Ανθεκτικός και εύκολος στην καλλιεργειά του ανθοφόρος αλλά και καρποφόρος θάμνους, αφού ένα μεγάλο μέρος των λουλουδιών της Τσιντόνιας μετατρέπεται σε καρπούς με όψη μικρών κυδωνιών.
Γενικά ΧαρακτηριστικάΦυλοβόλλος πολυετής θάμνος με καταγωγή από την Ανατολική Ασία.
Chaenomeles japonica ή Chaemnomeles speciosa το βοτανολογικό της όνομα, ενώ στην χώρα μας εκτός από Τσιντόνια αναφέρεται και ως Ανθοκυδωνιά.
Κυριότερο χαρακτηριστικό της οι πολλοί αγκαθωτοί βλαστοί, με κάθετη ανάπτυξη, που στην εποχή ανθοφορίας γεμίζουν με τα μικρά λουλούδια της Τσιντόνιας, όσο ακόμη είναι γυμνοί από φύλλα, αφού τα λουλούδια της προηγούνται της ανάπτυξης των φυλλώματος.
Οι συνηθέστερες ποικιλίες έχουν έντονο κόκκινο χρώμα όμως υπάρχουν Τσιντόνιες και με λευκά, ροζ, πορτοκαλί, ή ροζ-μωβ άνθη, ενώ οι τα ανθισμένα φυτά δίχρωμων ποικιλιών σε άσπρο-ροζ μοιάζουν πολύ με αμυγδαλιές.
Το ύψος της Τσιντόνιας φτάνει στα 1.50-3.00 ενώ ακόμη περισσότερο αναπτύσσεται παράπλευρα και ενήλικα φυτά μπορούν να ξεπεράσουν σε πλάτος τα 4-5 μέτρα.
Καλλιεργείται κυρίως για τα πολύ όμορφα και πάμπολλα σε αριθμό λουλούδια της, ένα μέρος των οποίων μετατρέπεται σε καρπούς που μοιάζουν με μικρά κυδώνια όμως έχουν πιο πικρή και στιφή γεύση αν και με την προσθήκη γλυκαντικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας ή γλυκού του κουταλιού.
Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική αποδίδει στους καρπούς της θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές.
Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να σχηματοποιηθεί σε μορφή μπάλας ή άλλου είδους σχήματα, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη αποκτά και ως αναρριχώμενο, αν στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της κατευθυνθεί με την ανάλογη στήριξη.
Κατάλληλη για μεμονωμένες φυτεύσεις αλλά και σε συστάδες για την δημιουργία αγκαθωτού φράχτη, ενώ νεαρά φυτά ευδοκιμούν για μερικά χρόνια χωρίς πρόβλημα σε μεγάλα δοχεία φύτευσης.
Φροντίδα
Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγιση.
Θέση: Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιερές θέσεις, όμως όσο λιγότερο ήλιο δέχεται τόσο μειώνεται η ανθοφορία της.
Ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά τόσο στις υψηλές όσο κυρίως στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Πότισμα: Τα νεαρά φυτά και μέχρι οι βλαστοί να ξυλοποιηθούν και να αποκτήσουν μορφή μικρού δέντρου χρειάζεται κανονικό πότισμα τόσο που, ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες υγρασίας - βροχόπτωσης το χώμα επιφανειακά να διατηρείται ελάχιστα νωπό.
Τα μεγαλύτερα φυτά είναι πολύ πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και απαιτούν αραιό πότισμα μόνο τις θερμές εποχές του χρόνου.
Κλάδεμα: Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας η Τσιντόνια μπορεί να κλαδευτεί για να διατηρήσει το συμπαγές της σχήμα ή να μειωθεί το ύψος και το πλάτος ενήλικων φυτών, ακόμη και στο 1/3 του συνολικού μήκους των βλαστών. Αρκεί να μην αφαιρεθούν στο σύνολό τους κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς γιατί σε αυτά δημιουργούνται τα νέα άνθη.
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ιβίσκος
Λίπανση: Φυτά που καλλιεργούνται για παραγωγή καρπών μπορούν να ενισχυθούν με ένα βιολογικό σκεύασμα που όμως δεν θα πρέπει να περιέχει ασβέστιο, ενώ ένα βιολογικό εντομοκτόνο όπως ο βασιλικός πολτός θα κρατήσει μακριά τις μέλισσες και διαφόρων ειδών μικροσκοπικά έντομα που προσελκύουν τα λουλούδια της Τσιντόνιας και μπορεί να προσβάλλουν και να βλάψουν φυτά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός
Η Τσιντόνια ανθίζει από τις αρχές Μαρτίου έως τον Μάϊο, αν και σε περιοχές με όχι έντονα χαμηλές θερμοκρασίες η ανθοφορία της μπορεί να ξεκινήσει και από τον Φεβρουάριο.
Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με μοσχεύματα, καταβολάδες και παραφυάδες ή διαίρεση των ριζών στις αρχές του χειμώνα, λίγο πριν το ξεκίνημα της ανθοφορίας.
Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα νεαρά φυτά Τσιντόνιας των πιο διαδεδομένων ποικιλιών.
soulouposeto