2021-04-12 17:15:28
Φωτογραφία για Με τρένα αντικαθιστούν τις σύντομες πτήσεις εσωτερικού στη Γαλλία.
Την αναστολή πτήσεων εσωτερικού που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τρένο σε λιγότερο από δυόμισι ώρες, ψήφισαν οι Γάλλοι βουλευτές, στο πλαίσιο μέτρων για το κλίμα και το περιβάλλον.

Κατερίνα Κουτσελάκη

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο, εγκρίθηκε μια πιο λάιτ εκδοχή της βασικής πρόβλεψης από τη δεσμευτική «χάρτα» προς τους πολίτες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Με την απόφαση αυτή, μπαίνει τέλος στα σύντομα εσωτερικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο του Ορλί, νότια του Παρισιού, μεταξύ άλλων προς τη Νάντη και το Μπορντό, με τις πτήσεις ωστόσο από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ/Ρουασί να συνεχίζονται κανονικά.

Η επιτροπή για το κλίμα που συγκροτήθηκε από τον Μακρόν είχε αρχικά προτείνει την κατάργηση όλων των πτήσεων μεταξύ των γαλλικών προορισμών, σε όποιες περιπτώσεις υπήρχε μια εναλλακτική απευθείας διαδρομή με τρένο λιγότερο από τέσσερις ώρες.


Ο χρόνος μειώθηκε σε δυόμισι ώρες μετά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν ορισμένες περιοχές και η Air France-KLM, η οποία, όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, επλήγη σοβαρά από τους τοπικούς και διεθνείς περιορισμούς στα ταξίδια, λόγω της πανδημίας.

Πριν από ένα χρόνο, η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε δάνειο 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την AF-KLM με την προϋπόθεση ότι θα αναστείλει ορισμένες εσωτερικές πτήσεις, με την απόφαση να βάζει φρένο και στη λειτουργία εντός της γαλλικής επικράτειας των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπέντζαμιν Σμιθ, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει τον αριθμό των εσωτερικών δρομολογίων της Γαλλίας κατά 40% έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο υπουργός Μεταφορών, Ζαν Μπαπτίστ Ντζεμπαρί τόνισε ότι «καταλήξαμε στις δυόμισι ώρες, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να απομονωθούν έτι περαιτέρω περιοχές στη βαθιά ενδοχώρα».

Το μέτρο, μέρος του νομοσχεδίου για το κλίμα και την ανθεκτικότητα, εγκρίθηκε παρά τη σθεναρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζοέλ Αβιρανιέτ υποστήριξε ότι το μέτρο θα έχει «δυσανάλογο ανθρώπινο κόστος» και προειδοποίησε για απώλειες θέσεων εργασίας στον αεροπορικό τομέα. Άλλοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Πρασίνων, παραπονέθηκαν ότι η αποδυνάμωση της σύστασης της αρχικής πρόβλεψης στη Σύμβαση για το Κλίμα κατέστησε το μέτρο άνευ σημασίας.

Η Ματίλντ Πανιό, της σκληρής αριστεράς La France Insoumise, δήλωσε ότι το μέτρο «ξεφούσκωσε», ενώ η συνάδελφός της Ντανιέλ Ομπονό είπε ότι η διατήρηση του ορίου των τεσσάρων ωρών θα καθιστούσε δυνατή τη διακοπή διαδρομών που «εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου».

Η Γαλλική Ένωση Καταναλωτών UFC-Que Choisir κάλεσε τους βουλευτές να διατηρήσουν την τετράωρη σύσταση και να δώσουν στον νέο νόμο «κάποια ουσία… διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η [γαλλική εθνική σιδηροδρομική γραμμή] η SNCF δεν θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να διογκώσει τεχνητά τις τιμές ή να υποβαθμίσει την ποιότητα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών».

«Η πανδημία Covid-19 επιδεινώνει τις προϋπάρχουσες περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις. Πρέπει να μας οδηγήσει να επανεξετάσουμε τις πολιτικές μας για την υγεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων μολυσματικής προέλευσης», αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των εσωτερικών πτήσεων, εάν υπήρχε ένα εναλλακτικό απευθείας δρομολόγιο με το τρένο, μικρότερης διάρκειας των τεσσάρων ωρών, θα είχε «πραγματικό αντίκτυπο» στη μείωση των εκπομπών CO2 και δεν θα επηρέαζε αρνητικά τους χρόνους ταξιδιού ή τις τιμές.

«Κατά μέσο όρο, το αεροπλάνο εκπέμπει 77 φορές περισσότερο CO2 ανά επιβάτη από το τρένο σε αυτές τις διαδρομές, παρόλο που το τρένο είναι φθηνότερο και ο χρόνος που χάθηκε περιορίζεται στα 40 λεπτά», αναφέρει ακόμη η UFC-Que Choisir: «Η μελέτη μας δείχνει ότι… η επιλογή της κυβέρνησης στοχεύει πραγματικά να εξαφανίσει την ουσία του μέτρου».

Λεπτομέρειες για τις ακριβείς διαδρομές που θα σταματήσουν θα δημοσιεύονται στο επίσημο διάταγμα. Οι πτήσεις από το Παρίσι προς τη Νίκαια - διαρκούν περίπου έξι ώρες με το τρένο - και την Τουλούζη - τέσσερις ώρες με το τρένο - θα συνεχιστούν.

Ο νέος νόμος της Γαλλίας θα παρακολουθείται στενά από άλλες χώρες. Η συντηρητική-πράσινη κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας εισήγαγε φόρο 30 € στα αεροπορικά εισιτήρια για πτήσεις μικρότερες από 217 μίλια (350 χλμ.), τον περασμένο Ιούνιο και επέβαλε απαγόρευση πτήσεων εσωτερικού που θα μπορούσαν να γίνουν σε λιγότερο από τρεις ώρες με το τρένο.

Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία προσπαθεί από τον Ιούνιο του 2013 να απαγορεύσει τις σύντομες πτήσεις εσωτερικού. Το 2019, Ολλανδοί βουλευτές ψήφισαν την απαγόρευση πτήσεων μεταξύ του αεροδρομίου Σίπχολ στο Άμστερνταμ και του αεροδρομίου Ζαβεντέμ στις Βρυξέλλες, που έχουν απόσταση 93 μιλίων. Ωστόσο, η απαγόρευση θεωρήθηκε ως παραβίαση των κανονισμών ελεύθερης κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν εφαρμόστηκε.

Πηγή: The Guardian, .efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ