Με το ξεκίνημα της πανδημίας η «δουλειά από το σπίτι» έγινε η νέα καθημερινότητα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους ανά τον κόσμο, καθώς η ανάγκη για αποστασιοποίηση και ασφάλεια ανάγκασε εργοδότες και εργατικό δυναμικό να επανεξετάσουν τον τρόπο εργασίας τους.
Η τεχνολογία και τα zoom meeting κέρδισαν το στοίχημα της εμπιστοσύνης και πλέον η «δουλειά από το σπίτι» έχει γίνει τηλεργασία... από οπουδήποτε.
Ο τρόπος που η πανδημία αναδιοργάνωσε τον τρόπο που δουλεύει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, είναι μία από τις πιο εμφανείς κληρονομιές που θα αφήσει πίσω της η κρίση στην υγεία, παρότι ακόμα δεν την έχουμε ξεπεράσει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στις ΗΠΑ, τα αλλεπάλληλα lockdowns έστειλαν όσους είχαν την οικονομική άνεση στα προάστια, όπου υπάρχει περισσότερος χώρος και μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων από ότι στις μεγαλουπόλεις. Ξαφνικά δημιουργήθηκαν νέες «εστίες» σε παραλιακές πόλεις ή κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, ακόμα και σε εξωτικούς προορισμούς. Αυτό βέβαια αφορά μόνο το ευκατάστατο κομμάτι του πληθυσμού.
Περιοχές όπως το Σαν Φρανσίσκο άρχισαν να «αδειάζουν» καθώς οι εργαζόμενοι των εταιρειών τεχνολογίας παίρνουν μετάθεση και δουλεύουν πλέον από περιοχές όπως το Ντένβερ, το Μαϊάμι και το Όστιν του Τέξας.
Η Silicon Valley αποτελεί εδώ και δεκαετίες το επίκεντρο της τεχνολογικής βιομηχανίας, ξεκινώντας από το 1983, όταν ο Μπιλ Χιούλετ και το Ντέιβιντ Πάκαρντ, της γνωστής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την επιχείρηση τους από ένα γκαράζ στο Πάλο Άλτο.
Όμως η πανδημία έπληξε σοβαρά την αγορά ακινήτων στην περιοχή, με τα ενοίκια να καταγράφουν διψήφια πτώση, σε σχέση με το 2019.
Εκτός των ΗΠΑ, η εικόνα είναι «μεικτή»
Στην Αυστραλία οι εργαζόμενοι «αναγκάστηκαν» να μεταφερθούν σε ημι-επαρχιακές περιοχές, ανεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων κατά 6,9% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στην Ευρώπη, τα «κλειστά» σύνορα μεταξύ κρατών και οι ταξιδιωτικές οδηγίες περιόρισαν τις μετακινήσεις πληθυσμού σε χώρες με πιο ειδυλλιακό κλιμα, με τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και σε τηλεργασία να επιλέγουν μετακινήσεις μόνο εντός συνόρων. Μία σημαντική εξαίρεση είναι η «επιστροφή» στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, πολλών ανθρώπων που εργάζονταν σε «ακριβότερες» δυτικές μεγαλουπόλεις, όπως το Λονδίνο, αντιστρέφοντας πολλά χρόνια εργασιακής μετανάστευσης.
Η τηλεργασία στην ΕλλάδαΣύμφωνα με την ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας, το 40% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί με τηλεργασία στην διάρκεια της πανδημίας.
Σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Οκτωβρίου του 2020, καταγράφονται οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους. insider.gr
Freegr network blog- News about pc, technology.