Την ώρα που τα κοινωνικά κοινόβια ή αλλιώς «αυτόνομες» κοινότητες δείχνουν να κερδίζουν έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη, πολλοί αναρωτιούνται, αν θα δημιουργηθούν τέτοια κοινόβια μαζικά.
Την απάντηση δίνει ίσως ένας γιγάντιος εκτυπωτής τριών διαστάσεων που υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τις οικοδομικές εργασίες αντικαθιστώντας τα τούβλα με μπετόν.
Παλαιότερα τα σπίτια χτίζονταν πετραδάκι-πετραδάκι, αργότερα τούβλο προς τούβλο.
Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία SQ4D τύπωσε σε χρόνο-ρεκόρ μια μονώροφη κατοικία στο Κάλβερτον της Νέας Υόρκης, προκειμένου να κάνει επίδειξη της τεχνολογίας της σε αγοραστές σπιτιών, αλλά και στην βιομηχανία κατασκευών.
Τα θεμέλια, το έρεισμα και οι τοίχοι κατασκευάστηκαν από αλλεπάλληλα στρώματα τσιμέντου, χάρη σε έναν «εκτυπωτή» που μοιάζει με γερανογέφυρα.
«Δίνουμε οδηγίες στο μηχάνημα να ακολουθήσει το σχέδιο της κάτοψης σε κάθε πέρασμα» τόνισε, μιλώντας στο Reuters, ο Κιρκ Άντερσεν, υπεύθυνος εργασιών της SQ4D, προσθέτοντας:
«Πήραμε την ιδέα ενός πλαστικού εκτυπωτή 3D για οικιακή χρήση για να φτιάξουμε κάτι μεγαλύτερο που φτύνει τσιμέντο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για να κατασκευαστούν οι τοίχοι και περίπου οκτώ ημέρες για να τελειώσει ολόκληρο το σπίτι. Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, σε περίπτωση που υπάρχει πρόθεση να φτιαχτούν μαζικά (και με τα κατάλληλα χρώματα) κοινωνικά κοινόβια ή ακόμα και καμπς κορωνοϊού ή και κορωνοφυλακές, οι οποίες «ξεφυτρώνουν» ήδη σε χώρες, όπως η Γερμανία (ΕΔΩ).
Το κόστος είναι περίπου 30% μικρότερο, σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο αντίστοιχου μεγέθους, λέει η SQ4D.
Ο Άντερσεν παραδέχτηκε πάντως, ότι ορισμένοι οικοδόμοι και υποψήφιοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί με την ιδέα.
«Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει προετοιμαστεί για αυτή την αλλαγή στις κατασκευαστικές εργασίες», είπε, καταλήγοντας: «Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή».
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr