Την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν εννιά στους δέκα μη μισθωτούς για το 2021. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από 1,157 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες επί συνόλου 1,287 εκατ. επέλεξαν να ενταχθούν στην 1η (επί συνόλου 7 ασφαλιστικών κατηγοριών, λαμβάνοντας υπόψη και την ειδική κατηγορία των νέων επαγγελματιών).
Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το 90% των επαγγελματιών (ασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ασφαλισμένων που εντάσσονται προαιρετικά σε ειδική κατηγορία) και των αγροτών (ασφαλισμένοι τέως ΟΓΑ) επέλεξε να καταβάλλει έως 220 ευρώ/μήνα και 123 ευρώ/μήνα (υπέρ της κύριας ασφάλισης, υγείας και ανεργίας) αντίστοιχα για όλο το τρέχον έτος.
Με άλλα λόγια, μόλις το 10% των μη μισθωτών δήλωσε ασφαλιστική κατηγορία από τη 2η έως την 6η, δηλαδή -σ' ό,τι αφορά τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες – θα πληρώσει μεταξύ 262 ευρώ/μήνα και 576 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για φέτος έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή ενώ βρισκόταν σε ισχύ το 2ο lockdown κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού με αιχμή την Αττική, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, και όλοι οι μη μισθωτοί έπρεπε να δηλώσουν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, την κατηγορία στην οποία θα ήθελαν να ενταχθούν. Όσοι δεν προέβησαν στις σχετικές ενέργειες, θα υπαγόντουσαν υποχρεωτικά στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
Στελέχη των Ταμείων ανέφεραν πως στην επιλογή αυτή (τάσεις της οποίας είχαν διαφανεί και πέρσι) της δεν βάραινε μόνο το γεγονός ότι οι κατώτερες εισφορές, όπως προβλέπονται από την 1η Ιανουαρίου του 2020, είναι υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά και η ύφεση στην οποία έχει ρίξει την ελληνική οικονομία η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Είναι γι' αυτόν το λόγο που, τα πρώτα στοιχεία εισπράξεων για το 2021, δείχνουν πως ένας στους έξι συνεπείς προς τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις επαγγελματίες σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορές φέτος.
Η "ακτινογραφία" των επιλογώνΣύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δήλωσαν (ή εντάχθηκαν υποχρεωτικά στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία) συναντάται στους αγρότες και το χαμηλότερο στους γιατρούς. Μεταξύ των επαγγελματιών, το υψηλότερο ποσοστό όσων δήλωσαν την κατώτερη "κλάση" συναντάται στους εμπόρους, βιοτέχνες και αυταπασχολούμενους (ασφαλισμένους ΟΑΕΕ).
Πιο αναλυτικά, εξαιρώντας τους αυταπασχολούμενους νέους επιστήμονες με έως 5 έτη ασφάλισης (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους), οι οποίοι έχουν προαιρετικά το δικαίωμα επιλογής της ειδικής "κλάσης" εισφορών (σ.σ. οποία προβλέπει εισφορές 126 ευρώ αντί για 220 ευρώ/μήνα), το ποσοστό ανά κατηγορία αυτασφαλισμένων με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (πάνω 1,69 εκατ.) που δήλωσε την κατώτατη "κλάση" διαμορφώνεται ως εξής:
-Το 68% των υγειονομικών (αυτασφαλισμένων τέως ΤΣΑΥ)
-Το 76% των μηχανικών (τέως ΤΣΜΕΔΕ)
-Το 82% των δικηγόρων (τέως ΤΑΝ)
-Το 87% των εμπόρων, βιοτεχνών κ.λπ. (τέως ΟΑΕΕ)
-Το 97% των αγροτών (τέως ΟΓΑ).
Δεδομένου πως οι αγρότες (πάνω από 442.000) αποτελούν το σχεδόν το 1/3 των αυτασφαλισμένων μη μισθωτών (πάνω από 1.287.000) και η συντριπτική πλειοψηφία τους (97%) επιλέγουν την κατώτερη "κλάση", το συνολικό ποσοστό των μη μισθωτών (δηλαδή τόσο των αγροτών , όσο και των επαγγελματιών και των επιστημόνων) που δηλώνουν την κατώτερη "κλάση" ανέβηκε σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που "συναντώνται" ακόμα και στη μεγαλύτερη ομάδα ασφαλισμένων μη μισθωτών, δηλαδή εκείνη των ελευθέρων επαγγελματιών (πάνω από 676.000).
Αν λάβει κανείς υπόψη, όμως, και τους πάνω από 88.000 αυταπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες με έως 5 έτη ασφάλισης, οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν στην ειδική κατηγορία -αν και μπορούσαν να ενταχθούν σε ανώτερη "κλάση" (σ.σ. πληρώνοντας π.χ. 220 ευρώ/μήνα ή και παραπάνω), τότε τα ποσοστά, ανά κατηγορία (τέως ΟΑΕΕ, τέως ΤΣΜΕΔΕ κλπ. πλην ΟΓΑ που δεν προβλέπει ειδική κατηγορία για νέους αγρότες) όσων επέλεξαν εισφορές από 220 ευρώ/μήνα και κάτω διαμορφώνονται ως εξής :
-Το 75% των υγειονομικών (τέως ΤΣΑΥ)
-Το 81% των μηχανικών (τέως ΤΣΜΕΔΕ)
-Το 87% των δικηγόρων (τέως ΤΑΝ)
-Το 91% των εμπόρων, βιοτεχνών κ.λπ. (τέως ΟΑΕΕ)
Πηγή (ΚΥ 14/3/21)
Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!