοσηλείες των παιδιών με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας από την 1η Μαρτίου έως τις 30η Ιουνίου 2020.
Ο αριθμός των θανάτων από κάθε αιτία μεταξύ των 1.951.905 παιδιών στη Σουηδία ηλικίας 1 έως 16 ετών ήταν 65 κατά τη διάρκεια της προ-COVID-19 εποχής, δηλαδή από το Νοέμβριο 2019 έως το Φεβρουάριο 2020 και από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2020 ο αριθμός των θανάτων στα παιδιά ήταν 69.
Δηλαδή, δεν διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των θανάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2020, συνολικά 15 παιδιά με COVID-19 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (0,77 ανά 100.000 παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα). 4 από αυτά είχαν ηλικίες 1 έως 6 ετών (0,54 ανά 100.000 παιδιά) και 11 είχαν ηλικίες 7 έως 16 ετών (0,90 ανά 100.000 παιδιά).
Τέσσερα από τα παιδιά είχαν υποκείμενα χρόνια νοσήματα (δύο με καρκίνο, ένα με χρόνια νεφρική νόσο και ένα με αιματολογικό νόσημα). Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος σχετιζόμενος με COVID-19. Δεδομένα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Σουηδίας έδειξε ότι λιγότεροι από 10 δάσκαλοι σε προσχολικές τάξεις και 20 δάσκαλοι σε σχολεία της Σουηδίας έλαβαν υποστήριξη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
ΣυγκρίσειςΣυγκρίνοντας και με άλλα επαγγέλματα και με βάση το φύλο και την ηλικία, τα ανωτέρω νούμερα αντιστοιχούν σε σχετικό κίνδυνο 1,10 (95% όρια αξιοπιστίας 0,49 – 2,49) μεταξύ δασκάλων σε προσχολικές τάξεις και 0,43 (95% όρια αξιοπιστίας 0,28 – 0,68) μεταξύ δασκάλων σε σχολεία. Δηλαδή, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δασκάλων σε προσχολικές τάξεις και των υπολοίπων επαγγελμάτων, ενώ οι δάσκαλοι στα σχολεία είχαν μικρότερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους επαγγελματίες.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς και δεν είχαν στη διάθεσή τους δεδομένα από μετάδοση της COVID-19 εντός των νοικοκυριών.
Συμπερασματικά, παρά την απόφαση τη Σουηδίας να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία και τα προσχολικά τμήματα, υπήρχε χαμηλή επίπτωση σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 μεταξύ παιδιών 1 έως 6 και 7 έως 16 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Μεταξύ 1,95 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας 1-16, 15 παιδιά νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και διαγνώστηκαν με COVID-19, πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά ή και τα δύο, το οποίο αναλογεί σε 1 παιδί στα 130.000.
Τα τρωτά της ΜελέτηςΟι συγγραφείς ενημερώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι επιπτώσεις έχει στις ίδιες τις οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών όλη αυτή η κινητικότητα.
Η μελέτη έχει διεξαχθεί σε περίοδο που η Σουηδία επένδυε στην ανοσία της αγέλης και όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους και χωρίς μάσκες. Δηλαδή όπως ήταν και το προ του κοροναϊού διάστημα.
Αποδείχθηκε ότι η ανοσία της αγέλης ήταν ένα τεράστιο λάθος. Η Σουηδία ξεχώρισε μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τον τρόπο που αποφάσισε να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα των lockdown και επενδύοντας εξαρχής στη λεγόμενη ανοσία αγέλης. Αυτό βέβαια έχει κοστίσει τη ζωή σε 8.985 ανθρώπους, με τη Σουηδία να μετρά μακράν τα περισσότερα θύματα από τις σκανδιναβικές χώρες. Μέχρι τώρα στη χώρα έχουν καταγραφεί 469.748 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19.
Η Σουηδική κοινωνία ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την Ελληνική. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στην Σουηδία να βρεις γιαγιάδες παππούδες γονείς και παιδιά στο ίδιο σπίτι. Είναι πολύ πιο αραιοκατοικημένη σε σχέση με τις πόλεις και τα χωριά στην Ελλάδα.
Άρα το εξαχθούν συμπεράσματα και ακόμα χειρότερα να βασιστεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία στην Ελλάδα είναι τεράστιο λάθος. Και δυστυχώς τα λάθη σε μια τέτοια περίπτωση στοιχίζουν ζωές και οικονομική κατάρρευση.
medlabgr