1. Ανοικτή επιστολή προς:
2. την Άννα Μασούτι, Πρόεδρο,
3. τη Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενική Διευθύντρια Βέρα Φιοράνι και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε,
4. το διοικητικό συμβούλιο της Τρενοσέ, το ΥΠΟΜΕΔΙ, το διοικητικό συμβούλιο της ΡΑΣ, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ, το διοικητικό συμβούλιο ΓΑΙΑΟΣΕ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ.
Με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της Τρενοσέ στη Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης στο νέο, ιδιωτικό πλέον, φορέα, η ημερομηνία αυτή είθισται να αποτελεί την ημερομηνία – αφετηρία ώστε ανά εξάμηνο να εκθέτουμε έναν απολογισμό των σιδηροδρομικών πεπραγμένων ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όσους σχεδιάζουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα άτυπο 6μηνιαίο «σιδηροδρομικό παρατηρητήριο», το οποίο στοχεύει και μόνον στη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Προσπαθώντας αρχικά να ιχνηλατήσουμε τις αλλαγές οι οποίες προέκυψαν στο διάστημα που μεσολάβησε από 14 Σεπτεμβρίου 2020 έως και 14 Μαρτίου 2021, επιχειρούμε να καταγράψουμε τόσο τις αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα το εν λόγω χρονικό διάστημα τις οποίες και διαγραμμίζουμε με «κίτρινο» όσο και τις θετικές, τις οποίες διαγραμμίζουμε με «πράσινο» ενώ όταν κατά την προσωπική μας κρίση η είδηση δεν συνιστά αρνητική ή θετική εξέλιξη διαγραμμίζεται με «γαλάζιο» (ουδέτερο):
· 1A
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_645.html
· 2Α. Δεν άντεξαν τα καινούργια σιδ/κά έργα στα έντονα καιρικά φαινόμενα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_942.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_401.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_764.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_648.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_189.html
· 3Α. Τα προβλήματα με τη λειτουργία των Α.Σ.Ι.Δ. παραμένουν, παρά την προσπάθεια για επίλυσή τους:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_281.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/blog-post_646.html
· 4A. Διαρκείς είναι οι μεταθέσεις στις ημερομηνίες έναρξης των νέων δρομολογίων με τους νέους ιταλικούς συρμούς τύπου «ασημένιου βέλους»: Στις 25 Μαρτίου 2021 ανακοινώθηκε η έναρξη του πρώτου δρομολογίου με τους νέους συρμούς, ωστόσο η μείωση του χρόνου από τις 4,5 ώρες στις 3 ώρες και 20 λεπτά προγραμματίζεται για τις αρχές του 2022, ενώ επενδύσεις πολλών εκ. € υποσχέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρενοσέ Φ. Τσαλίδης αλλά σε βάθος δεκαπενταετίας (συμπωματικά όσα χρόνια κρατάει η συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για εκτέλεση μεταφορικού έργου και χορήγηση για αυτόν τον σκοπό κρατικής οικονομικής ενίσχυσης 50 εκ. € κατ’ έτος):
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_701.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/etr-470-25.html#more
· 1θ. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο σιδ/κό δίκτυο έπειτα από πέντε ημέρες εντατικών εργασιών, η οποία είχε διακοπεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020 (μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»). Ωστόσο ο προβληματισμός για την ανεπαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση των νέων σιδηροδρομικών έργων παραμένει:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_763.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_750.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_957.htmlκαι
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_259.html
· 5Α. Δεν υπέστη βλάβη μόνο η σήραγγα του Όθρυος αλλά και άφησε «κουσούρια» σε ευρύτερα σημεία του κεντρικού σιδ/κού άξονα η κακοκαιρία του κυκλώνα «Ιανού»: εφαρμόζεται μονοδρόμηση στο τμήμα Λειανοκλάδι – Λάρισα, αναγκαστική κυκλοφορία με ντιζεοκίνηση αντί ηλεκτροκίνησης μεταξύ Λειανοκλαδίου – Παλαιοφαρσάλου, υποχρεωτικές βραδυπορίες σε τμήματα της γραμμής και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, παραμένει προσωρινά εκτός εμπορικής λειτουργίας ο σιδ/κός σταθμός Παλαιοφαρσάλου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Παλαιοφάρσαλος να τερματίζουν στη Λάρισα, σε αναστολή κυκλοφορίας παραμένουν τα δρομολόγια στο Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα, Αθήνα - Καλαμπάκα, Θεσσαλονίκη - Καλαμπάκα καθώς και τα δρομολόγια στο τμήμα Λειανοκλάδι – Στυλίδα, ενώ τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1520 - 21 δεν διέρχονται των σιδ/κών σταθμών Μπράλου, Αμφίκλειας, Λιλαίας (παλαιά γραμμή), μέχρι νεοτέρας:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_431.html
· 6A. Παράπονα εκφράζουν πολλοί εκ των επιβατών του «προαστιακού» μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας για την υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών (μεταφορά των σύγχρονων συρμών του προαστιακού Θεσσαλονίκης – Λάρισας «Desiro» στην Αττική, τα δρομολόγια του προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκη καλύπτονται πλέον με αμαξοστοιχίες της προηγούμενης πεντηκονταετίας(!), ελαττώθηκαν σε αριθμό, από τα 12 δρομολόγια ημερησίως προς Θεσσαλονίκη, μόνο τα 3 διενεργούνται με σύγχρονους συρμούς, καταργήθηκε και το πρωινό δρομολόγιο προς Βόλο, οι παλαιοί αυτοί συρμοί δεν σταθμεύουν στις αποβάθρες του σταθμού της Λάρισας, οι οποίες εξυπηρετούσαν τα τρένα του προαστιακού, αλλά στην 6η γραμμή (!), όπου ουσιαστικά δεν υφίσταται πλατφόρμα επιβίβασης και οι επιβάτες αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται διασχίζοντας τις γραμμές πέρα από κάθε έννοια ασφάλειας. Αυτό συμβαίνει διότι μόνο από εκείνη τη γραμμή μπορεί η μηχανή του τρένου να κάνει τον απαιτούμενο ελιγμό (αλλάζοντας γραμμή) για να εκτελέσει το δρομολόγιο με αντίστροφη πορεία:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_128.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_49.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_736.html
· 7Α. Δεν θα αποκατασταθούν ούτε πολύ εύκολα ούτε πολύ γρήγορα οι βλάβες στο σιδ/κό δίκτυο τις οποίες προκάλεσε ο επονομαζόμενος μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ο ΟΣΕ: Συγκεκριμένα, στη γραμμή Λιανοκλάδι – Λάρισα δόθηκε μεν σε κυκλοφορία την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 η γραμμή ανόδου στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα, έως τις 4 Οκτωβρίου 2020 προβλέπεται να δοθεί και η γραμμή ανόδου στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός, οπότε θα υπάρχει πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας και στις δύο γραμμές. Συνεχίζονται οι εργασίες στον υποσταθμό Παλαιοφαρσάλου, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροκίνηση, άνευ όμως ανακοίνωσης σχετικού χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης της βλάβης. Στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές τμηματικά σε 2500 μέτρα γραμμής, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, η αποκατάσταση προβλέπεται να γίνει έως εξής: η κυκλοφορία στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καρδίτσα προβλέπεται να έχει αποκατασταθεί έως την Παρασκευή 9.10.2020,στο τμήμα Καρδίτσα – Καλαμπάκα έως το Σάββατο 31.10.2020. Κανένα χρονοδιάγραμμα ούτε και λεπτομέρειες για τις βλάβες που υπέστη το σιδ/κό δίκτυο στις τοπικές γραμμές Τιθορέα – Λιανοκλάδι (μέσω Μπράλου) και Λιανοκλάδι – Στυλίδα, δεν ανακοινώθηκε, αλλά απλώς ο ΟΣΕ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έχουν υποστεί και αυτές σοβαρές ζημιές σε διάφορα τμήματα», «ολοκληρώνονται οι μελέτες» και «ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης για την επαναλειτουργία τους»:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_724.html
· 8Α. Δωρεάν χορήγηση «άχρηστων σιδηροτροχιών», έχει ως θέμα ημερήσιας διάταξης ο ΟΣΕ, χωρίς να μας ενημερώσει ούτε τον παραλήπτη ούτε και την ποσότητα. Αμέλεια ή κουτοπονηριά; Πόσο αθώο ή πόσο ένοχο μπορεί να είναι ένα τέτοιο θέμα και με αυτήν τη διατύπωση, ημερησίας διάταξης του ΟΣΕ;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_973.html
· 9Α. Σε Φ/Β πάρκα μετατρέπουν τους σταθμούς του Μετρό στη Σαγκάη, ενώ η Γαιαοσέ (και το Αττικό Μετρό) ουδεμία ανάγκη επένδυσης σε Φ/Β και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά δεν διαβλέπουν για τους σιδ/κούς σταθμούς και τις εκτάσεις που βρίσκονται στην κατοχή τους:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_261.html
· 10Α. «Είναι σε σύσκεψη»: απαντά μονότονα και διαρκώς στο τηλέφωνο η γραμματεία του Δ/ντος Συμβούλου της Τρενοσέ, Φίλιππα Τσαλίδη στον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, στις αμέτρητες φορές κατά τις οποίες επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, για την επαναλειτουργία του Προαστιακού Πάτρας, όχι μέχρι τα Καμίνια, αλλά μέχρι την Κάτω Αχαΐα, όπως λειτουργούσε πριν την επιβολή «καραντίνας», ως επιβολή μέτρου για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωναϊού. Είχαν προηγηθεί και τέσσερις επιστολές του Αντιπεριφερειάρχη προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την τελευταία στις 7 Αυγούστου 2020, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_14.html
· 11Α. Σήκωσε μεν το γάντι η Τρενοσέ, το οποίο «πέταξε» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος με όσα δήλωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ο ίδιος προσωπικά προκειμένου η σιδ/κή γραμμή να λειτουργήσει τουλάχιστον από Πάτρα έως Κάτω Αχαΐα, αλλά η απάντηση «περί βραδυπορείας η οποία ισχύει από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, έπειτα από συμβάν με δυστύχημα», μόνο θυμηδία προκαλεί. Καλά, σαράντα χρόνια δεν μπορούν οι εν Ελλάδι σιδ/κές εταιρίες να επιλύσουν ένα ζήτημα βραδυπορείας στο ελληνικό σιδ/κό δίκτυο;;;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_94.html
· 2θ. Όχι δεν είναι ψέμα! Η Τρενοσέ ξεκίνησε τα έργα βελτίωσης των μηχανοστασίων και αμαξοστασίων της πρώην Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. στη Θεσσαλονίκη. Μένει να δούμε και εμπράκτως εάν όντως επένδυσε τα χρήματα τα οποία υποσχέθηκε ότι θα επενδύσει και σε ποιο βαθμό ανακαινίσθηκαν τα μηχανοστάσια και αμαξοστάσια:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_169.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_56.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_97.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/etr-470_22.html
· 3θ. Ίσως η πιο σημαντική θετική είδηση του εξαμήνου: Υπογράφηκε την Παρασκευή 2-10-2020 μεταξύ του ΟΣΕ της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ Ιδιωτικό Συμφωνητικό, για την κατασκευή του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης των εγκαταστάσεων της παραπάνω εταιρείας με το υφιστάμενο κεντρικό σιδ/κο δίκτυο ΠΑΘΕΠ στην περιοχή του Ισθμού. Οι μελέτες και το έργο θα χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και το έργο είναι προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ και αφορά στην κατασκευή νέας σιδ/κής γραμμής (υποδομής και της επιδομής) μήκους 9.0 km εκ των οποίων τα 2.5 km θα είναι διπλή γραμμή, με ανακατασκευή του σιδ/κου σταθμού Καλαμακίου και ένα νέο σιδ/κο Σταθμό στα Διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_32.html
· 1Ουδ. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί η είδηση ως «θετική» ή ως «αρνητική», καθότι η αξιολόγηση ενός νέου προσώπου στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Δ/ντος Συμβούλου στον ΟΣΕ μπορεί να γίνει με αξιόπιστα αποτελέσματα μόνον σε βάθος χρόνου: εγκρίθηκε από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής η πρόταση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τον διορισμό του Σπυρίδωνα-Κλέαρχου Πατέρα, στη θέση του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_83.html
· 12Α. Παράταση για την υποβολή πρότασης σχετικά με το έργο της τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν τη Λάρισα, ζήτησε και έλαβε ο ΟΣΕ κι ενώ είχε διορία κατάθεσης προσφορών μέχρι την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, ο Οργανισμός αιτήθηκε μικρή παράταση καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η μελέτη θορύβου. Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 6.000.000 ευρώ και σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρόσκλησης που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός προς τον ΟΣΕ «η δράση αφορά στην κατασκευή ηχοπετασμάτων συνολικού μήκους 9,5 χιλιομέτρων σε τμήματα των γραμμών του σιδηροδρομικού ΠΑΘΕ που διέρχεται από την πόλη της Λάρισας και στα οποία σήμερα δεν υπάρχει περίφραξη. Το μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου περιοχής εργασιών είναι 5 χιλιόμετρα». Η δράση σύμφωνα με την πρόσκληση του Περιφερειάρχη, στοχεύει στην αύξηση επιπέδου ασφαλείας των κατοίκων καθώς επίσης και στη μείωση της όχλησης λόγω του θορύβου από τις συχνές διελεύσεις των συρμών. Αντίθετα ο ΟΣΕ διαβεβαίωσε ότι παρά τη μικρή αυτή καθυστέρηση διαδικασία «προχωράει κανονικά» και ότι το έργο «θα παραδοθεί εντός της προγραμματικής περιόδου»:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_55.html
· 13Α. Χωρίς τέλος είναι τα προβλήματα στην υποδομή των ελληνικών σιδηροδρόμων, τα οποία προκαλούν διαρκώς καθυστερήσεις και ενίοτε ματαιώσεις δρομολογίων:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_7.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_62.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_12.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/09/blog-post_300.html#more
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_48.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/blog-post_43.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/1591.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/blog-post_37.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/blog-post_711.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/01/blog-post_787.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/blog-post_674.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/blog-post_831.html
· 4θ. Αν και αποφεύγω να συμπεριλαμβάνω στις εξαμηνιαίες εκθέσεις αναγγελίες κατασκευής σιδ/κών έργων, παρά μόνο όταν αυτά φτάσουν στο στάδιο της δημοπράτησης, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει μια εξαίρεση για το γεγονός ότι η ΕΡΓΟΣΕ έχει θέσει στόχο υπογραφής συμβάσεων μεγάλων σιδ/κών έργων συνολικού προϋπολογισμού 368 εκατ. € στις προσεχείς 100 ημέρες (Οκτώβριος 2020 έως Ιανουάριος 2021). Εξ αυτών 262 εκατ. € πρόκειται να δημοπρατηθούν, ενώ 5 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 106 εκατ. € περιμένουν στη σειρά για υπογραφή. Πρόκειται για τα εξής έργα: α. Ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, τηλεπικοινωνίες και ETCSLevel1 στην υφιστάμενη γραμμή Λάρισα-Βόλος, με αναβάθμιση της γραμμής στο τμήμα ΣΣ Λατομείου-ΒΙΠΕ-ΣΣ Βόλου, προϋπολογισμού 66 εκατ. €, β. Σηματοδότηση και ETCS Level1 στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη (μέσω νέας παραλλαγής στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη και αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης, προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ), γ. Β΄ φάση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών και σύνδεση με το μετρό, προϋπολογισμού 40 εκατ. €, δ. Νέα διπλή γραμμή Αίγιο-Ρίο (επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, σταθμοί), προϋπολογισμού 110 εκατ. €, εντός Ιανουαρίου 2021, ενώ «πέφτουν» οι υπογραφές σε πέντε συμβάσεις: ε. Υπολειπόμενα έργα υποδομής, επιδομής (υφίστανται υπολειπόμενα έργα;;;), σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σηράγγων (υφίστανται στις σήραγγες υπολειπόμενα έργα;;;) για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, προϋπολογισμού 27 εκατ. €, στ. Ηλεκτροκίνηση γραμμής στο Κιάτο-Ροδοδάφνη, προϋπολογισμός 30 εκατ. €, ζ, Εκσυγχρονισμός σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και ATCSLevel1 σε τμήματα του Αθήνα-Θεσσαλονίκη (σε ποια τμήματα;;;) (πλην Τιθορέα-Δομοκός), προϋπολογισμού 13 εκατ. €, η. Ολοκλήρωση (δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η γραμμή;;;) της νέας διπλής, ηλεκτροδοτούμενης γραμμής στο Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, η. Τετραπλός σιδηροδρομικός διάδρομος από ΣΣ Αθηνών ως Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποίηση στα Σεπόλια, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ (δεν κατασκευάζεται το έργο αυτό;;;;), θ. εντός των επόμενων 100 ημερών πρόκειται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγραμματισμού της νέας γενιάς σιδηροδρομικών έργων, των διαδικασιών ωρίμανσης, τον χρονοδιαγραμμάτων, των πηγών χρηματοδότησης και των πιθανών κινδύνων για τα διαστήματα 2020-2023 και 2021-2030, με σχέδιο διαχείρισης κινδύνων:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_0.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_87.html
· 5θ. Παράδοση της σηματοδότησης και έναρξης λειτουργίας στις 15 Οκτωβρίου 2020 υπόσχεται η Εργοσέ στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο του σιδηροδρομικού δικτύου. Να δούμε αν θα επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_74.html
· 14Α. Σε (απλές και μόνο) συστάσεις προέβη η ΡΑΣ στην Τρενοσέ, στη σχέση της με τις άλλες σιδηροδρομικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε τομείς που αφορούν στο κόστος συντήρησης των σιδηροδρομικών οχημάτων από την πρώην Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. η οποία από καιρού έχει συγχωνευτεί με την Τρενοσέ και στη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς «διακρίσεις» και «αποκλεισμούς»:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/rail-cargo-logistics-goldair.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_933.html
· 15Α. Κάκιστη (ελεεινή είναι ο ακριβέστερος όρος) είναι η εικόνα πολλών σιδ/κών σταθμών στο περιφερειακό σιδ/κό δίκτυο (σ.σ.: και όχι μόνο στο περιφερειακό σιδ/κό δίκτυο), δεν προσφέρουν κανενός είδους φιλοξενία στους σιδ/κούς επιβάτες, μάλλον τους αποτρέπουν να χρησιμοποιήσουν ως μέσο μεταφοράς τον σιδηρόδρομο, ενώ σε σχέση με τα σιδ/κά κτήρια, μερικά εξ αυτών αποτελούν ιστορικά μνημεία και μνημεία του νεότερου πολιτισμού. Κατά τα λοιπά παρουσιάζει αυξημένα κέρδη η Γαιαοσέ:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_547.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_570.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_68.html
· 16Α. Οικονομικό… αλαλούμ στη Γαιαοσέ και στον ΟΣΕ: κέρδη εμφανίζει η Γαιαοσέ, αλλά δεν εισπράττει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ γιατί η πρώτη αμφισβητεί τις «επιπλέον έξτρα τιμολογήσεις συντήρησης» της πρώην ΕΕΣΣΤΥ (η οποία ήδη έχει εξαγοραστεί από την Ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ) προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και συγκεκριμένα τιμολόγιο το οποίο έχει εκδώσει την 31η/12/2019 (!) ο τομέας συντήρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνολικού ποσού 10.529.786,12 € προς την ΓΑΙΑΙΟΣΕ, με την αιτιολογία της τιμολόγησης συμπληρωματικής συντήρησης.
Από την άλλη, το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό του ΟΣΕ παλαιότερα, από τα αρχεία του Οργανισμού είχε αποτιμηθεί στα 1,2 δίς €. Ο ΟΣΕ σε προηγούμενες χρήσεις προέβη σε μείωση του χρέους της προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 503 εκ. €, λόγω μεταβίβασης αντίστοιχης αξίας τροχαίου υλικού μέχρι και την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2019.
Όμως,σύμφωνα με το από 06/07/2020 διαβιβαστικό των εκθέσεων καταγραφής και αξιολόγησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ, η εμπορική αξία του μεταβιβασθέντος τροχαίου υλικού υπέστη και νέα μείωση οριζόμενη στο νέο ποσό των 310 εκ. €. Η νέα μειωμένη εμπορική αξία του τροχαίου υλικού, στο ποσό των 310 εκ. € από την προηγούμενη ορισθείσα των 503 εκ. € μπορεί να έχει άμεση επίπτωση και συγκεκριμένα στη μείωση των εσόδων της ΓΑΙΑΟΣΕ (Ελληνικού δημοσίου):
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/2019.html
· 17Α. «Βαρύς» ο κορωναϊός! Διακόπτει η Τρενοσέ το ζεύγος δρομολογίου Θεσ/κη – Σέρρες, Σέρρες – Θεσσαλονίκη με αφορμή το «λοκντάουν» στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Θεσσαλονίκης. Μα γιατί; Αφού άδειο πήγαινε και πριν, άδειο θα πηγαίνει και μετά:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_72.html
· 18Α. Μεγάλη… «συμπάθεια» φαίνεται ότι έχει η Τρενοσέ στον άξονα Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης αφού μετά την κατάργηση του δρομολογιακού ζεύγους Θεσ/κη – Σέρρες, Σέρρες – Θεσσαλονίκη και με αφορμή την έξαρση στα κρούσματα του κορωναϊού, κατάργησε και τα δρομολόγια (σιδ/κά και λεωφορειακά) μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_78.html
· 19Α. Μεγάλη… «συμπάθεια» φαίνεται ότι έχει η Τρενοσέ και στο θεσσαλικό σιδ/κό δίκτυο: σε άμεσο χρόνο διέκοψε τα δρομολόγια μεταξύ Λάρισας – Βόλου και λίγο αργότερα τα δρομολόγια Αθήνα – Καλαμπάκα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/30.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/884-885.html
· 6θ. Πλήρης η αποκατάσταση του σιδ/κού δικτύου και μετά την παρέλευση 1,5 μήνα, από τις καταστροφές τις οποίες προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» στα μέσα Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση την ορεινή σιδ/κή γραμμή Τιθορέα – Μπράλος – Λιανοκλάδι, για την τύχη της οποίας ουδέν μας πληροφορεί ο ΟΣΕ:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/10/blog-post_671.html
· 20Α. Άλλη μια «παγκόσμια πρωτιά» για την Τρενοσέ: Από τη μια κόβει δρομολόγια λόγω μείωσης του επιβατικού κοινού εξαιτίας του πρόσφατου λοκντάουν για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid19,αλλά αρνείται να ενισχύσει τα δρομολόγια στα οποία υπάρχει υψηλή επιβατική κίνηση και το πρόστιμο να μην «κόβεται» στο διαχειριστή αλλά στον υπάλληλο ελεγκτή(!), ο οποίος αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τους ταλαίπωρους τους επιβάτες στις αποβάθρες:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_49.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_90.html
· 7θ. Υπογράφηκε τελικά το έργο για την ανακατασκευή της επιδομής της σιδ/κής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία, ύψους 2,3 εκ. €. Ποια είναι η στοχοθεσία του έργου; α. η (αόριστη) βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αύξηση των δρομολογίων στην υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή (χωρίς να διευκρινίζει από πόσα σε πόσα). Έχουμε και λέμε λοιπόν: α. προβλέπεται νέα διαμόρφωση στις αποβάθρες σταθμών/στάσεων, β. ασφαλτόστρωση ισόπεδων διαβάσεων (και όχι τοποθέτηση συνθετικού τάπητα), γ. εγκατάσταση έντεκα Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) που θα εξασφαλίσουν την ομαλή κυκλοφορία των διερχόμενων συρμών και οχημάτων σε κύριους οδικούς κόμβους, δ. θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης - βελτίωσης της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής (χωρίς να περιγράφεται τι ακριβώς θα γίνει στην επιδομή και σε ποιο μήκος), ε. θα γίνει συντήρηση της γέφυρας του ποταμού Ενιπέα καθώς και της γέφυρας στην περιοχή Στρέφη, στ. κατά την διάρκεια των εργασιών δεν θα υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.311.156,34 ευρώ με χρηματοδότηση 100 % από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Το έργο φυσικά υπολείπεται κατά πολύ των αρχικών εξαγγελλομένων: α. επέκταση της σιδ/κής γραμμής έως κρηπιδώματος του λιμένος Κατακόλου για την απρόσκοπτη επιβίβαση των τουριστών κρουαζιέρας, β. αντικατάσταση της επιδομής της σιδ/κής γραμμής για την άρση των βραδυπορειών και τη μείωση του χρόνου ταξιδιού, γ. περίφραξη της σιδ/κής γραμμής σε επιλεγμένα σημεία για την αύξηση της ασφάλειας και της ταχύτητας, δ. εγκατάσταση συστημάτων ενημέρωσης εντός των συρμών οι οποίοι θα πληροφορούν τους τουρίστες για την τοποθεσία της Αρχαίας Ολυμπίας. Το έργο δεν προέβλεπε, αλλά θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει στο έργο: α. αποκατάσταση των δευτερευουσών γραμμών και των κλειδιών/ψαλιδιών των σιδ/κών σταθμών α. Κατακόλου, β. Πύργου (αν απαιτείται), γ. Αλφειού, δ. Πελόπιου, ε. Ολυμπίας. Εγκατάσταση συστήματος τηλεδιοίκησης / σηματοδότησης (είναι μόλις πέντε σιδ/κοί σταθμοί και δυο μόλις σιδ/κές γραμμές ανά σιδ/κό σταθμό):
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/23.html
· 21Α. ‘Έπειτα από πολλούς μήνες απόλυτης σιγής για τα αίτια της παύσης των σιδ/κών έργων της σύνδεσης της πόλης του Λουτρακίου με τη νέα ηλεκτροκινούμενη, διπλή σιδ/κή γραμμή υψηλών ταχυτήτων ΣΚΑ – Κορίνθου και το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου πληροφορούμαστε ότι έχουν συγκεντρωθεί 169 υπογραφές πολιτών από την περιοχή «Λειβαδάκι» Λουτρακίου σε κοινό εξώδικο για την προστασίατων περιουσιών τους, το οποίο απευθύνεται στην τοπική δημοτική αρχή για τηδιενέργεια Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο θέμα της διέλευση του προαστιακού. Και διερωτώμαι: η γραμμή του προαστιακού δεν «πατάει» πάνω στο ίχνος της προϋπάρχουσας μετρικής γραμμής; Πως και γιατί έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού η γραμμή είναι κατά πολύ αρχαιότερη των οποιωνδήποτε κατοικιών μπορεί να κατασκευάστηκαν μεταγενέστερα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_445.html
· 8θ. Η πρωτοβουλία πολιτών & φορέων για τον προαστιακό του Λουτρακίου, με την από 8/9/2020 ανακοίνωσή της, απαντά στην βιτριολική(!) διάθεση των λίγων εναπομεινάντων ιδιοκτητών ακινήτων και γης από την περιοχή «Λειβαδάκι» Λουτρακίου «να σεβαστούν την πολεοδομική νομιμότητα του νέου σχεδίου πόλης ιδιοκτητών στο “Λειβαδάκι” Λουτρακίου, να σταματήσουν να επινοούν πλασματικά προβλήματα, να εγκαταλείψουν τα καπρίτσια, παριστάνοντας τους “ενιστάμενους”, διότι η συνεργασία τους, δια της παραχώρησης από μέρους τους των προβλεπόμενων μέτρων από τις ιδιοκτησίες τους στο Δήμο, είναι μονόδρομος, προκειμένου να κατασκευαστεί τμήμα της ανατολικής πλευράς της οδού Κορίνθου για την δικιά τους εξυπηρέτηση». Επίσης ενημερώνουν όλους ανεξαιρέτως τους τους πολίτες του Λουτρακίου, ότι «το έργο του προαστιακού κατασκευάζεται με το γράμμα του νόμου, έχει κερδίσει όλες τις δικαστικές μάχες, δεν έχει σταματήσει στιγμή, εποπτεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, όπως είναι η διεύθυνση τεχνικών έργων , αλλά και η ΕΡΓΟΣΕ, εξελίσσεται κανονικά, με βάση το ΓΠΣ Λουτρακίου, τις εγκεκριμένες μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα οποία, θα παραδοθεί εντός του 2021»! Μακάρι, από το στόμα τους και στου Υψίστου το ους:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/2021_25.html
· 9θ. Αν και αποφεύγω να συμπεριλαμβάνω στις εξαμηνιαίες εκθέσεις αναγγελίες κατασκευής σιδ/κών έργων, παρά μόνο όταν αυτά φτάσουν στο στάδιο της δημοπράτησης, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει μια εξαίρεση για το γεγονός ότι συγκεκριμένο έργο είναι πολύ αναγκαίο εξαιτίας των πολλών ατυχημάτων και δυστυχημάτων τα οποία λαμβάνουν χώρα στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου: ο ΟΣΕ να είναι σε φάση ολοκλήρωσης της μελέτης που αφορά την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου με έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ: η συγκεκριμένη μελέτη περνά πλέον στην τελική φάση με το έργο να δημοπρατείται το πρώτο τρίμηνο του 2021 (μένουν λίγες μέρες μέχρι τη λήξη του χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάτι) και με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών, περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής που είναι ανενεργή σχεδόν μια δεκαετία μέχρι και τον Πύργο προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ στην οποία συμπεριλαμβάνεται: α. η ανακαίνιση των επτά σταθμών από την Κάτω Αχαΐα και συγκεκριμένα τους σταθμούς στο Λάππα, τη Βάρδα, τα Λεχαινά, την Ανδραβίδα, τα Καβάσιλα, τη Γαστούνη και την Αμαλιάδα συνολικού μήκους 77 χιλιομέτρων. Σε όλο το δίκτυο θα υλοποιηθεί ανακαίνιση της υποδομής και θα γίνει αντικατάσταση στρωτήρων από ξύλινους που είναι τώρα σε τσιμεντένιους. Επιπλέον θα τοποθετηθούν εξήντα τέσσερα αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων και η διάρκεια της διαδρομής θα είναι μία ώρα και προβλέπεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις – Ήδη τα 16 εκ. ευρώ υπάρχουν διότι για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση της υπάρχουσας μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής απαιτούνται 45 εκ. ευρώ από τα οποία ο ΟΣΕ έχει ήδη τα 16 εκ. ευρώ και στόχος του Οργανισμού είναι μέχρι τέλος του 2020 να έχουν εξασφαλιστεί και τα υπόλοιπα 29 εκ. ευρώ έτσι ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση το πρώτο τρίμηνο του 2021 και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί το επιπλέον ποσό το έργο θα ξεκινήσει σε Α΄φάση και στη συνέχεια μέσα από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα θα αναζητηθεί και το υπόλοιπο ποσό, το οποίο θα απορροφηθεί στη Β΄ φάση. Στα πλάνα του ΟΣΕ είναι να συνδεθεί η γραμμή με το λιμάνι της Κυλλήνης μέσω του σταθμού Καβασίλων, κάτι που θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής καθώς ο ταξιδιώτης θα μπορεί με το τραίνο από την Αθήνα να ταξιδέψει στην Κυλλήνη και μετά με καράβι για τα νησιά του Ιονίου. Στόχος είναι να μη χαθεί και άλλος χρόνος για την Ηλεία και να επισπευθούν οι διαδικασίες για να έχουμε τραίνο το α΄ εξάμηνο του 2023. Αξίζει να τονιστεί ότι η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η επαναλειτουργία της υπάρχουσας μετρικής γραμμής δεν ακυρώνει τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής, ένα έργο πολύ σημαντικό και χρονοβόρο, καθώς απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση της μελέτη, τις απαλλοτριώσεις που θα γίνουν και ότι άλλο προκύψει από τεχνικής και πρακτικής πλευράς, έργο προϋπολογισμού 500 εκ. ευρώ που μέχρι να υλοποιηθεί μπορεί και να περάσουν 8 με 10 χρόνια, ενώ η αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής θα έχει δοθεί σε λειτουργία μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2023:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/47700000.html
· 10θ. Στα χέρια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, παραδόθηκε χθες Τρίτη 15.11.2020 η ολοκληρωμένη μελέτη για την οριστική παρέμβαση, ανακατασκευή, συντήρηση και ασφάλεια της γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, η οποία προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει. Στη σύσκεψη μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι αντιπεριφερειάρχες και οι σύμβουλοι από τις Π.Ε. Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και σε αυτήν έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει πίστωση 15.000.000 ευρώ, για την γρήγορη επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου. Η μελέτη προβλέπει την δημιουργία άνω των 80 ισόπεδων αυτόματων διαβάσεων, επιτηρούμενων από ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και την κατασκευή νέου σταθμού στο Χιλιομόδι. Ο προβλεπόμενος χρόνος του δρομολογίουεκτιμάται σε 56 πρώτα λεπτά από την Κόρινθο στο Άργος και 1 ώρα και 5 πρώτα λεπτά ο αντίστοιχος από την Κόρινθο στο Ναύπλιο, χρόνοι οι οποίοι κρίνονται ικανοποιητικά ανταγωνιστικοί. Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας και του υπόλοιπου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής, από το Άργος μέχρι την Καλαμάτα, καθώς και η δυνατότητα που θα παρέχει για τη διασύνδεση των ΒΙΠΕ Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Μελιγαλά και Σπερχογείας, ενώ θα εκτιμηθεί και η δυνατότητα σύνδεσης και του λιμανιού της Καλαμάτας. «Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακατασκευή της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, όπως και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη», τόνισε ο κ. Νίκας, επισημαίνοντας ότι «το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο με πιστώσεις και από την Περιφέρεια». Μένει, φυσικά, να τα δούμε όλα αυτή και στην πράξη διότι μέχρι και σήμερα ουδέν έχει από αυτά υλοποιηθεί, ούτε καν προκηρυχθεί:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_708.html#more
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/65-2022-90-km.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/blog-post_322.html
· 11θ. Στην Ιντρακάτ κατοχυρώθηκε η ηλεκτροκίνηση της σιδ/κής γραμμής Λάρισας - Βόλου. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 120 χλμ/ώρα, συστήματα σηματοδότησης και αναβάθμισης με ETCS θα αναβαθμίσει θεαματικά την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες θεσσαλικές πόλεις. Στο συνολικό έργο περιλαμβάνονται και η νέα χάραξη της γραμμής από το Λατομείο ως και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου, μήκους 10,5 χιλιομέτρων, που θα περνά μέσα από την Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, με κατάργηση του «S» που τέμνει την Νέα Ιωνία και τέλος θα δημιουργηθεί νέος σταθμός-στάση στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου που θα εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες εργαζομένους. Πουθενά δεν αναφέρεται στο τεύχος του έργου η πολυσυζητημένη σιδ/κή σύνδεση με τους προβλήτες «1» και «2» μέσω του σιδ/κού σταθμού Βόλου και του 3ου προβλήτα μέσω της 1ης ΒΙ.ΠΕ. Επίσης, η ΕΡΓΟΣΕ έστειλε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου τα τεύχη της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών (Σ.Σ.Ε.) της υπ’ αριθμ. 635 Σύμβασης «Νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Τιθορέας – Δομοκού» (μάλλον αφορά σε άλλα συμπληρωματικά έργα;) για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου δόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή η προέγκριση των τευχών δημοπράτησης για την υπ’ αριθμ. 713 διακήρυξη (Θεσσαλονίκη – Ειδομένη), επιταχύνοντας την υλοποίηση τριών έργων συνολικού προϋπολογισμού 134,5 εκ. €:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/11/67_24.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/intrakat_5.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/intrakat.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/blog-post_29.html
sidirodromikanea