Σε θετικό έδαφος βρέθηκε το 2020 η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των desktops, notebooks και tablets. Τη χρονιά, που μόλις ολοκληρώθηκε, υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν, παγκοσμίως, 17% περισσότερες συσκευές σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Σε απόλυτους αριθμούς, εκτιμάται ότι το 2020 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 458 εκατ. συσκευές. Μόνο το 4ο τρίμηνο, ο όγκος των πωλήσεων διευρύνθηκε κατά 35% και έφτασε τα 143 εκατ. μονάδες, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Canalys.
“Η ανάγκη για προσωπικές υπολογιστικές συσκευές παραμένει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Η ζήτηση τόσο από πλευράς εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών της εξ αποστάσεως εργασίας, όσο και από μαθητές για την κάλυψη των αναγκών της τηλε-εκπαίδευσης, παραμένει σημαντική” αναφέρουν οι αναλυτές.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα διαρκέσει και το 2021, με τις αποστολές το 1ο τρίμηνο να προβλέπονται αυξημένες κατά 43% σε ετήσια βάση σε σχέση με το – αδύναμο – 1ο τρίμηνο του 2020. Οι πωλήσεις υπολογιστικών συσκευών στο σύνολο του 2021 υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 1,4% μετά από ένα εξαιρετικό έτος για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ήταν το 2020.
Ενώ η πανδημία έχει προσφέρει τεράστια βραχυπρόθεσμη ώθηση στη ζήτηση, η βιομηχανία υπολογιστών έχει πολλά περισσότερα να περιμένει τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Canalys εντοπίζει τέσσερις βασικές τάσεις, που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών από το 2021 και μετά
Αυξημένη ζήτηση
Οι παράγοντες αυτοί, που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το 2021 και μετά είναι: η απομακρυσμένη εργασία, η ψηφιακή μάθηση, η “συσκευή ως υπηρεσία” και οι νέες αναδυόμενες χρήσεις των συσκευών.
“Καθώς τα εμβόλια ξεκινούν να κυκλοφορούν και μπαίνουμε σταδιακά στη μετά COVID εποχή, οι αλλαγές συμπεριφοράς τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των καταναλωτών, ευνοούν τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά νέων ευκαιριών, όχι μόνο σε επίπεδο hardware, αλλά και σε λογισμικό και υπηρεσίες”, σχολιάζει η Canalys.
Όπως εξηγεί η εταιρεία, η ασφάλεια και η συνδεσιμότητα θα αποτελέσουν το επίκεντρο στην εποχή μετά τον COVID, καθώς οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να επισημοποιούν τις απομακρυσμένες και ευέλικτες πολιτικές εργασίας για τους εργαζομένους. Οι υπολογιστές με ισχυρότερα πρότυπα ασφάλειας θα είναι αναπόσπαστο μέρος των μελλοντικών λύσεων και αναμένονται από προμηθευτές και συνεργάτες καναλιών, ειδικά σε βιομηχανίες, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο δημόσιος τομέας.
“Η πανδημία αποκάλυψε πόσο σημαντική είναι η ασφαλής και αξιόπιστη συνδεσιμότητα. Καθώς τα ταξίδια, οι μετακινήσεις, οι επιτόπιες εργασίες και η αναδυόμενη ζήτηση για εναλλακτικές ευρυζωνικές συνδέσεις αυξάνονται, οι υπολογιστές που συνδέονται με LTE και 5G θα δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται”, καταλήγει η ανάλυση της Canalys.
πηγη
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr