2021-02-01 11:51:57
Ο Ναβάλνι κατήγγειλε ότι το «παλάτι του Πούτιν» άλλαζε ιδιοκτήτες για να μην φαίνεται ότι ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο – Κεντρικό πρόσωπο Ρώσος ολιγάρχης που απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα με τα «χρυσά διαβατήρια» Η Κύπρος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εμφανίζεται σταθερά ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία! Στην πραγματικότητα πρόκειται για κεφάλαια Ρώσων τα οποία με κάποιο τρόπο μεταφέρθηκαν στη Μεγαλόνησο και επενδύθηκαν στη Ρωσία. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, πολλοί Ρώσοι επιδίωξαν και απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα αξιοποιώντας το λεγόμενο «Επενδυτικό Πρόγραμμα» το οποίο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούσε ως πρόγραμμα πώλησης «χρυσών διαβατηρίων». Πολλοί εκ των πολιτογραφηθέντων αποδείχθηκε πως είχαν βαρύ ποινικό μητρώο, ή ήταν Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα.
Πριν λίγες μέρες ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβαλνι, ο οποίος μετά τη δηλητηρίαση του κρατείται σε φυλακές, αποκάλυψε τα σχέδια του «παλατιού του Πούτιν» στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ναβάλνι αποκάλυψε και στοιχεία για το πώς το κτήριο άλλαζε «ιδιοκτήτες» ώστε να μην φαίνεται πως ανήκει στον Ρώσο Πρόεδρο. Κεντρικό πρόσωπο ένας Ρώσος ολιγάρχης ο οποίος απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα και μια κυπριακή εταιρεία.
Οι εργασίες ανέγερσης του «παλατιού» είχαν ξεκινήσει το 2010, όταν ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολεσνίκοβ από την Αγία Πετρούπολη δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καρφώνοντας τον τότε πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν για το κτήριο. Ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Rirus, η οποία είχε αναλάβει την επίβλεψη του κτηρίου, ήταν ο Νικολάι Σαμάλοφ, φίλος του Πούτιν και συμπέθερος (ο γιος Σαμάλοφ είχε παντρευτεί την κόρη του Πούτιν).
Στο κτήριο απαγορευόταν η πρόσβαση σε οποιονδήποτε καθώς είχε τεθεί υπό φρούρηση από την ομοσπονδιακή Αστυνομία και την ομάδα φύλαξης υψηλών προσώπων. Το Κρεμλίνο προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρουσία ομοσπονδιακών αστυνομικών ως τρόπο ενθάρρυνσης επιχειρηματιών να επενδύσουν στην περιοχή σε συνθήκες ασφάλειας! Όταν όλοι πλέον συζητούσαν το θέμα του παλατιού εμφανίστηκε ένα ολιγάρχης, επίσης φίλος του Πούτιν, για να πάρει επάνω του το βάρος της ανέγερσης του πολυτελούς κτηρίου.
Ο ρόλος του Πονομαρένκο στην αγορά του κτηρίου
Ο δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Πονομαρένκο, φίλος επίσης του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το 2014 πως αγόρασε το παλάτι έναντι 350 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, αποκάλυψε πως η αγορά έγινε μέσω μιας εταιρείας την οποία διαχειρίζονται τρία άτομα και έχει έδρα την Κύπρο. Η εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι η Kernicom Enterprises Ltd, η οποία διαγράφηκε από το κυπριακό μητρώο εταιρειών τον Δεκέμβριο του 2019. Ως διευθυντής της εταιρείας φέρεται ο Σοφοκλής Παπαβαρνάβας, με διεύθυνση στην οδό Γεωργίου Κάρυου, στη Δασούπολη της Λευκωσίας
Οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν στη Ρωσία καταδεικνύουν ότι η Kernicom είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει η Rirus με ιδιοκτήτη τον Σαμάλοφ. Με απλά λόγια, ο πρώην συμπέθερος και φίλος του Πούτιν πούλησε το παλάτι στον άλλο φίλο του Πούτιν έναντι 350 εκατ. δολαρίων (κατά τη δήλωση του Πονομαρένκο). Ωστόσο, τα χαρτιά που αποκαλύφθηκαν δείχνουν ότι ο Πονομαρένκο δεν πλήρωσε 350 εκατ. δολάρια αλλά 350 χιλιάδες δολάρια. Είναι προφανές ότι τίθεται θέμα πιθανής εικονικής πώλησης και φοροδιαφυγής μέσω της Κύπρου. Ένα ακόμα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι πως η ίδια κυπριακή εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια άλλης εταιρείας που κατέχει κι άλλο ακίνητο στην ίδια περιοχή. Το παλάτι μετά τις αποκαλύψεις για τη σχέση του Πονομαρένκο με τον Πούτιν μεταβιβάστηκε σε άλλη εταιρεία η οποία είναι θυγατρική άλλης… και φέρεται να ανήκει σε συγγενή του Ρώσου Προέδρου.
Ο Πονομαρένκο απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα το 2016
Ο Αλεξάντερ Πονομαρένκο δεν είναι καθόλου τυχαίος. Στενός φίλος του Ρώσου Προέδρου. Το 2016 απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων», παρά το ότι δεν έζησε και δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο. Γεννήθηκε το 1964 στην Κριμαία και ήταν επαγγελματίας πυγμάχος.
Δημοσιεύματα που αφορούν τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην Κριμαία φέρουν τον Πονομαρένκο να εμπλέκεται μαζί με τον συνεργάτη του Σκορομπογκάτκο και τον νυν παράνομο κυβερνήτη της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ. Ο Πονομαρένκο υπηρέτησε στον σοβιετικό στρατό και στη συνέχεια βρέθηκε στη Μόσχα όπου εκτοξεύθηκε επιχειρηματικά με τη συμμετοχή του στην ίδρυση και αγοραπωλησία τραπεζών. Ασχολήθηκε επίσης με τον τομέα των ακινήτων και σήμερα είναι ο διαχειριστής του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ρωσίας, του Σερεμέτιεβο, διαχειριζόταν και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ενώ μετείχε και στο διοικητικό συμβούλιο τράπεζας στο οποίο μέλη είναι μόνο άτομα του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν. Θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Ρωσία με περιουσία που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια.
Τι δείχνουν οι αποκαλύψεις Ναβάλνι
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Ναβάλνι, με βάση τα πολύπλοκα οικονομικά σχήματα με την εμπλοκή δεκάδων εταιρειών, τελικός δικαιούχος όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι ο γιος της πρώτης ξαδέλφης του Ρώσου Προέδρου Μιχαΐλ Σελόμοφ. Τελικός δικαιούχος του παλατιού είναι μια εταιρεία που ονομάζεται «Binom», η οποία έχει τα γραφεία της σε ένα κτήριο 100 τετραγωνικών μέτρων στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Είναι παράδοξο που αυτή η μικρή εταιρεία κατέχει το πιο ακριβό ακίνητο στη Ρωσία. Οι υπάλληλοι της Binom εργάζονται για την εταιρεία Aktsept, η οποία ανήκει στον γιο της πρώτης ξαδέλφης του Ρώσου ηγέτη, τον Σελόμοφ.
Η Aktsept απέκτησε μετοχές της ασφαλιστικής εταιρείας SOGAZ και της Bank Rossiya αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσω της Aktsept, ο Σελόμοφ κατέχει το 0,2% της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, αξίας άνω των 110 εκατ. δολαρίων. Τα ετήσια μερίσματα και μόνο ανέρχονται σε περισσότερα από 7,5 εκατ. δολάρια. Ο Σελόμοφ, παρά το ότι φαίνεται να είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Ρωσία, συνεχίζει να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του και να ζει συντηρητικά. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ