2021-04-12 20:17:04
Φωτογραφία για Πότε ξεκινά η κάλυψη των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων



Μέσα στον Μάιο αναμένεται να τρέξει το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει από 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεις με συνολικά 500 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο έχει νομοθετηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η οριστικοποίηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCom) των όρων και των ορίων ενίσχυσης για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει τον χρόνο ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει τους ισολογισμούς τους, από τους οποίους θα προκύπτει και η ζημιά η οποία και θα καλυφθεί από το μέτρο. Ούτως ή άλλως, το οικονομικό επιτελείο εντάσσει την κάλυψη παγίων δαπανών στα μέτρα μετάβασης στην μετά τον κορονοϊό εποχή. Συνεπώς, θα πρέπει να εφαρμοστεί όταν τα γνωστά μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αποσύρονται για τους κλάδους που επαναλειτουργούν.



Με βάση όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, οι δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα και χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Το πρόγραμμα θα έρθει να καλύψει τη ζημιά της επιχείρησης που προκύπτει αν από τις λειτουργικές δαπάνες αφαιρεθούν τα ποσά που έχει λάβει από άλλα μέτρα στήριξης. Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση είχε συνολικό λειτουργικό κόστος 120.000 ευρώ και έχει λάβει το 2020 για κάλυψη των αμοιβών και ασφαλιστικών οφειλών για εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας και επιστρεπτέα προκαταβολή 70.000 ευρώ, τότε, λόγω του λειτουργικού της κόστους έχει ζημιά 50.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύψει το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών μέχρι και το τέλος Μαΐου. 

Το ποσοστό κάλυψης θα ξεκινά από το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα μειώνεται στο 70% στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα. Το δε ανώτατο ύψος της επιδότησης ανά επιχείρηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Οι τελικοί όροι και τα κριτήρια θα περιγράφονται στην εφαρμοστική ΚΥΑ που θα ορίζει σαφώς ποιες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες για την ενίσχυση. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ως βασικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις να ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, να έχουν μείωση του τζίρου κατά 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Η ενίσχυση θα παρασχεθεί με την μορφή πιστωτικού, το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του 2021.

Το κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών 

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και ΚΥΑ για την αναδρομική μεταβολή ποσοστού από 30% έως και 50% των ενισχύσεων που έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε μη επιστρεπτέα.

Η διευκρίνιση του μέτρου από μόνου του δεν επείγει, καθώς οι επιστροφές των ενισχύσεων θα ξεκινήσουν από το 2022. Εκείνο που επείγει είναι η δυνατότητα που δίνεται κάποια επιχείρηση να μπορεί να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον 35% του συνόλου του ποσού που έχει λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής για να ενισχύσει την ρευστότητά της. Σε αντάλλαγμα, όσοι επιλέξουν αυτή την λύση, θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού με το οποίο ενισχύθηκαν από την αρχή του 2022, σε πέντε χρόνια ως το τέλος του 2026.

Πηγή (ΔΕ 12/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ