2021-02-10 09:13:10
Πόσο λογικό μπορεί να είναι τη στιγμή που η πολιτεία προσανατολίζεται σε εφαρμογή σκληρών γενικών απαγορευτικών στις μετακινήσεις (lockdowns) το να επιτρέπει ουσιαστικά σε λειτουργούς υγείας να παραβιάζουν την υφιστάμενη νομοθεσία και να εκθέτουν τους πολίτες σε κίνδυνο και σε αναίτια ταλαιπωρία;
Αυτό το ζήτημα θέτει ουσιαστικά με τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης σε σχέση με τις καταγγελίες φαρμακοποιών – μελών του Συλλόγου ότι υπάρχουν γιατροί που εξακολουθούν κατά παράβαση του νόμου να συνταγογραφούν αντιβιοτικά χειρόγραφα.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος για το θέμα τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ο ΦΣΘ απευθυνόμενος προς την Πολιτεία θέτει το εύλογο ερώτημα για την αντιβίωση μόνο με ηλεκτρονική συνταγή: «Ισχύει ή δεν ισχύει;» μιλώντας για αγανάκτηση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Την αγανάκτηση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης προκαλεί η μη εφαρμογή του νόμου περί χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή από γιατρούς δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ακόμη και σήμερα, 6 μήνες μετά, υπάρχουν πολλοί γιατροί που συνεχίζουν να παρανομούν εκδίδοντας χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών.
Αποτέλεσμα τέτοιων συμπεριφορών είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα αναγκαία αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία συνήθως αφορούν επείγουσες περιπτώσεις, καθώς και να δημιουργούνται προστριβές στα φαρμακεία από την άρνηση των φαρμακοποιών να παραβούν το νόμο.
“Σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, η κατάσταση σαφώς έχει βελτιωθεί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για την τήρηση της νομοθεσίας, συνεχίζει να αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η έκδοση χειρόγραφων συνταγών-κυρίως από κλινικές και Τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης μας- που περιέχουν αντιβιοτικά και οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, ούτε δύνανται ούτε πρέπει να εκτελούνται. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί”, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο ΦΣΘ έχει στην κατοχή του τέτοιες χειρόγραφες συνταγές, τις οποίες έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Ταυτόχρονα έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στον Ιατρικό Σύλλογο, το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (3η και 4η ΥΠΕ) ζητώντας να ενημερώσουν τα μέλη τους για την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής. Δυστυχώς, όμως, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές χαρακτηρίζει απάνθρωπη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που χρειάζονται αντιβίωση και υποχρεώνονται σε άσκοπες συνεχείς μετακινήσεις εξαιτίας όσων γιατρών παρανομούν, ειδικά την παρούσα κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας.
“Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο νόμος ισχύει για όλους και όποιος παρανομεί οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μπει ένα τέλος στην παράνομη συνταγογράφηση αντιβιοτικών”, δηλώνει ο κ. Κιοσές».
Ο κ. Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews κάνει λόγο για «ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, κατά κύριο λόγο από νοσοκομεία και κλινικές σε εφημερίες. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε να γίνεται κατ’ εξακολούθηση, ταλαιπωρείται ο κόσμος εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης με τον κορωνοϊό να πηγαινοέρχεται μέχρις ότου να μπορέσει να εξασφαλίσει τη σωστή συνταγή. Τι να πω; Είναι μία κατάσταση η οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ώστε να ξέρουμε κι εμείς το τι θα κάνουμε. Εάν θα ζητάμε ιατρική ηλεκτρονική συνταγή ή εάν θα τελειώσει αυτή η ιστορία διαφορετικά. Δεν μπορεί ο γιατρός ανάλογα με το πόσο διαβάζει έναν νόμο ή το τι σκέφτεται την ώρα που γράφει τη συνταγή των αντιβιοτικών να τη δίνει χειρόγραφη. Ή ισχύει ο νόμος ή δεν ισχύει».
Ήδη το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ως Σύλλογος έχουν απευθυνθεί στους αρμοδίους τόσες φορές χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα είναι «όπως λέει ο κ. Ευγενίδης, ένα σοβαρό ζήτημα. Και γι’ αυτό επανερχόμαστε και θα επανερχόμαστε κάθε φορά που θα έρχεται στην επιφάνεια αυτό το θέμα. Κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να πουν ότι θα εφαρμόσουν το νόμο. Κι εάν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο αυτοί ας δώσουν τη θέση τους σε κάποιους άλλους να τον εφαρμόσουν ή να προσπαθήσουν εκείνοι. Δεν μπορεί να παρατηρείται σήμερα αυτό το φαινόμενο ενώ ο νόμος ισχύει από τον Σεπτέμβριο, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020».
Θέμα και με τα βραδυκίνητα Πειθαρχικά
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε απευθυνθεί για το θέμα με επιστολή του προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης (δες εδώ) ζητώντας να επιληφθεί του θέματος. Μάλιστα μαζί με την επιστολή, σημειώνει ο κ. Ευγενίδης, είχαμε στείλει και φωτογραφίες χειρόγραφων συνταγών με αντιβιοτικά. Γνωρίζουμε ότι η υπόθεση του Πειθαρχικού δεν είναι κάτι που προχωρά γρήγορα. Τα Πειθαρχικά έχουν αρκετές διαδικασίες, οπότε από εκεί δεν περιμένω κάτι άμεσο».
Ακόμη κι αν αυτό ισχύει γενικότερα, μοιάζει αδιανόητο για τη λειτουργία των Πειθαρχικών στο χώρο της Υγείας όπου θα έπρεπε οι διαδικασίες για τη διερεύνηση των υποθέσεων που παραπέμπονται να είναι ταχύτατες, χωρίς προσκόμματα. Δυστυχώς όμως αυτό είναι κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι ο κανόνας, τουλάχιστον σε μεγάλους Συλλόγους λειτουργών της Υγείας. Ο πρόεδρος κ. Ευγενίδης φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. «Και ο δικός μας χώρος στο θέμα του Πειθαρχικού πέρασε δυσκολίες. Άλλαξε ο νόμος δύο και τρεις φορές μέχρι να καταλήξουμε κάπου τέλος πάντων και αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον στο Σύλλογο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί το Πειθαρχικό αλλά εάν αναλογιστεί κανείς ότι εξετάζει υποθέσεις του 2012 και του 2013, καταλαβαίνετε πόσο πίσω έχουμε μείνει. Έρχεσαι σ’ ένα σημείο να πεις “τι υποθέσεις τώρα να εκδικάσω για κάτι που έγινε δέκα χρόνια πριν και δεν θυμάται κανείς το τι είχε γίνει τότε;”. Είναι πρόβλημα αυτό, υπάρχουν ευθύνες αλλά εν πάσει περιπτώσει, αυτό στο θέμα μας είναι το λιγότερο. Απλά έχοντας αυτήν την εμπειρία τι να περιμένουμε μετά από άλλους Συλλόγους;».
Η ουσία του προβλήματος ωστόσο δεν είναι στη λειτουργία των Πειθαρχικών, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη. Η τήρηση της νομοθεσίας έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τη συνείδηση του επαγγελματία υγείας, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. «Αρχικά να πούμε ότι οι ίδιοι οι γιατροί που συνταγογραφούν αντιβιοτικά σε χειρόγραφη συνταγή ακυρώνουν την ίδια τους τη θέση που λέει ότι “προστατεύουμε τον κόσμο από τον κορωνοϊό περιορίζοντας τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις σε χώρους όπου κάποιος μπορεί να μολυνθεί”. Ο ίδιος λοιπόν ο γιατρός που γράφει τη χειρόγραφη συνταγή με τα αντιβιοτικά και αναγκάζει τον ασθενή να πάει δύο και τρεις και τέσσερις φορές έως ότου αποκτήσει την ηλεκτρονική συνταγή για να πάρει το φάρμακό του, ακυρώνει την ίδια του την υπόσταση και μετά βέβαια έρχεται σε αντίθεση με όλη την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της νόσου. Όταν αναγκάζεις έναν άνθρωπο να κυκλοφορεί συνεχώς με μία άκυρη συνταγή στο χέρι, αυτό ουσιαστικά κάνεις. Και δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής αυτοί που το κάνουν αυτό δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται αυτό το βάρος της ευθύνης το οποίο σηκώνουν και προτιμούν να δώσουν σ’ ένα χαρτί μία συνταγή και να φύγει ο ασθενής παρά να κάνουν τη διαδικασία όπως προβλέπεται».
Σε ό,τι αφορά την πίεση χρόνου που επικαλούνται οι γιατροί των εξωτερικών ιατρείων και των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία ως αιτία που τους οδηγεί στο να προτιμούν να δώσουν χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών ο κ. Ευγενίδης θεωρεί ότι αυτά είναι δικαιολογίες καθώς δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γράψεις ηλεκτρονικά μία συνταγή απ’ ό,τι χειρόγραφα. Ο ίδιος χρόνος είναι. Δεν στέκει μία τέτοια δικαιολογία».
Γ. Κιοσές: Οι ελπίδες στους… ασθενείς
Δεν υπάρχουν άλλωστε δικαιολογίες όταν όπως λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΦΣΘ κ. Γιώργος Κιοσές «οι πελάτες που έρχονται μόνοι τους να ζητήσουν αντιβίωση έχουν μειωθεί και οι συνταγές είναι “αβέρτα”».
Τελικά, όπως φαίνεται να λειτουργούν σήμερα τα πράγματα σε σχέση με το θέμα των χειρόγραφων συνταγών αντιβιοτικών για τον κ. Κιοσέ «ίσως να είναι οι ασθενείς οι μόνοι που μπορούν να σώσουν την κατάσταση πιέζοντας τους γιατρούς και λέγοντάς τους “δώσε μου ηλεκτρονική, εάν δίνεις αντιβίωση”».
Για τον κ. Κιοσέ το πρόβλημα που δημιουργεί η χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιβιοτικών στους πολίτες που γίνεται πιο έντονο λόγω πανδημίας έχει να κάνει με δύο πράγματα: «Κοιτάξτε, εγώ νομίζω ότι είναι θέμα αδιαφορίας και θέμα ποινών, ότι δηλαδή κανένας δεν πρόκειται να τιμωρηθεί εάν δώσει χειρόγραφη συνταγή. Δεν ξέρω εάν υπάρχει τρόπος το κράτος να το ελέγξει αυτό. εμείς έχουμε στείλει στο υπουργείο όλες τις χειρόγραφές συνταγές που έχουμε σε φωτοτυπία. Από κει και πέρα…».
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο, dailypharmanews.gr
Αυτό το ζήτημα θέτει ουσιαστικά με τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης σε σχέση με τις καταγγελίες φαρμακοποιών – μελών του Συλλόγου ότι υπάρχουν γιατροί που εξακολουθούν κατά παράβαση του νόμου να συνταγογραφούν αντιβιοτικά χειρόγραφα.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος για το θέμα τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ο ΦΣΘ απευθυνόμενος προς την Πολιτεία θέτει το εύλογο ερώτημα για την αντιβίωση μόνο με ηλεκτρονική συνταγή: «Ισχύει ή δεν ισχύει;» μιλώντας για αγανάκτηση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Την αγανάκτηση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης προκαλεί η μη εφαρμογή του νόμου περί χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή από γιατρούς δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ακόμη και σήμερα, 6 μήνες μετά, υπάρχουν πολλοί γιατροί που συνεχίζουν να παρανομούν εκδίδοντας χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών.
Αποτέλεσμα τέτοιων συμπεριφορών είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα αναγκαία αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία συνήθως αφορούν επείγουσες περιπτώσεις, καθώς και να δημιουργούνται προστριβές στα φαρμακεία από την άρνηση των φαρμακοποιών να παραβούν το νόμο.
“Σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, η κατάσταση σαφώς έχει βελτιωθεί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για την τήρηση της νομοθεσίας, συνεχίζει να αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η έκδοση χειρόγραφων συνταγών-κυρίως από κλινικές και Τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης μας- που περιέχουν αντιβιοτικά και οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, ούτε δύνανται ούτε πρέπει να εκτελούνται. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί”, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο ΦΣΘ έχει στην κατοχή του τέτοιες χειρόγραφες συνταγές, τις οποίες έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Ταυτόχρονα έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στον Ιατρικό Σύλλογο, το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (3η και 4η ΥΠΕ) ζητώντας να ενημερώσουν τα μέλη τους για την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής. Δυστυχώς, όμως, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές χαρακτηρίζει απάνθρωπη την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που χρειάζονται αντιβίωση και υποχρεώνονται σε άσκοπες συνεχείς μετακινήσεις εξαιτίας όσων γιατρών παρανομούν, ειδικά την παρούσα κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας.
“Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ο νόμος ισχύει για όλους και όποιος παρανομεί οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μπει ένα τέλος στην παράνομη συνταγογράφηση αντιβιοτικών”, δηλώνει ο κ. Κιοσές».
Ο κ. Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews κάνει λόγο για «ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, κατά κύριο λόγο από νοσοκομεία και κλινικές σε εφημερίες. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε να γίνεται κατ’ εξακολούθηση, ταλαιπωρείται ο κόσμος εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης με τον κορωνοϊό να πηγαινοέρχεται μέχρις ότου να μπορέσει να εξασφαλίσει τη σωστή συνταγή. Τι να πω; Είναι μία κατάσταση η οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ώστε να ξέρουμε κι εμείς το τι θα κάνουμε. Εάν θα ζητάμε ιατρική ηλεκτρονική συνταγή ή εάν θα τελειώσει αυτή η ιστορία διαφορετικά. Δεν μπορεί ο γιατρός ανάλογα με το πόσο διαβάζει έναν νόμο ή το τι σκέφτεται την ώρα που γράφει τη συνταγή των αντιβιοτικών να τη δίνει χειρόγραφη. Ή ισχύει ο νόμος ή δεν ισχύει».
Ήδη το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ως Σύλλογος έχουν απευθυνθεί στους αρμοδίους τόσες φορές χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα είναι «όπως λέει ο κ. Ευγενίδης, ένα σοβαρό ζήτημα. Και γι’ αυτό επανερχόμαστε και θα επανερχόμαστε κάθε φορά που θα έρχεται στην επιφάνεια αυτό το θέμα. Κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να πουν ότι θα εφαρμόσουν το νόμο. Κι εάν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο αυτοί ας δώσουν τη θέση τους σε κάποιους άλλους να τον εφαρμόσουν ή να προσπαθήσουν εκείνοι. Δεν μπορεί να παρατηρείται σήμερα αυτό το φαινόμενο ενώ ο νόμος ισχύει από τον Σεπτέμβριο, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020».
Θέμα και με τα βραδυκίνητα Πειθαρχικά
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε απευθυνθεί για το θέμα με επιστολή του προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης (δες εδώ) ζητώντας να επιληφθεί του θέματος. Μάλιστα μαζί με την επιστολή, σημειώνει ο κ. Ευγενίδης, είχαμε στείλει και φωτογραφίες χειρόγραφων συνταγών με αντιβιοτικά. Γνωρίζουμε ότι η υπόθεση του Πειθαρχικού δεν είναι κάτι που προχωρά γρήγορα. Τα Πειθαρχικά έχουν αρκετές διαδικασίες, οπότε από εκεί δεν περιμένω κάτι άμεσο».
Ακόμη κι αν αυτό ισχύει γενικότερα, μοιάζει αδιανόητο για τη λειτουργία των Πειθαρχικών στο χώρο της Υγείας όπου θα έπρεπε οι διαδικασίες για τη διερεύνηση των υποθέσεων που παραπέμπονται να είναι ταχύτατες, χωρίς προσκόμματα. Δυστυχώς όμως αυτό είναι κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι ο κανόνας, τουλάχιστον σε μεγάλους Συλλόγους λειτουργών της Υγείας. Ο πρόεδρος κ. Ευγενίδης φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. «Και ο δικός μας χώρος στο θέμα του Πειθαρχικού πέρασε δυσκολίες. Άλλαξε ο νόμος δύο και τρεις φορές μέχρι να καταλήξουμε κάπου τέλος πάντων και αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον στο Σύλλογο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί το Πειθαρχικό αλλά εάν αναλογιστεί κανείς ότι εξετάζει υποθέσεις του 2012 και του 2013, καταλαβαίνετε πόσο πίσω έχουμε μείνει. Έρχεσαι σ’ ένα σημείο να πεις “τι υποθέσεις τώρα να εκδικάσω για κάτι που έγινε δέκα χρόνια πριν και δεν θυμάται κανείς το τι είχε γίνει τότε;”. Είναι πρόβλημα αυτό, υπάρχουν ευθύνες αλλά εν πάσει περιπτώσει, αυτό στο θέμα μας είναι το λιγότερο. Απλά έχοντας αυτήν την εμπειρία τι να περιμένουμε μετά από άλλους Συλλόγους;».
Η ουσία του προβλήματος ωστόσο δεν είναι στη λειτουργία των Πειθαρχικών, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη. Η τήρηση της νομοθεσίας έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τη συνείδηση του επαγγελματία υγείας, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. «Αρχικά να πούμε ότι οι ίδιοι οι γιατροί που συνταγογραφούν αντιβιοτικά σε χειρόγραφη συνταγή ακυρώνουν την ίδια τους τη θέση που λέει ότι “προστατεύουμε τον κόσμο από τον κορωνοϊό περιορίζοντας τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις σε χώρους όπου κάποιος μπορεί να μολυνθεί”. Ο ίδιος λοιπόν ο γιατρός που γράφει τη χειρόγραφη συνταγή με τα αντιβιοτικά και αναγκάζει τον ασθενή να πάει δύο και τρεις και τέσσερις φορές έως ότου αποκτήσει την ηλεκτρονική συνταγή για να πάρει το φάρμακό του, ακυρώνει την ίδια του την υπόσταση και μετά βέβαια έρχεται σε αντίθεση με όλη την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της νόσου. Όταν αναγκάζεις έναν άνθρωπο να κυκλοφορεί συνεχώς με μία άκυρη συνταγή στο χέρι, αυτό ουσιαστικά κάνεις. Και δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής αυτοί που το κάνουν αυτό δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται αυτό το βάρος της ευθύνης το οποίο σηκώνουν και προτιμούν να δώσουν σ’ ένα χαρτί μία συνταγή και να φύγει ο ασθενής παρά να κάνουν τη διαδικασία όπως προβλέπεται».
Σε ό,τι αφορά την πίεση χρόνου που επικαλούνται οι γιατροί των εξωτερικών ιατρείων και των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία ως αιτία που τους οδηγεί στο να προτιμούν να δώσουν χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών ο κ. Ευγενίδης θεωρεί ότι αυτά είναι δικαιολογίες καθώς δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γράψεις ηλεκτρονικά μία συνταγή απ’ ό,τι χειρόγραφα. Ο ίδιος χρόνος είναι. Δεν στέκει μία τέτοια δικαιολογία».
Γ. Κιοσές: Οι ελπίδες στους… ασθενείς
Δεν υπάρχουν άλλωστε δικαιολογίες όταν όπως λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΦΣΘ κ. Γιώργος Κιοσές «οι πελάτες που έρχονται μόνοι τους να ζητήσουν αντιβίωση έχουν μειωθεί και οι συνταγές είναι “αβέρτα”».
Τελικά, όπως φαίνεται να λειτουργούν σήμερα τα πράγματα σε σχέση με το θέμα των χειρόγραφων συνταγών αντιβιοτικών για τον κ. Κιοσέ «ίσως να είναι οι ασθενείς οι μόνοι που μπορούν να σώσουν την κατάσταση πιέζοντας τους γιατρούς και λέγοντάς τους “δώσε μου ηλεκτρονική, εάν δίνεις αντιβίωση”».
Για τον κ. Κιοσέ το πρόβλημα που δημιουργεί η χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιβιοτικών στους πολίτες που γίνεται πιο έντονο λόγω πανδημίας έχει να κάνει με δύο πράγματα: «Κοιτάξτε, εγώ νομίζω ότι είναι θέμα αδιαφορίας και θέμα ποινών, ότι δηλαδή κανένας δεν πρόκειται να τιμωρηθεί εάν δώσει χειρόγραφη συνταγή. Δεν ξέρω εάν υπάρχει τρόπος το κράτος να το ελέγξει αυτό. εμείς έχουμε στείλει στο υπουργείο όλες τις χειρόγραφές συνταγές που έχουμε σε φωτοτυπία. Από κει και πέρα…».
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο, dailypharmanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποια μέτρα στήριξης έρχονται με το νέο lockdown
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ