2021-02-06 05:10:13
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για ασθενείς που νοσούν με σοβαρής μορφής έκζεμα. Διαπίστωσαν έναν επικίνδυνο συσχετισμό που τους προβληματίζει Σήμα κινδύνου για ασθενείς με σοβαρό έκζεμα εκπέμπει πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM).
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, η χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, γνωστή και ως ατοπική δερματίτιδα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορα παθολογικά αίτια έως και 62%.
Τα νέα συμπεράσματα συμφωνούν με αντίστοιχα από παλαιότερες μελέτες, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως τα παθολογικά αίτια θανάτου σχετίστηκαν κυρίως με λοιμώξεις, προβλήματα στους πνεύμονες και επιπλοκές στους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη. Συγκεκριμένα, για τους ασθενείς με σοβαρό ατοπικό έκζεμα ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε κατά 8-14% εξαιτίας μολυσματικών, πεπτικών και ουρογεννητικών αιτιών.
Η θνησιμότητα από κάθε αίτιο για ασθενείς με ήπια μορφή εκζέματος έδειξε μικρή μόνο αύξηση, ενώ ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου ήταν μέτριος, με ποσοστά 1.496 θανάτους ανά 100.000 άτομα ετησίως έναντι 1.435 ανά 100.000 πληθυσμού για άτομα χωρίς τη νόσο.
Τα στοιχεία αναφορικά με πάνω από 500.000 ενήλικες ασθενείς με έκζεμα -35.000 εκ των οποίων με σοβαρή νόσηση- και μια ομάδα ελέγχου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς τη φλεγμονώδη πάθηση σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου, εξασφαλίστηκαν από το μητρώο υγειονομικής φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και τα μητρώα νοσηλειών και θανάτων της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Μολονότι στην προκείμενη μελέτη δεν αναζητήθηκε η αιτιώδης σχέση θνησιμότητας και εκζέματος, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τους αυξημένους θανάτους με τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα ή τον κακό και ανεπαρκή ύπνο, καθώς και δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας της ίδιας της νόσου ή της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται για την αντιμετώπισή της.
Κνησμός, αϋπνία και δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ασθενών είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας που αφορά το 10% του ενήλικου πληθυσμού και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως. Περίπου το 30% των ασθενών με ατοπικό έκζεμα πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου.
«Τα νέα στοιχεία και η γνώση σχετικά με την ατοπική δερματίτιδα έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη νόσο, από την εστίαση της προσοχής στα δερματικά συμπτώματα και τις σχετιζόμενες αλλεργικές παθήσεις στη διαπίστωση σύνδεσής της με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις», εξηγεί η Δρ Sinéad Langan, Καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας στη Σχολή LSHTM, παραθέτοντας πρόσφατες ανακαλύψεις που συσχετίζουν τη φλεγμονώδη νόσο με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης και καρδιακής ανεπάρκειας.
Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί πως τα πρόσφατα εύρηματά της θα συνδράμουν πολλαπλά στη γνώση για το έκζεμα, προειδοποιώντας αφενός του ασθενείς με σοβαρή ή πιο ενεργή μορφή της νόσου ώστε να μην αμελούν πιθανές επικίνδυνες επιπλοκές στους πνεύμονες, τους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη, αφετέρου ανοίγοντας νέα μονοπάτια στους ειδικούς για χάραξη βελτιωμένων θεραπευτικών στρατηγικών.
Κάποιες αδυναμίες της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν η έλλειψη τυποποιημένων κριτηρίων για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, η οποία πραγματοποιήθηκε επί τη βάσει των νοσοκομειακών αναφορών και τη λήψη συγκεκριμένων θεραπευτικών αγωγών.
Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ώρχους, την Ομάδα Υποστήριξης για Φροντιστές Παιδιών με Έκζεμα του Νότιγχαμ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ