2021-03-30 08:35:01
Φωτογραφία για Aμεσες ψηφιακές πληρωμές στη λιανική θεσπίζει η Ευρώπη
Τη διεύρυνση της χρήσης άμεσων ψηφιακών πληρωμών επί ευρωπαϊκού εδάφους προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Ένωση προωθεί την ανάπτυξη ευρωπαϊκών λύσεων άμεσων ψηφιακών πληρωμών, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από σημαντικούς παγκόσμιους παίκτες στον τομέα αυτό.

Συνολικός στόχος της Ε.Ε. είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου αγοράς ψηφιακών πληρωμών λιανικής, προκειμένου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις πέριξ του τομέα των πληρωμών. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα, που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ε.Ε. σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική πληρωμών λιανικής.

 

“Το Συμβούλιο δίνει στην Επιτροπή ισχυρή πολιτική εντολή για την προώθηση πρωτοβουλιών σε αυτούς τους τομείς και για την υποβολή νομοθετικών προτάσεων, κατά περίπτωση, μετά από δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται συνολική αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά και οι προκλήσεις που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της”, αναφέρει σε κείμενο του το Συμβούλιο της Ε.Ε.

 

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις πολλές προκλήσεις, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την περαιτέρω ανάπτυξη και ρύθμιση της αγοράς. Προκλήσεις, όπως η χρηματοπιστωτική ένταξη των νέων μέσων πληρωμών, η ασφάλεια και η προστασία των καταναλωτών, η προστασία των δεδομένων και οι πτυχές της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 

Διαλειτουργικότητα

Επιθυμία της Ένωσης είναι να αντιμετωπίσει ζητήματα, που σχετίζονται με λύσεις ολοένα και περισσότερο ψηφιακών και άμεσων πληρωμών, ζητήματα καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και θέματα, που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληρωμών λιανικής.

 

Ειδικά στο θέμα της διαλειτουργικότητας, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι περισσότερες εγχώριες λύσεις πληρωμών, που βασίζονται σε κάρτες ή άμεσες πληρωμές, δεν λειτουργούν επί του παρόντος σε διασυνοριακό επίπεδο, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τις διασυνοριακές πληρωμές στα καταστήματα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. “Η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ υφιστάμενων εθνικών λύσεων, συστημάτων και υποδομών, που οφείλεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη ευρωπαϊκών κοινών προτύπων σε ορισμένους τομείς, συμβάλλει στον κατακερματισμό της αγοράς πληρωμών λιανικής”, σημειώνει στο κείμενο των συμπερασμάτων του.

 

Ψηφιακό ευρώ

Το Συμβούλιο σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων του τονίζει πως, αν και αναγνωρίζει ότι τα μετρητά εξακολουθούν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις πληρωμές λιανικής, αναγνωρίζει ταυτόχρονα και τα δυνητικά οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC). Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει, υποστηρίζει “τις εργασίες του Ευρωσυστήματος για ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών μικρής αξίας σε ευρώ (ή το «ψηφιακό ευρώ»)”.

 

“Η πανδημία COVID-19 επιβεβαίωσε τη ζωτική σημασία των ασφαλών, προσιτών και εύχρηστων ψηφιακών μεθόδων πληρωμών για την πραγματοποίηση συναλλαγών εξ αποστάσεως και δια ζώσης”, σημειώνει το Συμβούλιο.

 



πηγη

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ