2021-02-26 21:29:04
Φωτογραφία για Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως ο ΕΜΑ

 



Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανάψει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το πράσινο φως στο εμβόλιο της Johnson & Johnson για την Covid-19. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου αυτού – τέταρτου κατά σειρά στην ΕΕ μετά από εκείνα των Pfizer / BioNTech, Μoderna και AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένεται στις 11 Μαρτίου σε μια σημαντική εξέλιξη για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στα κράτη-μέλη μετά τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων από παρασκευάστριες εταιρείες. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές του ΕΜΑ με τις ρωσικές Αρχές για το εμβόλιο Sputnik V και ίσως αρχίσουν σύντομα να παραλαμβάνουν τα σχετικά δεδομένα για την αξιολόγησή του.







Η Κομισιόν έχει πει ότι οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, που έκριναν πρόσφατα αποτελεσματικό και ασφαλές εμπειρογνώμονες της αμερικανικής ρυθμιστικής Αρχής FDA, αναμένονται στις αρχές Απριλίου κι ότι θα πυκνώσουν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδειξε χθες στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της συνόδου κορυφής στους Ευρωπαίους ηγέτες στοιχεία που προβλέπουν δραστική αύξηση των παραδόσεων εμβολίων τους επόμενους μήνες. Αν και ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, είπαν ότι δεν πείθονται για την αξιοπιστία τέτοιων προβλέψεων, μια ανεξάρτητη ανάλυση της ερευνητικής εταιρείας Airfinity Ltd, που εδρεύει στο Λονδίνο, δείχνει ότι οι προμήθειες σε εμβόλια της ΕΕ αρκούν για τον εμβολιασμό του 75% του ενήλικου πληθυσμού της Ένωσης μέχρι τα τέλη Αυγούστου. 

Εντείνεται η πίεση για επίσπευση της εκστρατείας εμβολιασμού στα κράτη μέλη



Το συμβόλαιο προαγοράς που συνήψε η ΕΕ με την Johnson & Johnson προβλέπει την προμήθεια εμβολίων για 200 εκατ. ανθρώπους με οψιόν για άλλες 200 εκατ. δόσεις. Στο μεταξύ ο ΕΜΑ συνεχίζει την αξιολόγηση των εμβολίων της CureVac και της Novavax. H Κομισιόν έχει συνάψει συμφωνίες αγοράς 225 εκατ. δόσεων από την πρώτη και ολοκλήρωσε τις διερευνητικές επαφές με τη δεύτερη για την προμήθεια 100 εκατ. δόσεων. Η αύξηση των παραδόσεων των ποσοτήτων εμβολίων μεταφέρει πλέον την πίεση στις κυβερνήσεις της ΕΕ για την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμών, τις καθυστερήσεις των οποίων απέδιδαν στην αργή διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τον ΕΜΑ και στις καθυστερήσεις παραδόσεων, τις οποίες διαχειρίζεται η Κομισιόν. 

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους ηγέτες δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διατεθεί στον πληθυσμό πάνω από 20 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν παραδοθεί στα 27 κράτη μέλη, εγείροντας έτσι αμφιβολίες για την ικανότητα των εθνικών υγειονομικών Αρχών να διαχειριστούν την προσδοκώμενη αύξηση των υπό παράδοση ποσοτήτων και να κινητοποιήσουν τους αναγκαίους μηχανισμούς για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και οι περιορισμοί στη χρήση του σε ηλικιωμένους πυροδότησαν σκεπτικισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία όπου παραμένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου εμβολίου. 

Η ΕΕ αγκομαχεί πίσω από Βρετανία, ΗΠΑ στην εκστρατεία εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΕ βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην εκστρατεία εμβολιασμού, έχοντας χορηγήσει μόλις 6,8 δόσεις ανά 100 άτομα κατά μέσο όρο, αν και τα στοιχεία ποικίλλουν από χώρα σε χώρα με τη Δανία να έχει χορηγήσει τετραπλάσιες σε σχέση με τη Βουλγαρία δόσεις ανά 100 άτομα αν και αμφότερες έχουν πρόσβαση στον ίδιο αριθμό εμβολίων αναλογικά με τους πληθυσμούς τους. 

Αν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί το 33% των εμβολίων που έχουν παραδοθεί στην ΕΕ, η Δανία αξιοποιεί κάθε δόση και σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων πολιτών της μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολύ νωρίτερα από τον πανευρωπαϊκό στόχο της 21ης Σεπτεμβρίου.



www.iefimerida.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ