2021-02-01 13:55:44
Φωτογραφία για 6 συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου
Η επιστήμη έχει εντοπίσει τον λόγο για τον οποίο η υγεία του εντέρου είναι τόσο σημαντική, και λέγεται «μικροβίωμα».

Το μικροβίωμα είναι γεμάτο με ωφέλημα βακτήρια τα οποία έχουν ζωτικής σημασίας σχέση με την υγεία και την ασθένεια, και μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας.

Έχουμε 10 φορές περισσότερους μικροοργανισμούς απ΄ότι έχουμε ανθρώπινα κύτταρα, και η πλειοψηφία τους βρίσκεται στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Παρακάτω θα βρείτε 7 συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν και να είναι επιβλαβή για την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου σας.

1. Δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά

Τι και πως το τρώτε επηρεάζει την υγεία του μικροβιώματός σας.

Εάν ακολουθείτε μία δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι εύκολη στη χώνεψη, θα νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και με διάθεση για ζωή, καθώς το μικροβίωμά σας θα ευδοκιμεί.


Εάν καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και πολλή ζάχαρη, και τρώτε μέσα σε 2 λεπτά ενώ τρέχετε να προλάβετε το επόμενο ραντεβού, είναι πολύ πιθανό να έχετε κακή απορρόφηση των λίγων θρεπτικών συστατικών στα φαγητά, να νιώθετε κουρασμένοι και άρρωστοι και η μικροχλωρίδα του εντέρου σας θα είναι γεμάτη με βλαβερά μικρόβια,

Ακολουθήστε κάποια από αυτά τα «tips» για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας:

Μειώστε τη κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμωνΠροτιμήστε μία αλκαλική δίαιτα πλούσια σε πράσινα λαχανικάΦάτε φρέσκα τρόφιμα όπως λάχανα, καθώς περιέχουν ενεργά ένζυμα και ωφέλημα βακτήριαΠεριορίστε τη ζάχαρη, καθώς η ζάχαρη τροφοδοτεί τα βλαβερά βακτήριαΑυξήστε τη πρόσληψη φυτικών ινών από ακατέργαστα τρόφιμα όπως φασόλια, λαχανικά και τρόφιμα χωρίς γλουτένη.Μη καταναλώνετε τρόφιμα που ερεθίζουν τα έντερά σας όπως π.χ. γαλακτοκομικά, γλουτένηΜασήστε το φαγητό για να διευκολύνετε τη χώνεψη2. Το αντισυλληπτικό χάπι

Απαιτείται καθημερινή δόση για να είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο, με τον καιρό αναστατώνει το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Τα χάπια αντισύλληψης εξαντλούν τα επίπεδα Β12, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου και σκοτώνουν τα ωφέλημα βακτήρια.

Τώρα σκεφτείτε τις επιδράσεις αυτές του χαπιού όταν το παίρνετε για 10 χρόνια και σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το γαστρεντερικό σας σύστημα μετά!

Ένα διάλειμμα από το χάπι, ή επικέντρωση σε μία δίαιτα για υγιή έντερα θα βοηθήσει στην υποστήριξη της μακροχρόνιας χρήσης του χαπιού εάν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ εξουδετερώνει τα καλά βακτήρια των εντέρων μας, αλλάζει το οικοσύστημα της χώνεψής μας και επίσης αυξάνει την οξύτητα του στομάχου.

Το αλκοόλ επίσης αυξάνει την εντερική διαπερατότητα, πράγμα που σημαίνει πως ξένα σώματα και φαγητό που έχει χωνευτεί εν μέρει μπορούν να περάσουν μέσα από τα έντερα και να προκαλέσουν μία ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε φλεγμονή.

Εντερική διαπερατότητα σημαίνει επίσης πως πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται, προκαλώντας έτσι έλλειψη ζωτική θρέψης στα κύτταρα του σώματός σας.

4. Εμμονή με την καθαριότητα

Έχετε απολυμαντικό χεριών πάντα στη τσάντα σας ή αντιμικροβιακό σαπούνι σε κάθε νεροχύτη του σπιτιού σας?

Η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών και αντιβακτηριακών προιόντων μπορεί στη πραγματικότητα να μην σας κάνουν καλό.

Η υπερβολική εξυγίανση προκαλεί έλλειψη έκθεσης στους μικροοργανισμούς που βοηθάνε στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

5. Διατροφή χαμηλή σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Από πού παίρνουμε τα βακτήρια που μας είναι ωφέλημα? Όταν γεννιόμαστε εκτιθόμαστε σε αυτά όταν περνάμε μέσα από το κολπικό κανάλι, και μετά μέσω του μητρικού γάλακτος.

Μετά θα πρέπει να καταναλώσουμε τα βακτήρια σε μορφή τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.

Εάν από τη δίαιτά σας λείπει γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα, ξυνολάχανο, ή miso, χάνετε κάποια από τα ποιο σημαντικά φαγητά για την ευεξία του μικροβιώματώς σας και πιθανόν να χρειάζεται να αυξήσετε τη κατανάλωση αυτών των φαγητών για να βεβαιωθείτε πως αναπληρώνετε τα ωφέλημα βακτήριά σας.

6. Στρες

Όταν έχουμε άγχος, φεύγει αίμα από το πεπτικό μας σύστημα και πάει στα ζωτικά μας όργανα για να βοηθήσει στη τροφοδότησή μας αν χρειαστεί να παλέψουμε ή να ξεφύγουμε από κάποια δύσκολη κατάσταση. Η πέψη δεν μας χρειάζεται αν πρόκειται να παλέψουμε μία τίγρη, οπότε σταματάει μερικώς.

Το χρόνιο στρες προκαλεί ελλιπή αιμάτωση του πεπτικού συστήματος και έλλειψη γαστρικών εκκρίσεων, πράγμα που δεν ευνοεί την υγεία του εντέρου.

Για τη καταπολέμηση της επίδρασης του άγχους δοκιμάστε να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες από τη κοιλιά σας, ώστε να ηρεμήσετε.
πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ