Νέο κύκλο ελέγχων στις αιτήσεις για τη λήψη των αποζημιώσεων των «κουρεμένων» ενοικίων διενεργεί η ΑΑΔΕ, προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις καταστρατήγησης του μέτρου.
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι όσοι υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις, όχι μόνο δεν θα λάβουν αποζημιώσεις, αλλά θα τους επιβληθούν και πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Ταυτόχρονα τρέχουν ήδη πέντε νέες προθεσμίες για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων, για τους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με τα ενοίκια του 2020 ή του πρώτου διμήνου του 2021.
Αναφορικά με τις προθεσμίες υποβολή αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων, οι νέες προθεσμίες που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ και «τρέχουν» είναι οι ακόλουθες:
Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές "Δηλώσεις Covid" και "Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας".
Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.
Μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν "Δήλωση Covid" και "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.
Μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.
Οι νέοι έλεγχοι και τα πρόστιμα
Στις νέες αιτήσεις η ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet θα διενεργεί αυτομάτως ειδικούς ελέγχους αξιοπιστίας των αναγραφόμενων στις δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στην εφαρμογή.
Όσοι δε, έχουν εκκρεμότητες με αδήλωτες μισθώσεις στην ειδική εφαρμογή του taxisnet ή με διαφορές στο αναγραφόμενο και στο πραγματικό ύψος του ενοικίου, οφείλουν να τα διορθώσουν, πριν υποβάλλουν την αίτηση για τη λήψη της αποζημίωσης. Αναλυτικότερα, από την Α.Α.Δ.Ε. θα διενεργείται επανέλεγχος στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Όταν στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει δηλωθεί μισθωτής ο οποίος δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ που έχει δηλώσει) και δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας/ναυτολόγησης του μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης. Εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή .
Όταν η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» αφορά σε ακίνητο που έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη και ο μισθωτής δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις με βάση τους Κ.Α.Δ. που έχει δηλώσει. Εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή.
Στην περίπτωση συμφωνίας μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, καθώς και την καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος, λαμβάνεται υπόψη μόνο το καταβαλλόμενο ελάχιστο (πάγιο) μηνιαίο μίσθωμα.
Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή σημειώνει πως, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι «Δηλώσεις Covid» είναι ανακριβείς επιβάλλονται οι κυρώσεις που κατά περίπτωση προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Πηγή (ΔΕ 22/3/21)
Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!