2021-02-21 08:32:17
Φωτογραφία για Κομβικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά cloud και data center διεκδικεί η Ελλάδα



 Δυναμικά στην παγκόσμια αγορά του cloud και των data centers μπαίνει η χώρα μας αυξάνοντας τις προοπτικές της να γίνει ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο. Κι αν για κάποιους η αρχή έγινε με την επένδυση της Microsoft, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που αναγνωρίζουν τα ελληνικά πλεονεκτήματα, προσβλέποντας μάλιστα αυτά να την μετατρέψουν σε κόμβο διασύνδεσης για την ευρύτερη περιοχή.

Νέα data centers ετοιμάζει η Lamda Hellix

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ακούει στην Lamda Hellix, την εταιρεία που εξαγοράστηκε τον Νοέμβριο του 2020 από την αμερικανικό κολοσσό της Digital Realty. Η Digital Realty, εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει κεφαλαιοποίηση 40 δισ. δολαρίων και ενεργητικό άνω των 35 δισ. δολαρίων ενώ οι πελάτες της ξεπερνούν τους 4.000 διεθνώς.

Όσο για την Lamda Hellix, να θυμίσουμε ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον διασυνδεδεμένους carrier-neutral παρόχους υπηρεσιών data center στην Ελλάδα και διατηρεί εδώ και χρόνια δύο κορυφαίων προδιαγραφών data centers στην περιοχή. Με την ανακοίνωση της εξαγοράς μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι η Lamda Hellix σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για την δημιουργία δύο ακόμα data centers στη χώρα μας, που θα ενώνουν ψηφιακά την Ελλάδα με την Αίγυπτο και την Β. Αφρική. Την ίδια περίοδο ο ιδρυτής και επικεφαλής της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, είχε αναφέρει ότι τα επόμενα 10 χρόνια οι επενδύσεις της εταιρείας μπορούν να φτάσουν αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν χθες όπου και παρουσιάστηκε το εμπλουτισμένο εταιρικό προφίλ της μετά και την εξαγορά. «Η Digital Realty σκοπεύει να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για την κατασκευή νέων world-class data centers σημαντικού μεγέθους. Η επένδυση αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας αναπτυξιακής στρατηγικής της και του οράματός της για τη δημιουργία «κόμβων διασύνδεσης» σε περιοχές όπου οι πελάτες χρειάζονται εύκολα προσβάσεις σε υπηρεσίες διασύνδεσης, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ευημερία των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων της» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Μέσω του αναπτυξιακού επενδυτικού πλάνου που ανακοινώθηκε μάλιστα και το οποίο περιλαμβάνει νέα, καινοτόμα data centers παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα, η Digital Realty στοχεύει στο να καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους πλέον ανερχόμενους και ισχυρούς περιφερειακούς «παίκτες» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειο καθώς και πύλη εισόδου στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη.

Στην απόφαση αυτή της αμερικανικής εταιρείας συνετέλεσε η στρατηγική τοποθεσία του Lamda Hellix Athens Data Center Campus, μαζί με τις νέες προγραμματισμένες επεκτάσεις του και τα οικοσυστήματα πελατών & παρόχων του, οι αυξανόμενες ευκαιρίες διασύνδεσης της περιοχής, καθώς και οι δρομολογούμενες σημαντικές επενδύσεις της Ελλάδας στους χώρους του 5G, του Cloud & Big Data, του AI, του ΙοΤ και του Industry 4.0. «Τα παραπάνω αποτέλεσαν για τη Digital Realty και τη Lamda Hellix σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου από κοινού να επεκτείνουν την παρουσία τους, αναδεικνύοντας την Ελλάδα, το σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, σε ένα regional hub για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στην περιοχή».

Η Ελλάδα η νέα Μασσαλία

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια το πιο ραγδαίως αναπτυσσόμενο Interconnection Hub της Ευρώπης, με 15 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και capacity 320 Tbps, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 21 έως το 2024 αγγίζοντας capacity έως και 750 Tbps είναι η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Τα υποθαλάσσια καλώδια που καταλήγουν απευθείας στη Μασσαλία συνδέουν 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους , σε 43 χώρες - με ένα σωρευτικό ΑΕΠ που ξεπερνά τα 20 τρισ. δολάρια, καταφέρνοντας έτσι να μετατρέψουν την Γαλλική πόλη σε κορυφαία ψηφιακή πύλη μεταξύ της Ευρώπης και των περιοχών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Αντίστοιχο ρόλο θα μπορούσε να διεκδικήσει και η χώρα μας αφού η γεωπολιτική της θέση αλλά και οι επικείμενες επενδύσεις για επέκταση των 7 υπαρχουσών γραμμών υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων, που δρομολογούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μπορούν να την καταστήσουν σημαντικό κόμβο διασύνδεσης. Σε αυτό συμβάλλει μάλιστα και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται ειδικά αυτή την περίοδο αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει ήδη μπει σε τροχιά. 

Την στροφή και τις δυνατότητες της χώρας επιβεβαιώνουν μάλιστα και άλλες εταιρείες που έχουν επενδύσει ή επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Οι υπόλοιποι παίκτες

Μια αντίστοιχα μεγάλη επένδυση που ξεκινά αυτή την περίοδο είναι κι αυτή της Microsoft. Ο αμερικανικός κολοσσός έχε προαναγγείλει την δημιουργία ενός data center region, δηλαδή 3 data centers τα οποία θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα. Η εν λόγω επένδυση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς ανέρχεται σε 400-500 εκατ. ευρώ και στόχος της είναι η κάλυψη διαφόρων οργανισμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που κάνουν αντίστοιχες κινήσεις ή που διατηρούν τέτοιες δομές ήδη στη χώρα μας.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Lancom, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα -μέσω του λογαριασμού της στο LinkedIn- ότι προχωρά στη δημιουργία του Balkan Gate I, ενός data center που θα βρίσκεται στην περιοχή του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το τρίτο data center της εταιρείας, το οποίο θα δημιουργηθεί σε ένα κτίριο 2.500 τ.μ. με δυνατότητες επέκτασης στα 10.000 τ.μ.

Κέντρα δεδομένων λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα και άλλες εταιρείες όπως ο όμιλος ΟΤΕ, η TI Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.

Το σίγουρο είναι ότι αν σήμερα η Ελλάδα υπολείπεται σε αριθμό data centers γειτονικών κρατών - σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Cloudscense, στη χώρα μας υπάρχουν 12 data centers (8 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και 1 στα Χανιά) όταν το αντίστοιχο νούμερο στη Βουλγαρία είναι 23, τα προαναφερθέντα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές αλλάζουν άρδην. 

Η συγκυρία άλλωστε για την μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο διασύνδεσης κρίνεται ιδανική αν σκεφτεί κανείς τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων που παράγονται παγκοσμίως, ο οποίος καθιστά την αποθήκευση κι αξιοποίησή τους βασική προτεραιότητα για αμέτρητους οργανισμούς, δημόσιους κι ιδιωτικούς. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τα δεδομένα ως τον νέο χρυσό ή το νέο πετρέλαιο, φέρνοντας την αποθήκευση κι αξιοποίησή τους στο προσκήνιο. 

Η υλοποίηση μάλιστα μεγάλων data centers στη χώρα μας αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες για τη διεθνείς διασυνδέσεις μέσω δικτυών κορμού (backbone) που βασίζονται σε οπτικές ίνες με πολλούς αναλυτές μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και εκεί σημαντικές ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ