2021-02-04 15:52:24
Φωτογραφία για Γονικές άδειες: Τι αλλάζει για τους πατέρες και τους δύο γονείς
Δέσμη μέτρων που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με αιχμή την άδεια τοκετού 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, αλλά και την πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

H υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, επεσήμανε ότι οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να συνδυαστούν με θεσμικά-οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής.

Σύμφωνα με την κα Συρεγγέλα, τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.


Τα πρώτα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό σχέδιο νόμου που αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή έως την Άνοιξη και αφορούν την άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση, όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Τι αλλάζει για τους νέους γονείς

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, ενώ σήμερα έχει διάρκεια 4 μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών).

Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για την άδεια σε γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει 14ήμερη άδεια πατρότητας στους νέους μπαμπάδες, που σήμερα έχουν μόλις 2 ημέρες μόλις γεννιέται το παιδί. Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Παράλληλα, προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο. Πηγή (ΠΕ 4/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ