2021-01-09 22:18:14
Από τον εμπρησμό κατά τη διάρκεια του Αμερικανοαγγλικού πολέμου μέχρι και την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ - Η ιστορία του «ναού» της Δημοκρατίας των ΗΠΑ από το 1793 έως και σήμερα Το Καπιτώλιο είναι ο «ναός» της αμερικανικής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα ένα από το πιο πολύπαθα δημόσια κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό διότι σε όλη του την ιστορία έχει σημαδευτεί από πολλά σημαντικά γεγονότα με πιο πρόσφατο την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Τα πρώτα χρόνια έπειτα από την Ανεξαρτησία τους οι ΗΠΑ δεν διέθεταν μία εθνική πρωτεύουσα. Το Κογκρέσο δεν είχε μόνιμο τόπο συνεδρίασης και έτσι ο Τζορτζ Ουάσινγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία μίας μητρόπολης όπου εκεί θα βρίσκονταν όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έτσι λοιπόν το 1791 η Ουάσινγκτον ιδρύθηκε από την αρχή και πήρε το όνομά της από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας.
Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο κτίριο όπου θα στεγάζονταν οι «πατέρες» του Έθνους. Για τον λόγο αυτό στις άμεσες προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου ήταν η δημιουργία της Βουλής. Μάλιστα ο Ουάσινγκτον πρωτοτύπησε καθώς αποφάσισε η ανέγερσή της να μην γίνει με απευθείας ανάθεση αλλά με διαγωνισμό.
Έτσι ορισμένοι από τους πιο επιφανείς αρχιτέκτονες έστειλαν τις προτάσεις τους. Τελικώς προκρίθηκαν τα σχέδια του Ουίλιαμ Θόρντον. Ο Ουάσινγκτον του έστειλε προσωπική επιστολή λέγοντας του ότι θα ήταν εκείνος που θα δημιουργούσε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στην ιστορία της Αμερικής. Παράλληλα επαίνεσε το σχέδιο για το «μεγαλείο, την απλότητα και την λειτουργικότητά του». Τα σχέδια του κτηρίου ήταν εμπνευσμένα από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού.
Από που πήρε το όνομά του το Καπιτώλιο
Το Καπιτώλιο πήρε το όνομά του από τον καπιτωλίνο λόφο της Αρχαίας Ρώμης - ήταν μία από τις Ακρόπολεις της πόλης όπου εκεί βρισκόταν ο ναός του Δία - και τα σχέδια του κτηρίου ήταν εμπνευσμένα από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1793 και ολοκληρώθηκε το 1811. Η πρώτη σύγκληση του πραγματοποιήθηκε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο.
Ωστόσο επειδή οι αντιπρόσωποι αυξάνονταν συνεχώς το 1850 αποφασίστηκε η επέκτασή του. Έτσι είχαμε τον διπλασιασμό του σε μήκος ενώ ο θόλος του αντικαταστάσθηκε από έναν ο οποίος ήταν τρεις φορές ψηλότερος από τον αρχικό. Σήμερα το ύψος του κτιρίου φτάνει τα 88 μέτρα. Το 1812 ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αγγλία. Δύο χρόνια αργότερα ο αγγλικός στρατός εισέβαλλε στην αμερικανική πρωτεύουσα και επιχείρησαν να το κάψουν. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του καταστράφηκε το υπόλοιπο μέρος σώθηκε χάρη σε μία ξαφνική καταιγίδα.
Εκείνος που κλήθηκε να αποκαταστήσει τις ζημιές ήταν ο αρχιτέκτονας Μπένιαμιν Λατρομπ. Ο Λατρομπ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε και αποφάσισε να προβει σε αλλαγές στο εσωτερικό του κτιρίου. Όμως επειδή το έργο καθυστέρησε να ολοκληρωθεί αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Οι εργασίες της ανακατασκευής συνεχίστηκαν από άλλους. Το Καπιτώλιο πήρε τη σημερινή του μορφή το 1868.
Το ελληνικό άρωμα του Καπιτώλιου
Το Καπιτώλιο εκτός των άλλων ξεχωρίζει και για τα έργα που κοσμούν το εσωτερικό του. Όσοι έχουν την τύχη να περπατήσουν στους διαδρόμους του έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν γλυπτά, πίνακες και πολλές τοιχογραφίες. Μάλιστα μία από τις πιο σημαίνουσες είναι η «Αποθέωση του Τζορτζ Ουάσινγκτον». Ο άνθρωπος που την σχεδίασε ήταν ο Έλληνας μετανάστης Κωνσταντίνος Μπρουμίδης. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Μιχαήλ Άγγελος» του Καπιτωλίου» και τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.
Η απόπειρα δολοφονίας του Άντριου Τζόνσον
Το 1835 σημειώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του εβδόμου προέδρου των ΗΠΑ Άντριου Τζόνσον. Επρόκειτο για την πρώτη γνωστή απόπειρα εναντίον προέδρου της χώρας. Συγκεκριμένα ένας άνδρας πυροβόλησε δύο φορές τον Τζόνσον. Ό έβδομος πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο σώθηκε από τα πυρά αλλά οργισμένος άρχισε να χτυπάει με το μπαστούνι του τον άνθρωπο που τον πυροβόλησε. Ο παρολίγον δολοφόνος ήταν ένας Βρετανός μετανάστης ο οποίος συνελήφθη. Οδηγήθηκε σε δίκη, αλλά το δικαστήριο τον αθώωσε. Αμέσως μετά οδηγήθηκε για εγκλεισμό σε ψυχιατρείο.
Η επίθεση γερουσιαστή σε συνάδελφό του με ένα μπαστούνι!
Το 1856 το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πρέστον Μπρουκς, από τη Νότια Καρολίνα, επιτέθηκε με ένα μπαστούνι στον γερουσιαστή Τσαρλς Σάμνερ. Η επίθεση έγινε αφότου ο γερουσιαστής είχε ολοκληρώσει έναν λόγο του μέσω του οποίου επέκρινε την σκλαβιά. Ο Μπρουκς προκάλεσε σοβαρά τραύματα στον Σάμνερ ο οποίος οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Παρά το γεγονός ότι είχε σοβαρά τραύματα κατάφερε να επιβιώσει.
Η έκρηξη του 1915
Βρισκόμαστε στον 20ο αιώνα. Το 1915 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ένας πρώην Γερμανός καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας του Χάρβαρντ, ο Ερικ Μούεντερ, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό με δυναμίτη σε μια άδεια αίθουσα της Γερουσίας. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διακοπής για τις γιορτές. Η αιτία ήταν ότι Αμερικανοί χρηματοδότες βρέθηκαν στο πλευρό της Βρετανίας. Αμέσως μετά κατάφερε να διαφύγει στη Νέα Υόρκη όπου πυροβόλησε και τραυμάτισε ελαφρά τον τραπεζίτη J.P Morgan.
Η βίαιη καταστολή του 1932
Το 1932 περίπου 25.000 βετεράνοι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Κογκρέσο με σκοπό τη χορήγηση έξτρα μισθού με βάση τη νομοθεσία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την πίεσή τους ενέκρινε το συγκεκριμένο αίτημα. Ωστόσο η Γερουσία καταψήφισε το αίτημά τους. Ακολούθως αν και οι περισσότεροι αποχώρησαν υπήρξαν και εκείνοι που όχι μόνο συνέχισαν να διαμαρτύρονται αλλά έστησαν σκηνές.
Μάλιστα οι αρχές είχαν πληροφορίες κατά τις οποίες ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν πολλοί κομμουνιστές. Λίγο μετά ένοπλοι στρατιώτες υπό τις οδηγίες των στρατηγών Douglas MacArthur και George Patton και του ταγματάρχη Dwight Eisenhower πυρπόλησαν και πυροβόλησαν τις σκηνές των βετεράνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί.
Στο στόχαστρο εθνικιστών του Πουέρτο Ρίκο
Το 1954 τέσσερις Πορτορικάνοι εθνικιστές άνοιξαν πυρ στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Με αυτή τους την κίνηση ήθελαν να δείξουν τον αγώνα τους για αυτονομία της χώρας τους από τις ΗΠΑ.
Αμέσως μετά άνοιξαν μία σημαία του Πουέρτο Ρίκο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν πέντε γερουσιαστές. Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης - τρεις άνδρες και μία γυναίκα - φυλακίστηκαν και πέρασαν το κατώφλι της φυλακής. Το 1979 με απόφαση του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ μειώθηκε η ποινή φυλάκισής τους.
Το Καπιτώλιο στο στόχαστρο των Weather Underground
Το 1971 το Καπιτώλιο βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο τρομοκρατών και συγκεκριμένα σε μία ομάδα αντάρτικου πόλεων. Η ομάδα Weather Underground τοποθέτησε εκρηκτικά σε τουαλέτα προς την πλευρά της Γερουσίας. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα. Παρομοιες επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Το τρομοκρατικό χτύπημα του 1983
Το 1983 μία ακροαριστερή στρατιωτική ομάδα τοποθέτησε βόμβα στην αίθουσα της Γερουσίας. Συγκεκριμένα η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από μία καρέκλα που βρισκόταν έξω από την αίθουσα συνεδρίασης της Γερουσίας. Τραυματισμοί δεν υπήρξαν ωστόσο προκλήθηκαν ζημιές ύψους 250.000 δολαρίων. Ο λόγος της επίθεσης ήταν η στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ σε Λίβανο και Γρενάδα.
H πρώτη επίθεση με θύματα το 1998
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1998 σημειώνεται η πρώτη επίθεση με νεκρούς στο Καπιτώλιο. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας ένοπλος επιχείρησε να δολοφονήσει τον γερουσιαστή Τομ Ντιλέι. Ο ένοπλος πέρασε από τα σημεία ελέγχων και άνοιξε πυρ εναντίον δύο αστυνομικών. Οι αστυνομικό έχασαν τη ζωή τους και έγιναν οι πρώτοι πολίτες που ενταφιάστηκαν επί τιμή εντός του Καπιτωλίου. Εκτός από τους αστυνομικούς έχασε τη ζωή της και μία τουρίστρια.
Η παρολίγο τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου
Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αποτελεί την πιο σημαντική ημερομηνία στη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής καθώς τότε σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Μάλιστα οι έρευνες έδειξαν ότι ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη - η πτήση 93 της United Airlines - που συνετρίβη εν τέλει στην Πενσυλβάνια κατά πάσα πιθανότητα είχε ως στόχο το Καπιτώλιο.
Η εισβολή του 2021
Την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκαναν «πραξικόπημα» καθώς εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο αντιδρώντας στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου 2020.
Οι διαδηλωτές αφού διέκοψαν τη διαδικασία της επικύρωσης της νίκης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προξένησαν καταστροφές στους χώρους του κτιρίου με τις πρωτοφανείς εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φυγαδεύτηκε από το κτίριο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ καλούσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν ειρηνικά.
Μάλιστα λέγεται ότι η οικογένεια Τραμπ είχε στήσει... πάρτι λίγο πριν τα επεισόδια, ενώ ο Τζο Μπάιντεν με διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια της εισβολής έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα ενώ το FBI επικήρυξε τους εισβολείς με την αμοιβή να φτάνει μέχρι και τα 50.000 δολάρια.
Αναφορικά με τις συλλήψεις αυτές έφτασαν τις 68. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Business Insider το σχέδιο εισβολής στο Καπιτώλιο κυκλοφορούσε για βδομάδες στα social media.
Στο μεταξύ οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να παραπέμψουν τον Τραμπ ακόμη και χωρίς τον Πενς. Και όλα αυτά την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να αποδώσει χάρη στον ίδιο του τον εαυτό!
Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν απάντησε πως «Πενς και Κογκρέσο να ενεργήσουν όπως νομίζουν».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βρετανία: Μυστήριο με αρχαιοελληνική πλάκα που βρέθηκε σε κήπο σπιτιού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ