2012-06-25 14:32:02
Φωτογραφία για Αποκάλυψη-Το τουρκικό RF-4E λίγο πριν από την κατάρριψη είχε στόχο την Κύπρο!
Μια νέα εκδοχή του τι ακριβώς συνέβη με το τουρκικό φωτοαναγνωριστικό αεροσκάφος RF-4E έρχεται να ταράξει τα ύδατα και να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση της κατάρριψης του από τη συριακή αεράμυνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, καθώς έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», οι Τούρκοι φέρονται να είχαν αναθέσει την αποστολή κατασκόπευσης των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο της άσκησης «Δήμητρα», μιας μαζική Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), η οποία διαρκεί τέσσερις μέρες. Εχοντας ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε χθες. Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός εφέδρων και στόχο είχε τον έλεγχο του συστήματος διοικητικής μέριμνας της Εθνικής Φρουράς.

Το τουρκικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να πέταξε πάνω από την Κύπρο την ώρα που οι συμμετέχουσες μονάδες έβγαιναν από τα στρατόπεδά τους και κατευθύνονταν στους χώρους διασποράς. Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι στόχος ήταν να φωτογραφηθούν οι κινήσεις των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, ώστε να συλλέξουν πληροφορίες περί των δρομολογίων που θα ακολουθηθούν, συγκρίνοντάς το για παράδειγμα με το αντίστοιχο του περασμένου έτους στο πλαίσιο της άσκησης.


Στην περιοχή φέρεται, σύμφωνα και με το ενημερωτικό αμυντικό site defence-point.gr, να πετούσε και τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235, εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και παρακολούθησης, το οποίο εντοπίστηκε και δόθηκε εντολή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) για πλήρη σιγή ασυρμάτων, ενώ ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα προστασίας ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Εγκαταλείποντας την περιοχή, το τουρκικό RF-4E κινήθηκε ανατολικά και στο σημείο όπου εφάπτεται το κυπριακό με το συριακό FIR χάθηκε από τα ραντάρ. Λίγη ώρα αργότερα απέπλεε από την Αμμόχωστο τουρκική τορπιλάκατος, ενώ τουρκικά αεροσκάφη άρχιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή και οι Τούρκοι ζητούσαν άδεια από τους Σύρους να ξεκινήσουν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR).

Αν η συγκεκριμένη εκδοχή αληθεύει, τότε είναι πιθανόν όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ να αληθεύουν, τουλάχιστον σε έναν βαθμό. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι το τουρκικό αεροσκάφος πιθανόν να παραβίασε «για μια στιγμή» τον συριακό εναέριο χώρο εξαιτίας της μεγάλης του ταχύτητας. Οσο όμως πιθανό είναι αυτό, άλλο τόσο είναι και το ότι με την ευκαιρία οι Τούρκοι είχαν δώσει εντολή να «πάρει τη στροφή πιο ανοικτά» σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στη Συρία του Ασαντ.

Κατά συνέπεια, εάν επιθυμούν όλες οι πλευρές να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, η καταγραφή της πορείας του αεροσκάφους στα ραντάρ θα μας έδινε τις απαντήσεις που ψάχνουμε. Εάν βέβαια αποδεικνυόταν ότι το τουρκικό αεροσκάφος είχε πορεία προς την Τουρκία και «έκοψε δρόμο» παραβιάζοντας οριακά, στις παρυφές, τον συριακό εναέριο χώρο, ναι μεν η παραβίαση δεν αμφισβητείται, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για υπερβολική αντίδραση της συριακής αεράμυνας.

Αυτό που καταλογίζεται στην Τουρκία, δηλαδή την πρόθεση στην παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου με στόχο την αποστολή μηνύματος στο καθεστώς Ασαντ, θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύει και από την... ανάποδη: Οτι οι Σύροι έδειξαν «υπερβάλλοντα ζήλο» και ότι το αεροσκάφος δεν βρισκόταν μόλις ένα χιλιόμετρο από τις ακτές, όπως ειπώθηκε, αλλά περίπου 13 χιλιόμετρα, όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν πλέον. Στόχος ήταν να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς όσους απεργάζονται την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ, αν και οι εμφανείς προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση που καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες μάλλον δεν συνηγορούν προς αυτό. Εκτός κι αν το στράτευμα είναι ανεξέλεγκτο Βασίλης Θασίτης

εφημερίδα Δημοκρατία
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ