Αμέσως μετά το Πάσχα υπολογίζεται πως θα αρχίσει να ανοίγει -με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής βεβαίως- η μία οικονομική δραστηριότητα μετά την άλλη: Το «στοίχημα» για κάθε επιχείρηση είναι το πώς θα σταθεί στα πόδια της τους πρώτους μήνες λειτουργίας της. Και εδώ είναι που έρχεται το κράτος με εξειδικευμένα προγράμματα να στηρίξει τους επαγγελματίες και κυρίως εκείνους που παρέμειναν για πάνω από 5 μήνες με κατεβασμένα ρολά.
Ήδη έχει σχεδιαστεί και ανακοινωθεί ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση που ουσιαστικά κάνει «δώρο» -με την μορφή επιδοτήσεων- τα πρώτα έξοδα για την λειτουργία της μετά το «λουκέτο». Το ποσό που θα διατεθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος «επανεκκίνησης» αγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν θα επιστραφούν στο κράτος και θα αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες ως κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πιλότο» που θα καθορίσει και το «μοντέλο» ενισχύσεων το οποίο θα υιοθετηθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας που σε επόμενη φάση θα ξεκινήσουν εκ νέου την δραστηριότητά τους.
«Παγίδα» για τους φοροφυγάδες
Μία από τις ιδιαιτερότητες όμως αυτού του προγράμματος «επανεκκίνησης» είναι ότι «καίει» τους ... φοροφυγάδες: Δεδομένου ότι η ενίσχυση είναι συνδεδεμένη με τα δηλωθέντα έσοδα της εποχής πριν από την πανδημία (ήδη για την εστίαση επελέγη ο τζίρος του 2019) μένουν εκτεθειμένες οι εταιρείες που δεν έκοβαν αποδείξεις. Όσο μεγαλύτερος ο δηλωμένος τζίρος, τόσο μεγαλύτερη και η ενίσχυση. Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο λιγότερα και τα κεφάλαια στήριξης.
Ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης
Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μοντέλο ενισχύσεων με μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης μετά την εστίαση θα υιοθετηθεί και σε άλλους κλάδους: Επόμενος στη λίστα ο τουρισμός. Ύστερα από τόσους μήνες που έχουν μείνει οι επιχειρήσεις κλειστές, θα χρειαστούν ανακαινίσεις, επισκευές, πρώτες ύλες κλπ. Σειρά θα πάρουν τα γυμναστήρια και οι εταιρείες ψυχαγωγίας, οι οποίες επίσης έχουν μείνει κλειστές περισσότερο από 5 μήνες. Στόχος φυσικά και εδώ, να χρηματοδοτηθούν για την επανεκκίνησή τους, να έχουν δηλαδή τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα.
Ποιες επιχειρήσεις είναι δικαιούχοι ενισχύσεων
«Γεύση» από το τι θα ισχύσει και για τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορεί να πάρει κανείς βλέποντας τη δράση όπως έχει καταρτιστεί για την εστίαση: Η δράση αφορά σε επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.
Τι να προσέξουν οι επαγγελματίες
Επισημαίνεται ότι:
Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.
Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.
Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.
Πηγή (ΚΥ 11/4/21)
Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!