Δικαίωμα σε μια σειρά από επιδόματα αποκτούν αυτή τη χρονιά χιλιάδες νοικοκυριά: Στην «σκιά» της τεράστιας συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους -ελέω της πανδημίας- θα διαπιστώσουν ότι έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναστολών ή αναγκαστικού «λουκέτου», είτε καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τα οποία δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν λόγω των αποδοχών που δήλωναν στην εφορία κατά το παρελθόν ή θα δουν να αυξάνονται εκείνα που ήδη έπαιρναν.
Με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδομάτων να παραμένουν ίδιες με την περασμένη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους αν μη τι άλλο θα λάβουν και κάποια επιδόματα που πιθανόν... δεν περίμεναν από το Κράτος: Δικαιούχοι αναμένεται να καταστούν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι έχουν επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.
Αυξήσεις στο επίδομα τέκνων και νέοι δικαιούχοι
Ένα από τα επιδόματα που σίγουρα θα εισπράξουν φέτος αρκετές οικογένειες -που μέχρι πρότινος δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια για να το λάβουν- είναι το επίδομα τέκνων Α21: Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:
Για την Α κατηγορία:
Για την Β κατηγορία:
42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνοεπιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνοεπιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.Για την Γ κατηγορία:
28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνοεπιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνοεπιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.Το υψηλότερο ποσό του επιδόματος, δηλαδή αυτό της Α΄κατηγορίας χορηγείται σε οικογένειες με εισοδήματα ώς και 10.500 €, ενώ τα χαμηλότερα ποσά μπορούν να δοθούν ακόμη και σε κείνους που δηλώνουν οικογενειακές αποδοχές μέχρι 71.250 ευρώ. Οικογένειες που ήδη το λαμβάνουν, αλλά μοιραία θα «πέσουν» εισοδηματικά κλιμάκια, θα πάρουν αυξημένα επιδόματα.
Και επίδομα ενοικίου
Όσοι έχουν μισθωμένη την πρώτη κατοικία τους, φέτος μπορεί να πάρουν και μια βοήθεια από το Κράτος για να εξοφλήσουν το ενοίκιό τους: Αρκεί να πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, τα ποσά τα οποία προβλέπονται για το λεγόμενο Επίδομα Στέγασης είναι:
Το ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ/μήνα, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον:
Διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικίαΤο συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Ποια επιδόματα είναι... αφορολόγητα
Πολλά από τα επιδόματα, μάλιστα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ποια είναι αυτά;
1. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ, τις οποίες έλαβαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με καταγγελία από επιχειρήσεις - εργοδότες στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» περιοχές της χώρας
2. Η αποζημίωση για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
3. Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία οι οποίες δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα
4. Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες
5. Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19.
6. Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID 19 και η οποία δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα
7. Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και η οποία δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.
8. Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου
9. Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης.
10. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.
11. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής
12. Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, η μηναία σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα ομογενών προσφύγων, οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.α
13. Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ
14. Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων το οποίο δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
15. Οι αποζημιώσεις απόλυσης έως 60.000 ευρώ.
Πηγή
Eisodima.gr