Είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί όλο και περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια χωρίς να κάνουμε έκπτωση στον τρόπο που έχουμε μάθει να ζούμε.
Οικονομία στην θέρμανση
Ξεκινώντας από τη θέρμανση ενός σπιτιού, όπου εκεί καταναλώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, μειώνοντας κατά ένα βαθμό Κελσίου τη θερμοκρασία έχουμε διπλό όφελος και στον περιορισμό των ενεργειακών δαπανών και στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον χώρο μας.
Για τις νυχτερινές ώρες ή τις ώρες που απουσιάζουμε, η χαμηλότερη θερμοκρασία είναι μια εύκολη λύση ώστε να μειώσουμε τη δαπάνη της θέρμανσης.
Η απώλεια θερμότητας είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε αρκετά συχνά στα σπίτια. Το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας χάνεται από τις πόρτες, τα παράθυρα, τους τοίχους και την οροφή. Τοποθετώντας φύλλα αλουμινίου πίσω από τα θερμαντικά σώματα, η θερμότητα μεταφέρεται στο σπίτι και όχι στον τοίχο ενώ αντικαθιστώντας τα απλά τζάμια με διπλά μειώνουμε την απώλεια θερμότητας στον χώρο.
Αν η αντικατάσταση των τζαμιών δεν είναι δυνατή, φροντίζουμε να καλύψουμε όποιες χαραμάδες υπάρχουν σε πόρτες και παράθυρα με αυτοκόλλητες ταινίες, σιλικόνη ή μονωτικό υλικό.
Για να διατηρήσουμε ζεστό ένα δωμάτιο, καλό θα ήταν να κλείνουμε κουρτίνες και παντζούρια ενώ η τοποθέτηση θερμαντικών χαλιών είναι ακόμα μία οικονομική λύση για ζέστη στο χώρο.
Πιο αποτελεσματική και σίγουρη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μόνωση του σπιτιού. Η μόνωση αποτρέπει την απώλεια θερμότητας και εξασφαλίζει ζεστό σπίτι το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών
Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές σήμερα όπως ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, έχουν πλέον υψηλή ενεργειακή απόδοση. Τις βρίσκουμε εύκολα στην αγορά με την ένδειξη Α+++ και πλήρη στοιχεία για την ενέργεια που καταναλώνουν ώστε να συγκρίνουμε την κατανάλωση και να επιλέξουμε την κατάλληλη.
Για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες αντί για κλιματιστικά που δίνουν αίσθηση φρέσκου αέρα και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Πρίζες και διακόπτες
Μια ακόμα συμβουλή που οι περισσότεροι ξεχνάμε να ακολουθήσουμε είναι να κλείνουμε τους διακόπτες και να βγάζουμε τις συσκευές από τις πρίζες. Οι ηλεκτρικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα όταν είναι συνδεδεμένες στην πρίζα ακόμα και αν είναι κλειστές ή stand by, όπως ή τηλεόραση, τα συστήματα ήχου ή ο υπολογιστής. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε πολύπριζα με διακόπτη on/off ώστε πατώντας το off στο τέλος της μέρας να σταματά η παροχή ρεύματος στις συσκευές.
Οι φορτιστές των διαφόρων συσκευών ακόμα και όταν δεν φορτίζουν συσκευές, καταναλώνουν ρεύμα αν παραμένουν στην πρίζα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είναι εκτός πρίζας όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Κουζίνα
Ένας χώρος που χρησιμοποιούμε αρκετές ώρες την ημέρα είναι η κουζίνα που συχνά παρατηρούμε να γίνεται σπατάλη ενέργειας, πολλές φορές λόγω άγνοιας. Αρχικά για εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει το ψυγείο να είναι μακριά από το φούρνο γιατί όσο επηρεάζεται η θερμοκρασία τους τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν. Επίσης, αν το ψυγείο δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας με αυτόματη απόψυξη, θα πρέπει να γίνεται τακτικά απόψυξη αφού η ύπαρξη πάγου αυξάνει την ενέργεια που καταναλώνεται.
Για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει τα τρόφιμα να μπαίνουν στο ψυγείο αφού έχουν κρυώσει πρώτα.
Η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο είναι από 1-4 βαθμούς Κελσίου και για τον καταψύκτη στους -18. Χαμηλότερες θερμοκρασίες ισοδυναμούν με περισσότερη κατανάλωση ενέργειας χωρίς να βοηθά αυτό στην καλύτερη συντήρηση των τροφίμων.
Κάτι που ξεχνάμε να κάνουμε, είναι να κοιτάμε το χώρο πίσω από το ψυγείο. Ένας έλεγχος και καθαρισμός από σκόνη στα καλώδιά του, βοηθούν στην καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία του ψυγείου.
Για τον καταψύκτη ισχύει ότι όσο πιο γεμάτος είναι τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει, άρα ιδανικά θα πρέπει να τον γεμίζουμε.
Τα σκεύη της κουζίνας θα πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς πάνω στις εστίες. Ακόμα και μια μικρή απόκλιση, οδηγεί στην παραπάνω κατανάλωση ρεύματος και θερμότητας. Όταν πρόκειται για χύτρα, να προτιμάμε χύτρα ταχύτητας με διπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας από μια απλή.
Tips για έξυπνο πλύσιμο
Όπως και στην περίπτωση του καταψύκτη, έτσι και στο πλυντήριο ρούχων ισχύει ότι όσο πιο γεμάτο είναι τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει. Αν δεν είναι δυνατό να το γεμίσουμε, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε είτε το οικονομικό πρόγραμμα είτε το πρόγραμμα για μισό πλυντήριο.
Όσον αφορά στην επιλογή της θερμοκρασίας, τη σημερινή εποχή που τα απορρυπαντικά είναι πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να χρησιμοποιούμε χαμηλότερες θερμοκρασίες με το ίδιο αποτέλεσμα.
Όταν φτάσει η ώρα του σιδερώματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Άρα για να κάνουμε οικονομία και στην κατανάλωση και στην τσέπη μας θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε για σιδέρωμα πολλών ρούχων και να αφιερώνουμε χρόνο μόνο γι’ αυτή τη δραστηριότητα.
Πηγή (ΤΡ 30/3/21)
Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!